-
jean rai (3 ay önce)
asıl malatyalılar istanbul başta olmak üzere büyük şehirlere göçtü şehir doğudan gelen vatandaşlarımıza kaldı. alevi kürt türk ermeni ne olursa olsun yeter ki malatyalı olsun hepsi can ciğer. şehrimiz 2000lerden sonra zaten büyük göç verdi bizim insanımız gitti şehir kültürü ile alakası olmayan insanlar geldi biz yabancı olduk onlar yerli. bu basiretsiz yöneticiler ile her gün her şey daha kötüye gidiyor en basiti bostanbaşı yıkılmamış olsaydı şehrimiz bu kadar göç vermezdi. tecdeyi çilesizi barguzuyu kileyiki mahvettiler yıktılar geçtiler vah ki ne vah.
-
OpTiMiST (3 ay önce)
Devlet memurlari nerede olsa orada hayata devam ediyor.Deprem dolayısı ile kendi memleketlerine dönmeleri avantaj sağladı.Ama özel sektörde çalışıp da Malatya dışında az çok bir düzen oluşturanlar tekrar zor döner gibi görünüyor.Şu an ki Malatya Ortamına bakacak olursak eğer yeni düzen kurma yeni iş oluşturma şimdilik hayal gibi görünüyor.Yaşanan olaylar ve hak sahiplikleri ile alakalı belirsizlikler böyle devam ettiği sürece Malatya gerçekten de Hayal Kırıklığı gibi görünüyor.
-
Ülke elden gidiyor !! (3 ay önce)
Ülke elden gidiyor. Göz göre göre mülteciler yağmaliyor. Sözde çok milliyetçi olan Karadeniz'e bir gidin bakalım esnaflar takla atıyor Arapların önünde. Yemek menüleri arapça olmasını geçtim direkt Arap yemekleri satıyorlar. Kendi kulturunu bu kadar yok etmeye hevesli başka millet bulamazsın !
-
Nuri (3 ay önce)
Malatya diye bir şehir Yok artık Bingöl Muş Diyarbakır Elazığ Adıyaman karışımı bir şehir var
Küçük bir tartışma da seni tehdit eden esnaflık ahlakından yoksun cahiller doldu şehri de
-
bek (3 ay önce)
Müdürler belediye başkanları ve milletvekilleri secilemediklerinde şehri terk ediyorlar.demekki kendileri yaptıklarının farkında.
-
Bu tespit o kadar önemli ki. Burada popilizim yapan kibirli siyasiler ilk firsatta hayatın renkli olduğu şehirlere gidiyor.
-
MUSTAFA (3 ay önce)
Bırakın Malatya yı, ülkenin demografisi değişti.
Her yer suriyeli, afganlı, iranlı, afrikalı dolu.
Bazı yerlerde yabancı sayısının Türk nüfusu geçtiği söyleniyor.
Üniversitelerimizin yarısı yabancılarla dolduruldu.
Irak tan gelecek belirli yaş gruplarına vize kaldırılmış. Teröristlerin kaçak geçmesine gerek yok vize ile Türkiyeye gelecekler.
Afrika ülkelerine vize kolaylığı sağlanmış.
Bu durum nedir?
Ne projesi uygulanıyor?
Kimin projesidir bu durum?
Neden Anadolu Türksüzleştitirliyor?
-
Selçuk-İzmir (3 ay önce)
Bir süre önce Malatya da daimi ikamet amacı ile gelmiştim. Ancak büyük hayal kırıklığı yaşadım. Malatyamız gitmiş yerine bambaşka bir ekonomi, sosyo kültürel bir yapı oluşmuş. Malatyalı adeta gurbet de yaşıyor gibi. Tamamen yeni göçmenlerin hakimiyetin de bir şehir olmuş. Sokaklar, caddeler Afgan, Yemen pazar yerleri gibi. Selam verdiğin 3 kişiden biri Türkçe dahi konuşamıyor. Caddeler de sokaklar da yer kapmış sözde ticaret altın da ne yaptıkları belli değil. Sokaklar da darp, saldırı, silahlı çatışma, hırsızlık diz boyu. Gece hayalet şehire dönüyor. Ev sahipleri kime ne tutturursa. Sebze meyveler her dükkan ve markette bambaşka etiketlerle satılıyor. Zabıtalar ve Belediye görevlileri ellerin de ceza makbuzu ile adeta ceza memuruna dönüşmüş önüne gelen esnafın canına okuyor. Trafik adeta kaos.Kazaların haddi hesabı yok. Esnaf'ın bir kısmı günü kurtarma peşindeyken bir kısmıda fahiş fiyatlarla cebini dolduruyor. Malatyanın demografik yapısı değişmiş değişeceği kadar. Ben geri döndüm üzülerek. Ama Malatyamıza sahip çıkılmazssa daha da kötüye gidecek.
