SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'nın 'Baba' Uçağının Son Durağı

0
Güncellendi - 2021-06-01 00:44:59
Malatya'nın 'Baba' Uçağının Son Durağı
A- A+ PAYLAŞ

Bursa'da uzay ve havacılık konusunda heyecan ve farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), uzun yıllar Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde birçok başarıya imza atan "RF-4 E Phantom II" keşif ve bombardıman uçağına ev sahipliği yapıyor.

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde, 1993'ten 2007 yılına kadar birçok operasyonda görev alan, 20 metre uzunluğunda ve 15 ton ağırlığındaki uçak, Eskişehir'den GUHEM'e getirildi. Uçağın kurulumu, 1. Hava Bakım Fabrikalar Müdürlüğü personeli tarafından 8 günde tamamlandı.

Uzman özel ekip kontrolünde merkezin bahçesindeki alana yerleştirilen "69-7489" kuyruk numaralı savaş uçağı, havacılık meraklılarının ziyaretine sunuldu.

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, AA muhabirine, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen merkezin ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatmayı amaçladığını söyledi.

Merkezde kurulumu tamamlanan keşif ve bombardıman uçağı hakkında bilgi veren Mirahmetoğlu, "RF-4 E Phantom II, 1969 yılında üretilmiş. Bu uçak, anı uçağı olarak merkezimize getirildi. Uçak, 1993 yılında ordumuza katıldı. Uzun süre başarıyla hizmet verdi ve 2007 yılına kadar hizmetine devam ettikten sonra emekli edildi. Şu anda uçağımızı merkezimize taşıdık." dedi.

Mirahmetoğlu, uçağın, devasa yapısıyla dikkati çekeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Malatya'daki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başlayan ve uzun bir süre ordumuza hizmet veren uçağımız, artık çocuklarımıza ve gençlerimize havacılığı sevdirmek için önemli bir araç olacak. Uçak, devasa yapısıyla artık herkesi GUHEM'den selamlayacak. Oldukça güzel bir görüntüsü var. F4'ü bilenler bilir, bu uçağın lakabı 'baba'dır. Baba bir uçak, tüm heybetiyle burada görünüyor. İki kişilik bir uçak. Daha çok keşif ve bombardıman amaçlı kullanılmıştır."

Boş ağırlığı yaklaşık 15, yüklü ağırlığı ise yaklaşık 27 ton olan uçağın boyu 19,2, genişliği 11,7 ve yüksekliği 5 metre. Havadan keşif yapmak için tasarlanmış veya uyarlanmış, 2 adet motora sahip uçak, görüntü ve elektronik istihbarat toplamakla birlikte istihbarat ölçümü yapabiliyor.

Bursa, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Havacı (2 yıl önce)
    Malatya kahramanların yuvası olmasına rağmen ne yazık ki hiçbir anı uçak hak ettiği değeri görmüyor. Havalimanı apronu kısmında bulunan uçakların fotoğrafı çekilemiyor, açık alanda olmaları nedeniyle her türlü doğal koşuldan etkileniyorlar. Keza Beylerderesindeki parka yerleştirilen uçak da açıkta. Malatya'nın bu uçaklara sahip çıkması. En başta müze gibi kapalı bir ortamda sergilenmesinin sağlanması ve de gençlerin erişebileceği gidip görebileceğibir yer seçilmeli ki insanlar görsün, feyz alsın gururlansın.
    0
    0
    Yanıtla
  • haklısınız. abd/nevada'da jetleri özellikle açık alana koyduklarını ama bunun sebebinin orada nem açısından kapalı alana göre daha uygun olması diye duymuştum. malatya için koşullar farklıdır elbette. keşke malatyada da bir müze olsaydı.
    0
    0
    Yanıtla