Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yapılan açıklamada, "Çeşitli ürünlerde başta 'don' olayı neden olmak üzere meydana gelen hasarlardan ötürü, Türkiye genelinde tüm tarım sigortası branşlarında yaklaşık 144 bin adet hasar ihbarı alınmıştır. Söz konusu ihbarların büyük bir bölümü için hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Önümüzdeki günlerde, diğer ihbarların da hasar tespit çalışmaları hızla tamamlanarak; Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar’da yer alan uygulama esasları çerçevesinde, poliçe bitiş tarihlerine göre tazminat ödemeleri üreticilere yapılacaktır" ifadelerine yer verildi.
TARSİM'den yapılan açıklamada, "Çeşitli yayın organlarında, 17 Mart tarihinde yaşanan 'don' olayının ardından üreticilerin zarar tespitleri konusunda istedikleri bilgiye ulaşamadıklarına ilişkin haberler yer almıştır. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), kuruluşundan itibaren kamuoyuna karşı şeffaflığı, bilgi akışında sürekliliği ön planda tutmakta ve müşteri memnuniyetine azami düzeyde önem vermektedir. Söz konusu haberler nedeniyle, kamuoyuna doğru bilgileri iletmeyi görev addediyoruz. Bilindiği üzere, iklim değişimleri ve doğal afetler küresel boyutta, yıllar itibarıyla artış göstermektedir. 2016 yılında da, geçtiğimiz 17 Mart tarihinden itibaren yaşanan doğal afetlerden ötürü, Manisa, Giresun ve Malatya illeri başta olmak üzere çeşitli illerdeki tarımsal alanlarda yoğun hasarlar meydana gelmiştir. Çeşitli ürünlerde başta 'don' olayı neden olmak üzere meydana gelen hasarlardan ötürü, Türkiye genelinde tüm tarım sigortası branşlarında yaklaşık 144 bin adet hasar ihbarı alınmıştır.
Hasarların yoğun olarak meydana geldiği Manisa, Giresun ve Malatya illerinden alınan hasar ihbar adetleri ise şu şekildedir:
Manisa ilinden başta 'üzüm' ürünü olmak üzere yaklaşık 37 bin adet,
Giresun ilinden başta 'fındık' ürünü olmak üzere yaklaşık 37 bin adet,
Malatya ilinden ise, başta 'kayısı' ürünü olmak üzere yaklaşık 17 bin adet hasar ihbarı alınmıştır.
Alınan ihbarları takiben görevlendirilen 750 eksperin yanı sıra tüm TARSİM ekibi, tarım sigortası yaptırmış olan üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için hasarlı arazilerdeki çalışmalarını titizlikle ve yoğun bir mesai ile sürdürmektedir. Söz konusu ihbarların büyük bir bölümü için hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Önümüzdeki günlerde, diğer ihbarların da hasar tespit çalışmaları hızla tamamlanarak; Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar’da yer alan uygulama esasları çerçevesinde, poliçe bitiş tarihlerine göre tazminat ödemeleri üreticilere yapılacaktır. Meydana gelen hasarın boyutunun tam anlamıyla belirlenebilmesi, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasını takiben mümkün olabilecektir. Üreticilerimizin endişe etmesini gerektiren bir durum söz konusu olmamakla birlikte, kamuoyuna yönelik bilgilendirmelerimiz devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
iha