-
Malatyali (3 ay önce)
Malatya'da büyük bir kültürel yozlaşma zaten vardı. Gocenlerle iyice arttı. Halay çekenler de bunun somut göstergesi cahillik diz boyu. Şehir 22 yıldır gerileme doneminde mültecilerle zaten iyice geriledi üstüne bir de bu. Malatya bitti Türkiye bitti elinize kolunuza sağlık akp yi destekleyen sayın arkadaslar. Deprem vergileriyle 22 yıldır ne yaptılar? Deprem kuşağındaki ülke için onca vergi toplandi sakın ha sorgulamayin dinden falan çıkarsınız...
-
DELU (3 ay önce)
Tabi göç eder, sahıpsız Malatya, ne millet vekili nede belediye başkanları sahıp çıkmıyor, vekiller belli, peki belediye başkanları deprem olalı iki yıl oldu bir imar planı çıkmadı, öyle bir tezat ki kendi belediye başkanları zemin artı altı kat diyor imar müdürü yok öyle bir şey diyor anlaşma bu şekilde imzaladı olabilir ama biz vermiyoruz diye laf kalabalığı yapıyor, e peki bir sefere mahsus önceki inşaat alanını geçmemek kaydıyla yerinde dönüşüm yapabilirsiniz diye büyük şehir belediyesi karar alınıp onaylanıyor, merkez küçük belediyeler egosu tavan yaptığı için bu kararı da yok sayıyor, ama şöyle bir durum var kendilerine yakın kişilere imar izni veriliyor bir metrekare bile eksiltmeden, bu ne tezatlık bunu her platformda kanıtların iddia eden varsa ve durum böyle olunca bu millet Malatya'yı terketmesin de ne yapsın böyle vekil ve belediye başkanları olduğu sürece.
-
Fahir Yılmaz (3 ay önce)
Bu denli göç neden oldu merak ediyorsak; Trafik kaza sayısına, kira fiyatlarına, teslim edilen toki sayısına, inşa edilen öğrenci yurdu binasına, çürük çarık binaların hakim bey apartmanı gibi ağırdan hafife çevrilmesine, yöneticilerin (bb başkanı, vali, kaymakam, rektör) her şey yolundaymış taklidi yapıp yukarıya sorun bildirmekten ne denli korktuklarına bakabilirsiniz. Arkadaşlar kusura bakmayın ama güzelim Malatya'nın içinden geçiliyor. Koca şehir hala bidonlarla evlerine su taşıyor. Acil servislere gidin herkes ishal bulantı şikayetleri ile kapılarda bekliyor. Doktorlar hep aynı şeyi söylüyor; "SULARDAN DOLAYI" biri de çıkıp demiyor ki kardeşim yüzbinlerce insanın sağlığı ile neden oynuyorsunuz. Sular iyiyse neden herkes hasta, sular kötüyse neden için tertemiz diyor koca belediye? Yani velhasıl şehir bitmiş. İmkanı olan gitti. Kalanlar ya imkanı olmayanlar ya da köy, bağ, bahçe gibi farklı imkanı olanlar. Şuraya yazıyorum eğitim, sağlık, asayiş ve düzen konusunda malatya 10 yıl sonra bingöl olur. Ne iyi doktor kalır, ne iyi akademisyen kalır, ne iyi öğretmen kalır. Yöneticilere sesleniyorum sorun varsa var deyin korkmayın. Üstünüze yaranmak için her şey yolunda imajı çizmeye çalışmayın. Örneğin yurt yoksa odaları 6 kişiye çıkarmayın, gidin gençlik bakanlığının kapısında yatın yurt yapıncaya kadatr. Derslik mi yok? Yok deyin ve yeni binalar yapıncaya kadar Yök'ün kapısında yatın. Asayiş ve trafik kazaları ile ilgili sorun mu var? Her şey yolunda demeyin ek asayiş takviyesi isteyin, trafik ve çevre düzenlemesi, sinyalizasyon için uzman personel isteyin. Aksi halde körler sağırlar birbirini ağırlar, görenler çekip gider. Hatay malatyanın tam iki katı büyüklüğünde. Malatya'dan hatay'dan ayrılan kadar insan ayrılmışsa biz bitmişiz demektir. Hatay hem iki kat nüfusa sahip hem de çok daha ağır hasar aldı. Yöneticiler aklını başına almaz ve sorunsuzluk imajı vermeye devam ederse dahçok adam gider. Giderse gitsin diyenler yarın anne baba çocuğu için doktor bulamayıp ankara istanbula gitmek zorunda kalırsa ne demek istediğimi anlar.
