SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'ya Çok Yakıştı"

A- A+ PAYLAŞ

Kanalboyu'nda eski Atatürk Kız Lisesi'nin yerinde Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının da katkıları ile tamamlanan 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi düzenlenen tören ile hizmete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı itibarıyla Bakanlıklarına bağlı kütüphane sayısının 1279'a ulaştığını belirtti.

Bakan Ersoy ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılışına katıldı.

Ersoy, buradaki konuşmasında, bilgiyi üretme ve gelecek nesillere aktarma ihtiyacı sonrası kütüphanelerin ortaya çıktığını söyledi.

AKP olarak, 21 yıldır fikirsel, sanatsal üretime, kitaba, yayıncılığa, kütüphanelere büyük önem verdiklerini dile getiren Ersoy, Millet Kütüphanesinin bu anlamda en somut göstergelerden biri olduğunu belirtti.

Kütüphaneleri bilgi üretimine katkı veren, sosyal ihtiyaçları karşılayan, yenilikçi süreçlere omuz veren, küçük yaşlardan itibaren okuma kültürünün gelişimini destekleyen durağan yapı olarak görmediklerine dikkati çeken Ersoy, şöyle devam etti:

"Kütüphanelerimiz, bulundukları şehre ve bireylerin yaşamlarına değer katıyor. 2023 yılı itibarıyla Bakanlığımıza bağlı kütüphane sayısı 1279'a ulaşmış durumda. Son 5 yılda, 236 halk kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup, 68 halk kütüphanesinin iyileştirilme çalışmaları da devam etmekte. Ayrıca, yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara uygun donatılara sahip 75 gezici kütüphane ile hizmet verilmekte. Ek olarak, engellilere ve özel gereksinimli bireyler kapsamında talep eden kuruluşlara geçici derme hizmeti de sunulmakta. Bakanlığımız 'Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 yeni kütüphane' hedefi doğrultusunda ülkemizin dört bir yanında çalışmalarına devam etmekte ve yeni kütüphanelerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaktadır. Bu hedef doğrultusunda 2023 yılı başından bu yana 73 kütüphanemizi hizmete açtık. Bugün bu güzel törenle açılışını gerçekleştirdiğimiz Malatya 100. Yıl Halk Kütüphanesi bu hedef doğrultusundaki büyük adımlardan bir tanesi."

Önümüzdeki haftalarda Türkiye'nin farklı illerinde çok sayıda kütüphanenin açılışını yapacaklarını söyleyen Ersoy, "Ayrıca, kütüphanelerimizi geliştirip, çeşitlendirmekteyiz. Yurt genelinde 19 bebek, 17 ihtisas ve edebiyat, 11 AVM, 2 gar ve 3 havalimanı kütüphanesi bu anlayışın ürünüdür." şeklinde konuştu.

- "Malatya'da gençlik ve spor anlamında yatırımlarımız var"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da gençlere, çocuklara ve vatandaşlara hizmet verecek kütüphanenin çok güzel bir eser olduğunu belirtti.

Kütüphanenin yapımında ve hizmete girmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Bak, "Malatya'da gençlik ve spor anlamında yatırımlarımız var. Bu yatırımların sonuçlarını görmeye başlıyoruz. Gençlik kampımızın inşaatı bitmek üzere, güzel bir tesis ortaya çıkıyor. Malatya'mızın gençlerine, çocuklarına hizmet edecek eserleri ortaya çıkartıyoruz. Depremin yaralarını sarmak için bütün bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yapıyoruz." dedi.

Bak, tesislerin gençler için çok önemli olduğunu vurguladı.

En önemli işlerinden birinin bağımlılıkla mücadele olduğunu anlatan Bak, şunları kaydetti:

"Gençlerimizi uyuşturucunun kötü alışkanlıklarının pençesinden uzaklaştırmak, bunun yapılacağı yerler belli. Spor tesisleri, yüzme havuzları, gençlik merkezleri ve tabii ki kütüphanelerdir. Burada çok modern bir kütüphane var. Gençlerimiz hem burada ders çalışacak hem kültürel aktivelerde bulunacak hem de sıkıldıklarında onların çeşitli aktiveler yapabilecekleri kafeteryalar var, bilim merkezleri ve atölyeleri var. Dolayısıyla tamamıyla gençlere, çocuklara yönelik bir kompleks olmuş. Okuyan araştıran gençler lazım. Türkiye büyüyor, en büyük sermayemiz gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Bu noktada bir toplumun en önemli değerlerinden bir tanesi de ülkesindeki kütüphane, kitap sayısı ve araştırdığı, okuduğu kitapların sonuçları. Dolayısıyla böylesine güzel bir eser ortaya çıkmış ve Malatya'ya çok yakıştı."

Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise depremin yaşattığı tüm olumsuzluklara rağmen bu güzel binanın yapımına katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Depremin yaralarını sarmaya devam ettiklerini dile getiren Yazıcı, kentte hayatın normale dönmeye başladığını, kütüphanenin de buna katkı sağlayacağını söyledi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da kütüphanenin hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Bakanlar Ersoy ve Bak ile protokol üyeleri, açılışını gerçekleştirdikleri kütüphaneyi gezerek öğrencilerle sohbet etti.

Programa İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, AKP İl Başkanı Namık Gören, MHP İl Başkan Gökhan Gök, belediye başkanları ve diğer davetliler katıldı.

Geleneksel ve modern mimarinin bir arada kullanıldığı İl Halk Kütüphanesi, Türkiye’nin önemli kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşıyor. İl Halk Kütüphanesi bünyesinde, 5 bin 500 metrekare kapalı otopark, çok amaçlı salon, çocuk kütüphanesi, okul öncesi kütüphanesi, gençlik merkezi, kafe, kitaplık, serbest çalışma alanları, kent arşivi, multimedya alanı, görsel ve işitsel materyaller alanı, 220 kişilik konferans salonu, tenis, bilardo ve satranç alanları yer alıyor.

- Ziyaretler..

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da ziyaretlerde bulundu.

Bakanlar Ersoy ve Bak, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin sonunda Ersoy ve Bak'a, Yeni Malatyaspor taraftarları tarafından kulübün atkısı hediye edildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak daha sonra Malatya Valiliğine geçerek Vali Ersin Yazıcı ile görüştü.

