Malatya'nın renkli simalarından olan ve 'Cingenlikli* Kadir' lakabıyla tanınan şoför Kadir Aydın vefat etti.
Malatya'nın eski şoförlerinden olan, en son Akpınar Meydanı'ndaki Sun Taksi'de uzun süre şoförlük yapan 73 yaşındaki Kadir Aydın'ın, KOAH nedeniyle tedavi görmekte olduğu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybettiği bildirildi.
3 çocuk babası olan 'Cingenlikli Kadir'in cenazesi, ailesi, yakınları ve arkadaşlarının katılımıyla kılınan cenaze namazından sonra Eskimalatya'daki Ali Baba Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Kahramanları arasında bizzat kendisinin de bulunduğu 'fıkra gibi' birçok olayı bilinen, anlatılan 'Cingenlikli Kadir'in ölümüyle, Malatya kendine has insanlarından birini daha kaybetti.
***
CİNGENLİKLİ KADİR HADİSELERİ..
"Naylon Turan işlediği bir suçtan dolayı Malatya Cezaevi'ne (şimdiki Öğretmen Evi'nin yerindeydi) girer. Mevsim kıştır. Orada aynı koğuşta bulunan ve tanıdığı olan şoför Cingenlikli Kadir’e rastlar. Cezaevi idaresinin koyduğu kural gereği koğuşlarda bulunan sobalarda yakılacak odunu sıra ile mahpuslar kırıp, taşımaktadır. Naylon Turan’ın dışarıda iken yaptıklarına karşın elinden birşey gelmeyen Cingenlikli Kadir hayfini (intikamını) alma zamanı geldiğini düşünerek;
“–Bah gardaş, bu gardiyanlar yuddurdukları mapislere (mahpuslara) odun gırdırıyılar, rest çekip itiraz edenlere dohanmıylar. Sen Malatya çocuğusun, namlı gabadayısın. Oduna gönderirlerse getme, bir kere odun gırmaya gidersen ağırlığın, namın silinir, ayağaltı olursun" diye fısıldar.
İki gün sonra bir gardiyan, başka mahkûmun ismiyle birlikte Naylon Turan'ın da adı-soyadını bağırır:
“Haydi, odun kırmaya”.
Kahramanımız okkalı bir küfür savurarak;
“-Gelmiyim, başkasını eletin (götürün).”
diye bağırır. Gardiyan şaşırır, ama üstelemez. Onun üzerine ismen çağırılan başka bir mahkûm gider odun kırmaya, taşımaya.
Birkaç saat sonra bir gardiyan yeniden gelir koğuşa ve seslenir.
“ -Turan.... ziyaretçin vaaar”
Bağdaş kurduğu ranzadan ağır aksak inen Naylon Turan, kostak yürüyüşlerle koğuş kapısından çıkıp gider. Aradan 1 saate yakın bir zaman geçtikten sonra koğuşun kapısı açılır, 4 gardiyanın taşıdığı Naylon Turan, dayaktan pestile dönmüş bir halde, koğuşun ortasına bırakılır.
İnlemekte olan Turan, bir yandan da gardiyanlara aman dileyen gözlerle bakar ve teslimiyetini ilan eder:
-“ Tamam, ağalar odunun hepsini ben gıracam ben daşıyacam…”
Naylon Turan, sonra da Cingenlikli Kadir'e döner:
-“Gadiiir Gadir.. Ula Gadir, ben senin ananı.. ” (Ertaç Önal'ın Mart 2020'de malatyahaber.com'da yayınlanan 'ARASA XI- Böyük Anamın Malatya'sı' yazısından-https://malatyahaber.com/ertac-onal/arasa-xi-boyuk-anamin-malatyasi)
***
"...Bundan önceki Arasa VIII yazım için beni arayarak eleştiride bulunan değerli dostum Gazeteci Orhan Apaydın daha önceki yazılarıma nispetle Arasa VIII yazımı lezzetli bulmadığını söylemişti. Bu kez yazıma lezzet katması için çok değerli Gazeteci Sayın Lütfü Kaleli’nin şeker tadındaki ‘’Malatya’’ şiirinden aralıklarla altı kıtasını yazdım. Yazımı bu güzel Malatya şiirinin son üç kıtası ile noktalıyorum:
...Hani doğup büyüdüğüm Malatya’nın eski hamamları
Ne olmuş göbek daşında yatan Cingenlikli Gadir’e
Saltoğlu, Hacıhüseyin,Tahtalı,Gavur hamamı,
Ben Malatyalıyım gardaş dinle ki söyleyem
Hani doğduğum yerde gezen Malatya’nın pehlülleri,
Ne olmuş zıbınıynan gezen Haceliye, İzzoya
Farro,Deliahmet,Gaffar,Şorikli Yaşar, Sümütcü Mişmiş
Hepsi Yalan olmuş şimdi hepsi toprah olmuş
Ben Malatyalıyım kirve, hele deki söyleyem.
Hani doğup büyüdüğüm şehrin eski sinemaları
Ne olmuş sıçanların cirit attığı Şehir sineması
Şark sineması, Melek sineması, İstanbul sineması
Hepsi yıkılmış şimdi han, apartman olmuş
Ben Malatyalıyım hemşerim, hele de ki söyleyem." (Ertaç Önal'ın Şubat 2017'de malatyahaber.com'da yayınlanan BİR ZAMANLAR MALATYA- Arasa IX Yazısından)
***
Sun Taksi'de mesai arkadaşları olan Cingenlikli Kadir ile Çelem Nevzat, durakta kapışırlar. Ama öyle böyle değil.
Çevredeki vatandaşların ihbarıyla polis gelir, ikisini de Merkez Karakolu'na götürürler ve nezarethaneye alırlar.
Yılların arkadaşı olan ikilinin kavgasını duyan bazı dostları karakola giderler, Başkomisere, her ikisinin canciğer arkadaş olduklarını, bir anlık sinirle birbirlerine girdiklerini, sebebinin ne olduğunu kendilerinin de bilmediklerini, ancak herhangi bir işlem yapmadan bunları barıştırıp bırakmalarını rica ederler.
Başkomiser, nezarethanedeki ikiliyi çağırır. Merkez Karakolu Malatya'nın en yoğun karakoludur. Başkomiser bunlara niye kavga ettiklerini, dertlerinin ne olduğunu sorar.
Cingenlikli Kadir, Çelem Nevzat'ın yüzüne bakmadan duvara doğru bakarak:
-Ben arabayla kaza yaptım, bu Çelem geçmiş olsun, demedi. O yüzden daldım kendisine, der.
Başkomiser, Çelem Nevzat'a 'Niye demedin?" gibilerden bir bakış atınca, Çelem Nevzat cevap verir:
-Ben içimdem dedim!
Cingenlikli Kadir, yine arkadaşına bakmadan,
-Ben nassı duyam? Yüksek sesle söyleyeydi, deyince Karakol Amiri, tavassut olarak gelen dostlarına döner;
-Çabuk şunları götürün karşımdan. Şimdi ikisine birden dalacam, onca iş arasında bir de bunlarla uğraşıyoruz, der.
Dostlar ve iki kafadar, süratle karakolu terk ederler.
***
Malatya'nın yine renkli simalarından ‘Tokalon Yaşar’ lakaplı şoför hayatını kaybetmiştir.
Cingenlikli Kadir, cenaze kaldırılırken "Tokalon dedi ki, ben ölürsem cenazemi Sun Taksi’nin oradan geçirsinler, türküyle savsunlar' diye bir vasiyeti olduğunu söyler.
Ölenin isteği mecbur yapılacak.. Cenaze alayı, tabut önde Sun Taksi'nin oraya gelir..
Cingenlikli Kadir başlar türkü söylemeye; “Su gelir güldür güldür, Tokalon gahta bizi güldür!.” diye..
Cenaze alayı, hızlı adımlarla taksi durağını terkeder..
_________
*CİNGENLİK: Malatya'da Sancaktar Mezarlığı'nın bulunduğu bölge ve çevresine, 30- 40 yıl öncesine kadar, çingene de denilen göçebe esmer vatandaşlar çadır kurup bu bölgedeki boş alanlarda bahçelerde konakladıkları için, yerli halk arasında bugünkü Sancaktar, Sarıcıoğlu, Şehit Fevzi, Beylerbaşı, Selçuklu ve Uçbağlar Mahallelerinin tamamının ya da bir bölümünün bulunduğu bölgeye Cingenlik denir, Sancaktar Mezarlığı da yine yerli halk arasında Cingenlik Mezarlığı diye bilinirdi.
malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Kernek Camisi önünde (soldan sağa) Kemancı Vahap, Şoför Cıngıraklı Apo, Cingenlikli Kadir ve Dombelek Sanatçısı Helehele Lütfü..