-
Zafer (3 ay önce)
Tüfenkcinin çok itici bir gülüşü var.
-
Eskimalatyalı (3 ay önce)
Osman Güder Kırkgözü ihya etti. Keyfini sürmek Bayram Taşkın'a kaldı. Yazık oldu Osman Başkana.
-
Malatian (3 ay önce)
Tadı kaçtı. Kalanlar köyü tarlası bahçesi olanlar kendi sosyal çevresinde yaşayanlar.
-
Ercan44 (3 ay önce)
Dönmemek için nedenler dönmek için nedenlerden daha fazla. Malatya'da bazı kesimlerde depremden önce de depremden sonrada kafa yapısı hep aynı. Örneğin bir çok esnafın tutumu, Süslü püslü çürük binaların insanlara satılması, deprem sonrası fırsatçılık. Örneğin külüstürlerle dolu minibüs esnafı. Tomarla para kazanırlar, insanları istif yaparlar millete de böbrek taşı düşüren minibüsleri reva görürler. Türkiyede bu minibüslerden kalmadı. Komedi. Örneğin deprem sonrası tecdedeki evimizin boyanması tamiratının yapılması için o zaman malzeme dahil Malatyadan 40-50 bin Lira fiyat çekmişlerdi. Elazığdan usta getirdik. 1. kalite boya ve işçilik 17 bin liraya iş bitti. Onlarca örnek. Ondan sonra yok öyle yok böyle. Kimse kusura bakmasın.
-
Paşa44 (3 ay önce)
Malatyalı dışarıda yapamaz, er, geç döner. Şehir biraz toparlansa, konutlar ve iş yerleri yapılsa gidenlerin yüzde sekseni döner ama yüzde yirmisi dönmez.
-
Nasıl döneceğim?19 Ay olacak yıkılan evimin akibeti bile hâlâ belli değil,Hiçbir bilgi verilmiyor.Hiçbir umudum yok.Bu nedenle fazla beklemenin bir anlamı ve mantığı yok.Taşındım.Yeni bir hayat kurdum..Malatyanın sosyal ve guvenlik problemleri de giderek.artıyor..Bu saatden sonra bir şeylere karar verilse bile evimi yapar,satarım.Malattanın yerlisiyim.Aslen Ailemiz pötürgelidir ve 100 yıldan fazla Malatya merkezde oturuyorduk.Çok kırgınız.Siyasiler Umudumuzu da kırdı.Şu gün olmus insanlar hâlâ belirsizlik yaşıyor.Bu şehir en az 10 sene kendine gelemez.Gidenler bu süreçde şehirden tamamen soğurlar.Dönen döner.Ben dönmüyeceğim demesemde istesemde artık dönemem.Gidenlerde benim gibi.
-
reis (3 ay önce)
inanın bahçemiz olmasa. kökenimiz olmasa çoktan giderdim. bu kafalar ile artık yapamıyorum.
