SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'daki Zimmet Davasında Karar

0
Güncellendi - 2018-08-03 01:48:19
Malatya'daki Zimmet Davasında Karar
A- A+ PAYLAŞ

Bir kamu bankasının Malatya şubesinde 21 banka müşterisinin hesabından zimmetine para geçirip usulsüz işlem yaptıkları iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan 2'si 18 yıl 9'ar ay hapis ve 745'şer bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 2012-2014 yılları arasında bankacılık mevzuatına aykırı olarak sayısız usulsüz işlem yaptıkları ve "resmi belgede sahtecilik" ile "bankacılık zimmet" suçunu işledikleri iddiasıyla 4 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı.

Sanıklardan tutuklu yargılanan eski bankacı Erkan K., savunmasında, 2007-2013 yılları arasında bir bankada çalıştığını ve müşterilerin bilgisi dışında herhangi bir işlem yapmadığını öne sürdü.

Tutuksuz sanık Mikail Ç. ise üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bankadaki işlemler için bazen kendim bankaya gidiyordum bazen de benim muhasebecim olan tutuksuz sanık A.B'yi işlemleri yapması için bankaya gönderiyordum. A.B'nin para tahsili yetkisi yoktu, sadece bankadaki memurlara imzalı dekont bırakırsam A.B. o şekilde gidip para tahsilatı yapıyordu. Banka ile sürekli çalıştığım için hesaplarımda sürekli para giriş çıkışı oluyordu. Bankanın ihbar dilekçesinde belirtilen tarihlerde yatırılan paraların varsa benim ödemelerim veya başka işlemlerim için yatırılmış olabileceğini düşünüyorum. Zira ben sürekli bu şekilde işimi yapıyorum. Erkan K. ile gayri resmi olarak ortaklığım bulunduğu iddiası gerçek dışıdır. Kendisiyle iddia edilen şekilde anlaşarak, usulsüz bir işlem yapmadım."

Tutuksuz sanık V.B. ise İstanbul'dan fabrika kurulumu için Malatya'ya geldiğini anlatarak, söz konusu fabrikayı sanıklardan Erkan K. ve Mikail Ç.'nin ortaklaşa işlettiğini sonradan öğrendiğini savundu.

Sanıklardan A.B'nin ise bu fabrikada çalışan işçilerden olduğunu aktaran V.B, şunları kaydetti:

"Bankadan çekilen usulsüz kredilerin benimle alakası yoktur. Benim adıma iş yeri açtılar, bu iş yeri adına çek yaprakları alındı ve kullanıldı. Sanık Mikail Ç.'nin örgüt üyeleri ile irtibatlı çevresi vardı, bana 'seni kesinlikle Malatya'dan göndermeyeceğim' diyordu. Bu sebeple Malatya'dan ayrılamadım ve bu işlere son veremedim. Benim adıma kurulu şirketi Mikail Ç. yönetiyordu, bu şirket adına alınan çek yapraklarının çoğunu da Erkan K. imzalayarak, piyasaya veriyordu. Bu çekleri fabrika için alınan ham maddelere karşılık ödeme aracı amacıyla kullanıyordu. Benim adıma bir tane şirket kuruldu, bu şirket dışında benim adıma herhangi bir şirket kurulmadı. Zimmet olayı açığa çıktığında Erkan K. yakalanmamak için kaçtı."

Sanıkların ve avukatların savunmasının ardından dava dosyasına giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu okundu.

Raporda, "Erkan K. ve diğer failler hakkında Banka Teftiş Kurulunca yapılan soruşturma neticesinde 17 Kasım 2014 tarihinde düzenlenen rapor kapsamında toplam 677 bin 872 lira 42 kuruş paranın mal edinildiği, yapılan işlemler neticesinde 2 milyon 402 bin 21 lira 4 kuruşluk teminat açığına neden olduğu ve bu kapsamda 4 milyon 155 bin 797 lira 24 kuruşluk banka riskine sebebiyet verildiğinin bildirildiği görüldü." ifadelerine yer verildi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Erkan K. ve Mikail Ç. hakkında resmi belgede sahtecilik ve bankacılık zimmet suçlarından 18 yıl 9'ar ay hapis ile 745 bin 353'er lira adli parayla cezalandırılmasına karar verdi.

Tutuksuz sanık Mikail Ç.'nin ise tutuklanmasına karar veren heyet, tutuklu sanık Erkan K.'nin ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Heyet, sanıklardan A.B. ve V.B'nin ise üzerilerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil elde edilemediğinden, suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine de karar verdi.

AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız