SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da da Kuraklık Alarmı.. 'Risk Ciddi, Acil Önlem Almalı'

0
Güncellendi - 2021-01-10 02:34:06
Malatya'da da Kuraklık Alarmı.. 'Risk Ciddi, Acil Önlem Almalı'
A- A+ PAYLAŞ

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Malatya da kuraklık alarmı veriyor. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık riskinin sık sık tekrarlanacağını ifade ederek kuraklığa karşı acil önlem alınmasını ve özellikle tarımsal alanda yağış rejimine göre planlamalar yapılması gerektiğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin 7 bölgesinde de olağanüstü kuraklık yaşanıyor. Barajlar, göller, nehirler hatta yer altı suları hızla kuruyor. Her ne kadar Kasım-Aralık döneminde kısmi yağış alsa da kuraklık alarmı tarım kenti Malatya için de çalıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, iklim değişikliğinin yağış rejimini değiştirdiğini belirterek Türkiye genelinde bu yıl yüzde 53 oranında su kaybı yaşandığını söyledi. Küresel iklim dengesizliği denilen bir sürecin içerisinde olunduğunu ifade eden Çiçek, “Geçmiş yüzyıllarda da böyle süreçler yaşanıyordu ama bu dönemlerde bu olayların sık sık ve şiddetli yaşanmaya başlandı. İklim değişikliği ile beraber yağış rejimleri değişti. Yağışlar ya aniden ve çok yoğun yağarak sele ve baskına neden oluyor ya da hiç yağmayarak kuraklığa neden oluyor. Şu anki verilere göre Türkiye genelinde yüzde 53 su kaybı söz konusu. Doğu Anadolu bölgesi de aynı sorunla karşı karşıya. Beklediğimiz yağışlar yağmadı, kar yağmadı. Bu da önümüzdeki dönemde su kaynaklarında sıkıntılar yaşanacağını haber veriyor" ifadelerini kullandı.

Çiçek, iklim değişikliği nedeniyle kuraklık riskinin artık sık sık tekrarlanacağını kaydederek, bu riske karşı özellikle tarımsal sulamada önemli planlamalar yapılması ve tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Çiçek, "Özellikle geleneksel tarım yöntemlerinden vazgeçip modern tarımsal ve modern sulama yöntemlerine geçmeliyiz. Bu konuda acil tedbirler alınmazsa ciddi bir riskle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • mlx (3 yıl önce)
    Kuraklığın elbette bir çok nedeni var.ama en büyük nedeni insan.bizler doğayı bozmaya,yapısını değiştirmeye,doğaya birşeyler vermeye devam ettiğimiz sürece,doğada bize kat be kat fazlasını verecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Tecde'nin bahçeleri bitti. Bostanbaşı bitti. Karakavak bitti. Son sürat Gündüzbey de o yolda gidiyor. Yeşil adına ne varsa artık yok. Ha insanlar için ev tabikide olacak. Bunun yolu yeşili yok etmek değil. Çarpık yapılaşmaları kentsel dönüşüme tabi tutunca zaten problem çözülüyor. Maalesef İnsanlık olarak deniz çoktan bitti, karaya tosladık bile...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ağzınıza sağlık. Malatya ya bir google maps tan bakın yeşilin Y si kalmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bol AĞAÇ dikeceksin Ağaç
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıza Aktaş (3 yıl önce)
    Yatay yapılaşma diyorsun Atatürk Orman çiftliği yok edildi. Bugün bile okuyorum gazetede İstanbul kuzey ormanlarının yüz dönümü imara açılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Daha bir Beydağını ağaçlandıramamışız, sonra yağmur kar istiyoruz. Ağaçlandırmanın bir politikası, planı, programı olmalı. Nerede? bir şey göremiyoruz. Gördüğümüz sadece kelleşmiş bir Beydağları.
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan44 (3 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Çok güzel tespit başka illerin dağlarini ve yeşilliklerini görünce içim cız ediyor keske yemyeşil bir beydaği olsa
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (3 yıl önce)
    ağaç dikin ağaç, hem de her yere
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (3 yıl önce)
    Peygamber Efendimiz ne diyor : "Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz." Büyük düşünür Mevlana ne diyor: "Kuru duayı bırak, ağaç isteyen tohum eker." Bakın dağlarımız bomboş bulut var yağmur yok, dağların yağmuru çekmesi için ağaçlandırma şart,. Malatya'nın çok büyük bir ormana ihtiyacı var. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi yatay yapılaşmaya bir an önce dönmeliyiz. Bakın yağacağı varsa da binaların ısı yükleri yağışlı havayı engelliyor. Buraya yağması gereken yağış başka noktaya yağıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben Malatyalıyam Gardaş (3 yıl önce)
    Tasarrufa çevreyolunun ortasındaki kazalara sebep olan garip çim zorlama alanlardan başlasak..,karayoluna baharda fıskiyelerle su veren bir yaklaşım olurmu.....Hem su hem elektrik israfı. Park olacak güzide yerleri betona (blz:Abdullah Gül parkı ,Malatya park,İnönü parkı ) ,beton olacak yerleri çimene (bkz:Çevre yolunun ortaları ) dönüştürüyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyasevdası44 (3 yıl önce)
    Allah yardım etsin , durum iyi değil Rabbim affetsin işimiz zor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cenk (3 yıl önce)
    Allah dağına göre kar verirmiş. Şükretmeyi bilmeyen bir topluma acaba bunlar ders olur mu? Düşünün iki parmak kar yağdığında yazılı, görsel veya sosyal medyadan atılan flash manşetleri! Beyaz esaret, beyaz kabus, öldük bittik, beyaz çile, nerede devlet nerede millet, Belediyeler sınıfta kaldı? falan filan feşmekan. Yani kısaca biz karı, kışı rahmet diye değil zahmet diye algıladıkça bize verilen nimetler böyle böyle elimizden gidecek.Allah sonumuzu hayır etsin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Nebahat (3 yıl önce)Cenk isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen çok dogru
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülentb (3 yıl önce)Cenk isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru yazmışsın hemşehrim.Nankör ,şükretmeyen,hamdetmeyen bizlere bu olanlar az bile.Ancak maddi tedbirleri de almamız lazım.Rant uğruna doğayı katledenler de bizleriz.Aç gözlülük toplumu virüs gibi baştan aşağıya sardı.
    0
    0
    Yanıtla
  • KOVID44 (3 yıl önce)
    İnsanoğlu demekki hakketmiyormuş o kadar yağmuru ve karı
    0
    0
    Yanıtla