-
Mehmet (3 ay önce)
Neden geri dönelim.. 1 tane sebep söyleyin.. malatya buyuksehir değil ki büyükkoy.. kafalar da aynı.. mantıklı, bilinçli memleketin cikarsizca gelismesini isteyenlerin sesini duyan yok.. mesela trambus yapmayın raylı sistem yapın dedik dinlemediler.. iste hali ortada.. birde çürümüş gitmiş o araçlar külliyen zarar oldu.. alt geçitleri cevreyoluna paralel değil tam tersi sitmapinari alt geçidi gibi diğer tarafa yapım dedik raylı sistem geçemez dedik olmadı.. beylerderesi viyadügu sadece karayolu yapmayın çift hat tren yolu da olsun dedik olmadı.. Özal üniversitesini beylerderesi karşısına kurun dedik olmadı.. stadyumu UEFA standardı olan en az 30 bin kişilik dedik olmadı.. şeker arazisine şehir hastanesi kurun eski SSK hastanesinin yerine şehrin batisina bir hastane, devlet yerine dogusuna yapın dedik olmadı.. sonra dan Battalgazi yapar yerine.. buyuksehir olacağı zaman merkez ilçe belediyesi kurun dedik olmadı. Şimdi yetki karmasasi var..kimin ne yaptığı belli değil.. Yeşilyurt kendi ilçesinde Battalgazi kendi ilçesinde olmalıydı.. yht yapın dedik olmadı.. normal hızlı belki yaparız dediler.. niye dedik? Coğrafi şartlar engelmiş bahanesi uydurdular. Adam denizin altindan Marmara yi deldi yaptı 2 dağı mi delemeyecek yıl 2024 te.. meğer yazıhan dan ayriliyor elaziga devam edecekmis ordan da Diyarbakır olacak.. dertleri buymuş soyleyemiyorlarmis..yani yolcular yazihana bir zahmet gidip bineceksiniz:) deprem oldu biraz sehir buyusun carsi denen yerden kurtulsun genislesin yollari caddeleri sokaklari sorunsuz olsun otoparklari olsun istiyoruz ona da menfaat ugruna karsi çıkanlar var.. ben sehrimi kayseri gibi istiyorum olamaz mi? 2028 kadar 24, 25 yıl iktidar partisine her seçimde kale olan en zor zamanda yanında plan vatan millet Sakarya diyen bir sehire ancak bu kadar ihanet edilir di? Şimdi soruyorum niye dönelim ki malatya ya.. buyuksehirlik elinden alınması için kimse de dönmesin.. iyi bir cezayi haketti bu şehir..
-
Osman (3 ay önce)
Suriyelileri, afrikalilari, 2500 km öteden gelen afganlari ne yapacağız? Ülke elden gidiyor Türk halkı uyuyor... Herkes kendi çıkarında. Kötü evini yüksek kiraya veren mutlu , Türkten daha az maliyetli işçi calistiran patron mutlu? Ayıptır artık
-
Yani emek sömürüsü yapan, çıkarcı olan insanlar Türkler diyorsunuz. O zaman neymiş mesele milliyet değil adalet, ahlak, adap akıl ve mantıkmış.
-
Bir avuç azinlikla turkleri mi karaliyosun basit aklınla. Yallah Suriye'ye. Afgan veya Suriyeli olabilirsin. İstenmiyorsunuz. Halkın %90 i sizi istemiyor, hayat kalitemizi düşündünüz köyünüze dönün !
-
Banazılı (3 ay önce)
Demografi diye birşey mi kaldı, yapmayın lütfen. Tüm kurumlar elazığlılar, adıyamanlılar, bingöllüler ile dolmuş. Malatyalıya Malatya'da ekmek yok. Herkes kendi heybesinin derdinde, Malatyanın, Malatyalının derdiyle dertlenen yok.
Cumhurbaşkanımızdan, önümüzdeki seçimde Malatya milletvekili sayısını sıfıra düşürmelerini rica ediyorum. Bir işe yaradıklar yok bari külfetlerini çekmesin bu şehir bu devlet. Malatya Belediyelerini de kapatsınlar. Belediyeler olmasaydı da Malatya bugün ki durumda olurdu, hatta belki çok daha iyi durumda olurdu. Çevre yolunda, şehrin göbeğinde canlı tavuk satıyor adamlar, köy pazarına dönmüş, şehirde düzen yok, pakistana dönmüş durumda. Malatya milletvekillerinin ve belediyelerinin olmamasının kamu tasarrufuna da çok büyük katkısı olacaktır.
