SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yakındığımız Konu 'Malatya'da Nitelikli Nüfus Kalmıyor'.."

0
Güncellendi - 2019-04-16 03:26:56
A- A+ PAYLAŞ

Turizm Haftası açılış töreni Eskimalatya'daki Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda yapıldı.

Vali Aydın Baruş, kentle ilgili tanıtım filminin gösterilmesinin ardından yaptığı konuşmada, turizm sektörünün hem cari açığı kapatma hem de istihdam konusunda ciddi katkılar sağladığını söyledi.

Kentin turizm sektöründe hak ettiği yeri bugüne kadar bulamadığını dile getiren Baruş, şöyle devam etti:

“Öncelikle Turizm Haftası açılış programına iştirak eden tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum, haftamızın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sözlerimin başında sabah 7:41’de Arguvan ilçemizde 4.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Tüm Arguvanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çok şükür ki herhangi bir can kaybımız oluşmadı, binalarda meydana gelen hasarlarla ilgili tespit çalışmalarımıza hemen başlandı. Bugün itibari ile acil barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza derhal çadırlarını kuracağız.

Diğer taraftan bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme karşı bilinçli hale getirilmesi, nasıl davranmaları gerektiği konusunda onları bilgilendirecek çalışmalar yapılmasına devam ediyoruz.

Hem cari açığımızı kapatmada hem de işsiz vatandaşlarımıza gençlerimize iş sağlama noktasında çok ciddi katkıları olan bir sektör Turizm.

Malatya’nın turizm sektöründe hak ettiği yeri bugüne kadar bulamamış olduğuna şahit oluyoruz. Malatya hem ulaşım imkanları itibari ile içeride kalan bir konumda hem de kendi değerlerini hem Türkiye hem dünyaya tanıtma noktasında bazı eksiklikler bulunmaktadır.

Hepimizin birlikte çalışması birlikte el ele çaba sarf etmesi lazım. Bizim her zaman yakındığımız konu Malatya’da nitelikli nüfus kalmıyor, diğer büyük şehirlere göç ediyor. Bu anlamda turizm sektörünün çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Çünkü hizmet kalitesi yükseldiğinde insanlar zamanlarını geçirebileceği sosyal aktivitelerin yoğun olduğu bir şehirde yaşadıklarında bu göç hareketinin yavaşladığını görüyoruz. Öncelikle Malatya olarak sahip olduğumuz değerlerin farkında olmamız lazım ve bunların envanterinin elimizde olması lazım. Malatya yaklaşık 9000 yıllık tarihi ile hem medeniyetlerin buluşması buluşma noktası diye nitelediğimiz bir kavşak şehri. Çok zengin bir kültürel ve tarihi değerleri var. Bunların başında tabii ki Aslantepe geliyor. Aslantepe’nin Unesco’ya kazandırılması noktasında çalışmalar devam ediyor. Şu anda Aslantepe’de ziyaretçi kabul merkezi ve çevre düzenlemesi ile ilgili hazırlamış olduğumuz projemiz hayata geçirilmek üzere.

Valilik olarak tarihi miraslarımızın restorasyonuna ve kültür projelerine destek veriyoruz. Diğer taraftan medeniyetimizin simgelerinden biri olan Ulucami, Hekimhan ilçemizdeki medeniyetlerin birlikte yaşama iradesini ortaya koyduğu 1218 yılında üç dilde yazılan kitabesi bulunan Taşhan, diğer taraftan hakikaten insanımızın manevi terbiye hoca olarak gördüğü ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Somuncu Baba bunlardan sadece birkaçı. Bunları destinasyon noktası haline getirmemiz için önemli çalışmalar yapmak durumundayız.

Malatya hem birçok kültürün bir arada yaşadığı hem de yolların kesişme noktası olması itibari ile tarihinden gelen derinliği ile çok zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bu anlamda Malatya gastronomisinin ilimizi ziyaret eden gerek yerli gerekse yabancı turistlere daha nezih ortamlarda sunulması için çalışmalar yapmamız lazım. Bunun da bilincindeyiz. Malatya eşsiz doğal güzelliklere sahip, Levent Vadisi, Tohma Kanyonu ve barajlara sahip.

Turizmde başarı için en önemli şey zihniyet değişimi. Yani bir şehir halkının her kesimi ile turizme hazır hale gelmesi lazım. Bunun için hayal etmek, planlama çalışmaları yapmak zorundayız. Fırat Kalkınma Ajansımızın yürüttüğü bir mastır çalışması var. İnönü üniversitemiz bünyesinde devam eden Malatya turizm raporları çalışması da çok önemli bir çalışma. Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında ilimizi tanıtabiliriz, profesyonel yardım alarak bu çalışmaları yürütebiliriz.

Birlikte çalışmak başarının anahtarıdır. Bunun için hep birlikte el ele vererek, bize sahip olduğu değerlerin kıymetini bilerek çalışmalarımızı bu şekilde yönlendirmeli; gerek valilik olarak gerek büyükşehir belediyesi olarak gerek belediyeler gerekse turizm sektöründe öne çıkan sivil toplum kuruluşları ve kurumlarımızda birlikte el ele çalışırsak bu süreci başarıyla yönetiriz. Bugün Turizm Haftasının açılışında bizlere ev sahipliği yapan Battalgazi Belediyemize, bu tarihi eserin restorasyonunda bu kadar itinalı bir şekilde gerçekleştirmiş olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür eder Battalgazi’mize ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Programda, Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği, Malatya Rota ve İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesince hazırlanan fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Tırko (5 yıl önce)
    NiteliksiZler niteliklileri gönderiyor başta üniversite de olmak üzere
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    mualesef malatyanın okumuşları çoktan şehri terk etmeye başladılar,Malatya da yabancı kaldılar.Şehrin %51 i yabancı %49 u yerli bu yerli nüfüs da şehir merkezinde yaşamıyor.İşte size malatya.
    0
    0
    Yanıtla