Vali Yazıcı, Bakan Osman Aşkın Bak'a, Arslantepe Höyüğü'nde çıkarılan eserlerin replikalarından yapılan plaket hediye etti.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Porgalı (1 yıl önce)
    Turizim bakanı Mehmet Nuri Ersoy Malatya için yaptığını son 25 yıldaki tüm belediye başkanları ve millet vekilleri yapmadı .... Allah razı olsun bakanımızdan
    %75
    %25
    Yanıtla
  • bedrettin hikmet (1 yıl önce)
    Yeşil alan yapacağım diye Kız Lisesinin yerine el koy. Okulun içindeki onlarca ağacı kes ve kız lisesinin 4 katı büyüklüğünde beton bir bina dik. Hiç bir şeyden ders almıyoruz ve dürüst değiliz, maalesef.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Ramazan (1 yıl önce)
    Eleştiri yapmak yerine bence şunu söylemek gerekir kim bu eseri yapmışsa onlardan razı olsun diyorum güzel bir eser olmuş örnek bir eser kimin emeği varsa Allah razı olsun derim
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Av.Mehmet korhan uymaz (1 yıl önce)
    Kütüphanenin açılması çok güzel bence Belediye başkanlarımızın buraya sık sık uğrayıp kitap okuyarak edep,kibarlık nasıl devlet adamı olunur öğrenmeleri güzel olur.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Hayırlı olsun Yüce Allah tan dileriz es selamün aleyküm
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Fırsatçılık Yapmayın (1 yıl önce)
    Hani kız lisesinin yerine park yapılacaktı o yüzden yıkılmıştı. Şimdi sıra Şehit Kemal Özalper MTAL de imar planında yesil alan olarak gösterilmiş o yüzden MEB'lığı yatırım yapmayıp yerine okul yapmayacakmış. O bölgedeki öğrenciler şehrin diğer ucuna yesiltepeye taşınıyor her gün devletin imkanlarıyla, yazık değil mi? Bu okulun çoğu çevreyolunun altında ve çöşnük civarında olmak üzere en 1500 öğrenci kapasitesi vardı. Yerine şuan imkansız görünüyor o bölgeye okul yapılması için bir çalışma da yok. Okul rant haline getiriliyor. Editör size söylüyorum şimdiden rant paylaşımı yapılmaya başlanmış. Lütfen herkes bu memleketin dokusuna sahip çıksın fırsatçılar rant elde etmek için elinden geleni yapıyor. Şehrimize sahip çıkalım özellikle medya taraf olmadan haber yapsın bizlere olanları yazsın, göstersin rantçilarin yanında olmasın.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Bu kütüphane önemli bir ihtiyacı gideriyor ama mevcut yoğunluğa göre boyle bir kütüphane daha olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Memo (1 yıl önce)
    Saatlerini uzatın , 5 te kütüphane mi kapanır ? Zaten şehirde çocukların ders çalışacağı başka yer yok..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • zafer dağgülü (1 yıl önce)Memo isimli kullanıcı yorumuna
    yanılıyorsunuz kütüphanenin solundaki çalışma alanı hergün saat 22.00 ye kadar açık.iç taraftaki alanlar ise haftanın 6 günü akşam 19.00 a kadar açık.lütfen araştırmadan yorum yapmayın.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Zafer bey bilgilendirme için teşekkür ederim..Sanıyorum ki ilk günler için açılıştan öncesi içinmiş bu dediğim.. Şuan dediğiniz saatler çocuklarımız için uygun.. umarım Malatyalı genç beyinler bu güzel kütüphaneden güzel hikayelerle çıkarlar.. tekraren tşk ediyorum düzeltme için..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Melisa (1 yıl önce)
    Malatya adına kesinlikle çok güzel bir kurum cok guzel bir adım fakat Allah aşkına bir halk kütüphanesinde Belediye ibaresinin yazılı olduğu nerede görülmüş. Halk kütüphaneleri sadece Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlıdır ve burada sadece Bakanlık personelleri çalışır ancak gelin görün ki Selahattin Gürkan da burayi sahiplenmiş. Halk Kutuphanesinin uzerinde Belediye ibaresinin olmasi bile son derece yanlış ve saçma iken ileride burda belediye ile bakanlık arasinda cok büyük sorun olacağı büyük bir aşikar . Belediye personelleri ile Bakanlik personelleri arasinda da keza bir çatışma olacaktir. Belediye personellerinin Bakanlik personelleri yaninda her ne kadar esamesi okunamayacak olsa bile buranin belediye ile ic ice olmasi son derece büyük sıkıntılar cikaracaktir bakın ve görün
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Okuma özürlü Melisa. Sadece resme bakıp altındaki haberi okumazsan işte böyle saçmalarsın. Malatya büyükşehir belediyesi tarafından yaptırılan diyor. İyi oku ondan sonra zırvala olur mu.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • zafer dağgülü (1 yıl önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    fatih bey kütüphanenin yapımında aslan payı kültür bakanlığı ve gençlik spor bakanlığınındır.belediyemizin burada en büyük payı yeri tahsis etmesidir ki bu çok önemlidir.bakanlıkların da belediyeninde payları çok büyüktür.ama kütüphane kültür bakanlığına bağlıdır belediyeye değil.belediyemiz ve başkanımızda yer tahsisi konusunda büyük alkışı haketmişlerdir.lütfen sizde araştırmadan eleştirmeyin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Öncelikle Sayın Malatya Haber editörleri "Melisa Özürlüsü" diye hitap edilen bir yorumu gazetecilik(özellikle saygılı iletişimi gerektiren bir meslek ) nasıl yayımlayabiliyorsunuz anlayabilmiş değilim. Veyahut bu tarz hakaret içeren yorumların yayımlanmasının sizin kalitenizi düşüreceğini bilmeniz gerekmekte. @Fatih nickli kullanıcı size gelince ; öncelikle kullanmış olduğunuz kelimelere dikkat edin aksi takdirde bu yorumunuzun ekran görüntüsünü alıp hakkınızda hukuki işlem yaptırmak durumunda kalmayayım. Siz ne hakla bana "Melisa Özürlüsü" diye hitap edebiliyorsunuz... Haberin içeriğini okumazsan işte böyle saçmalarsın deyip kendiniz yazmış olduğum yorumdan dahi (Halk kütüphanesinin üzerinde Belediye ibaresinin yazılması) koca kütüphane binasının üzerindeki yazıyı dahi görmemiş ve yaptigim yorumu dahi algılamamışsınız. Ve hicbir konuda zerre bilginiz olmadan yazmışsınız. Daha konu hakkında bilginiz yok ! Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptirilmak değil mesele. Burası bir halk kütüphanesi ve Halk kütüphaneleri (halk kütüphaneleri yönetmeliği) gereği sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'na aittir yani hicbir halk kütüphanesi binasinin uzerinde Belediyenin ismi ve logosu olamaz. Bu zaten saçmalığın başlangıcı 2.si gene konunun içeriğini dahi bilmediğiniz cok aşikar hani diyorsunuz ya Malatya Belediyesi yaptırdı diye iste olay da bu Halk kütüphanesinin yapımına katkida bulunan Malatya Büyükşehir Belediye halk kütüphanesini kendisine mâl etti , halk kütüphanesinin üzerine kendi tabelasini astirtti bununla yetinmedi Bakanlık kurumu olan bu bina iceridinde kendi personeli icin de yer istemişler. Nitekim saçma ve olmamasi gereken bir durum olarak niteledigim sey bu idi Fakat siz herhangi bir kanun yönetmelik vs bilmeden kendinizce üstelik hakaret ederek cahil ve bilgisiz bir sekilde yorum yapmissiniz
    %93
    %7
    Yanıtla