-
Gel kamu kurumlarına bak gör kardeşim söylediğin yanlış. Emniyette bile %60 Malatyalı. Ki emniyet için bu oran çok ama çok yüksek. Şehrin asayişide malum. Malatyalı olmak göreve gelmede ne zaman kriter oldu? Bilim akıl mantık tecrübe zeka dürüstlük ahlak ilerigörüşlülük vb kriterler üzerinden hizmet talep etmeyen zihiniyete sahip mikro milliyetçi şehirler geri kalmaya ve hasede mahkumdur. Adam Ağrı işletme mezunu Malatyalı odtü mezunu kayseriliden rahatsız ? Boğaziçili olmasın ama İnönü üniversiteli Malatyalı olsun. Bu kafa bu şehri mahvetti. Adil olalım dürüst olalım mert olalım.
-
Yüzde değil binde (3 ay önce)
Net göç hızı verisi yüzde değil binde olarak hesaplanır ve açıklanır. Metinde bir kez yer alsa maddi hata der geçerdim ama iki kez yazılınca yazma gereği duydum. Net göç hızı binde 87.8 olarak gerçekleşmiştir. Bilginize...
-
kadir (3 ay önce)
milletvekilleri ve belediye başkanlarının şu tabloya bakıp daha büyük göçlerin olmaması için ve gidenlerin geri gelmesi için neler yapacaklarsa bir an önce yapsınlar
-
New malatya (3 ay önce)
Memleketine dönmek isteyen binlerce memur var ancak Malatyalı kurum yöneticileri tayin döneminde kadrolar bomboş olmasına rağmen kurum içinde kendi aralarında hallettikleri için il dışından Malatyaya gelmek isteyen memurlar gelemiyor. Özellikle milli eğitimin araştırılması lazım. Okullarda sadece kendi branşım olan alanda yüzlerce arkadaşım il dışına gitmesine rağmen boş bildiğimiz okulları bile açık göstermeyerek hem dışardan gelmek isteyen öğretmenin hemde bu şekilde yüzlerce ailenin Malatyaya gelişini engellediler. Buda Malatyamızın her açıdan maddi ve manevi kaybına neden oldu. Haberi okuyan yönetici var ise bu duruma el atılmasını talep ediyorum.
-
Kernekli (3 ay önce)
Boş şehir milliyetçiliği yapmayın. Bu şehrin öz değerlerinin küstürülüp gitmesi bu şehrin geleneğinde var. Niyazi Mısri, İdris Konevi gibi zamanın ilim ehli zatları bile bu şehri terkedip mısıra konyaya yerleşti. Yabancıya da hor gözle bakmayın, şehrimizin sembolü somuncubaba kayserilidir. Malatyaspor’un efsane başkanı Soykan ahıskalıdır. Bu şehirde yöresel bir etik algısı hiç olmadı, bir esnaf kayıtsız ol abem dediyse o işi derhal bırak daha iyidir. Hal hatır sorduğumuz esnaf çıkarken eşikten ayağımı atar atmaz çay söylüm diyorsa orada esnaflık da bitmiştir. Bu adamlar öz be öz Malatyalı üstelik! İstanbul’u İstanbul yapan tahtakalede Zeytinburnu’nda etrafına örnek olmuş çok muhteşem Malatyalılar var. Tarih boyu bu böyle oldu. İyisi gitti, elekaltı Malatya’ya kaldı!
-
Erkan (3 ay önce)
Malatya 'daki göç hareketlerini 2023 yılına göre değerlendirmek çok yanlış olur.Depremden sonra gidenlerin bir çoğu geri döndü.Ayrıca devlet memurlardan gidenlerin yerine genellikle Malatya'lı memurlar geldi.Bunu nerden biliyorum derseniz ben emlakçı olduğum için biliyorum.Ayrıca her hafta onlarca kişi telefonla kiralık daire soruyor biz Malatya dışındayız kiralık ev bulunca döneceğiz diye.
-
Ogün (3 ay önce)
Şehir merkezindeki değişim Baraj istimlakından sonra başladı.2.Ordunun gelmesi yine demogratif yapıyı değiştirdi.Sonra Afganistan göçü.
Doğu G.doğu daki terör nedeniyle Malatya yine büyük bir göç aldı.
Suriye'den gelen göçmenler ve ardından deprem felaketi Malatya'nın çok büyük değişime uğramasına vesile oldu.Evet,Malatya bir süre tercih edilen bir şehir olmayacak ama kısa bir süre sonra tercih edilen şehirler arasında olacaktır.Yeter ki aklı selim insanlar doğru kararlar versin ve birlik beraberlik içerisinde olsunlar.Bunca olumsuzluğa rağmen Malatya dan ümitliyim.
