AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Milletvekilleri tarafından 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretleri ve müteahhitlere devlet verilen 'Geçiş Garantisi'ne yönelik eleştirileri cevaplandırırken, geçiş garantili yap- işlet-devret modeliyle yürütülen projeleri ‘Malatya Kömürhan Köprüsü’nü örnek vererek savundu. Turan'ın bu savunması, ‘köprünün ait olduğu şehir bakımından doğru, diğeri boş’ yorumlarına yol açtı. Zira, Malatya Kömürhan Köprüsü'nde geçiş ücreti ve müteahhit firmaya verilen bir geçiş garantisi bulunmuyor. 1915 Çanakkale Köpüsü'nde ise yaklaşık 15 yıl boyunca dövize endeksili olarak her gün için 45 bin araç garantisi verilmiş durumda. Örneğin, 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 1 yılda (45 bin x 365) 16 milyon 425 bin araç geçiş garantisi verilmiş durumda; şayet 1 yılda bu rakam 12 milyon araç düzeynde kalırsa, 4 milyon 425 bin aracın geçiş ücreti Hazineden müteahhit firmaya ödenecek.
Köprünün Malatya'ya ait olduğu tescili
Bilindiği gibi, Malatya'nın Elazığ'la olan il sınırı, köprünün Elazığ tarafında başlıyor, dolayısıyla Kömürhan köprüleri Malatya sınırlarında yer alıyordu.. Ancak yıllar önce, ‘Malatya İl Sınırı’ tabelası, korsan biçimde köprünün Malatya tarafına taşınarak, köprünün Elazığ il sınırlarında olduğu görüntüsü yaratıldı.
İlgili bürokratların yanı sıra, AKP'li Malatya siyasetçilerinin de seyirci kaldığı bu ‘levha yürütme’ olayı, levha doğru yerine taşınmadan unutturuldu.
Yeni Kömürhan Köprüsü de, hangi ilin sınırlarında yer aldığı konusundaki sorulara muhatap olurken, sınır kaydırma konusu hiç gündeme getirilmedi.
AKP'li Bülent Turan ise, TBMM'deki görüşmeler sırasında muhalefet milletvekillerinin 1915 Çanakkale Köprüsü için hükümetin müteahhitlere verdiği geçiş garantisini eleştirmesi sonrasında yaptığı savunmada, "Ben de Malatya’nın Kömürhan Köprüsü’nden geçmiyorum ama parasını veriyorum" sözleriyle, köprünün Malatya sınırlarında yer aldığını teyit etti.
Bülent Turan, Malatya Kömürhan Köprüsü üzerinden, 1915 Çanakkale Köprüsü için hükümetin verdiği geçiş garantisini şu sözlerle savundu:
“Geçmediğimiz köprünün parasını niye veriyoruz. E ben de Malatya’nın Kömürhan Köprüsü’nden geçmiyorum ama parasını veriyorum. Her yatırımın parasını veriyoruz. Ne demek ‘geçmeden’. Geçmeden verilmesi ekstra bir imkândır vatandaş için. Olması zaten başka usulle yapılsa gene kamu bütçesi konulacaktı.” diye konuştu.
1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç taahhüdü verildiği açıklanmıştı.
malatyahaber.com