-
Enes (3 ay önce)
Gelen 34 bin çevre şehirlerden gelip konteyner kentlerde beleşe keyif sürren suriyeliler ve afganlar
-
Haberi okumamışsın Enes. Bak gelenler kimler? Tek tek yazmış haber sitesi. Bu kadar da boş hamaset ve yalan konuşulmaz ki? Haberi okumayan yada okuduğunu anlamayan Malatyalı olunca başımız göğe erdi demi?
-
Ramazan (3 ay önce)
Kitabın ortasından konuşalım mı. Tamam son yılda gerçekleşen göç dogal afet kaynaklı ancak Malatya'nın son 40 sene içerisinde verdiği göç hayat tarzı ile alakalı. Hatırlarsınız Malatyada bir Emniyet Lokantası vardı. Yetmişli ve seksenli yıllarda. Genelde memurların ve eşrafın aileleri ile gittiği alkollü bir mekan. Şehir dışından da insanlar gelirdi. Ben bir olay duymadım.Ancak doksanlı yılların belediyeciliği ve Arap parasıyla kapatıldı. Yerine şimdi çarşının her köşesinde çay ocağı var. Genelde şalvarlı ihtiyarlarin yoldan geçen hanımlara delici gözlerle baktığı çay ocakları. Emniyet lokantasina giden kravatlı eşraf ve memur bu şehirden gitmek zorunda kaldı. Yerine devletten aldığı yardımlarla yaşayan, işi olmadığı için gün boyu çay ocaklarinda milleti kesen çay ocağı ahalisi. Bu eser öncelikle Malatya halkının popilist belediyecilerin eseri. Bakın Diyarbakır'a, Antep'e Malatya'yi ikiye üçe katladilar.
-
Nerdesin eski Malatyamm (3 ay önce)
Bir Malatya Türküsü.. -"Ben bir göçmen kızı gördüm kanal boyunda..."
-
Ülkenin demografisi (3 ay önce)
Ülkenin demografisi değişiyor malatyayi en son konuşalım. Zaten Malatya 22 yıldır ne siyaset, ne sanayi, ne tarım ile ön plana çıktı dolayısıyla üretmeyen ve gerileyen gri şehirden göç kaçınılmaz. Ama daha tehlikelisi ülkemizin demografik yapısı Afgan, Suriyeli ve Afrikalılar la degistiriliyor. Hatay'da , Kilis'te ,Antep'te nüfus yoğunluğu her geçen gün artıyor. Biz evlenemiyoruz Suriyeli 20 yaşında 3-4 çocuğu var. Doğum oranı Türklerin 1.3 Suriyelinin 5.1. Geçmiş olsun Türkiyem. Tarihe not: gelecek nesiller geçmişte sizleri düşünmeyen bir halk vardi ve sonuçlarını en cok siz yaşayacaksiniz üzgünüm....
-
Malatya (3 ay önce)
2021 yılında aramızdan ayrılan rahmetli gazeteci büyüğümüz Raşit kısacık yıllar önce malatyada malatyalılar derneğini kurduğunda bir çoğumuz olurmu böyle bir dernek demiştik tabi ki rahmetli yerel televizyonlarda derneği niçin kurduğunu açıklamış 90 lı yıllara kadar şehre hakim olan Malatya kültürünün yıllar içerisinde alınan göçlerle yok olmaya doğru gittiğini söylemişti rahmetli Raşit kısacık ağabeyin ne kadar haklı olduğu depremden sonra dahada belirgin şekilde ortaya çıktı maalesef çocukluğumuzun o güzel malatyası her şeyi ile yok oldu gitti buğünlerde bu şehirde yaşamak gerçekten zor oldu. Belki bir kaç yıl sonra yeni yapılar yapılacak ama hiç bir zaman eski komşuluk ilişkileri, adli olayların hemen hemen hiç olmadığı huzur kenti Malatya hiç bir zaman geri gelmeyecek Ağustos ayına kadar zirvesinde karı barındıran Beydağı bile bu kötü manzarayı hüzünlü bir şekilde seyredip eski günleri özleyecek ama o günler gelirmi bilinmez.