Belediye Başkanı Ahmet Çakır, binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili denetimler için 8 ekip oluşturulduğunu bildirdi. Çakır, Van depreminin kentsel dönüşüm projelerinin önemini ortaya koyduğunu da ifade etti.
Yapı denetimlerine ilişkin olarak belediyece yayınlanan basın bülteni şöyle:
"Van’da meydana gelen deprem sonrasında, ülke genelinde binaların depreme dayanıklılığı bir kez daha gündeme gelirken, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Belediyesi tarafından bu konuda yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.
Tarih boyunca deprem felaketinin aralıklarla meydana geldiğini, bu felaketin önüne geçilemeyeceğini, ancak alınacak tedbirlerle can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğini belirten Başkan Çakır, “Bizim depremle ilgili birtakım çalışmalarımız var. Ancak hiçbir belediyenin buna tek başına gücünün yetmesi sözkonusu değil. Hükümet tarafından yapılacak yasal bir düzenleme ile Belediyelerin bu konudaki çalışmaları daha da güçlenecektir” dedi.
Çakır, Van’da meydana gelen depremin, kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.
Malatya’da 120 bin dolayında konutun olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Malatya Belediyesi olarak, daha önceden risk oluşturan binaların tespiti ile ilgili çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyordu. Son iki yıl içerisinde 117 yapının dayanıksız olduğunu tespit ederek yıkım kararı aldık ve bunların 100’e yakınını yıktık. Geri kalanının yıkımı için de işlemler devam ediyor. 1999-2010 yılları arasındaki 11 yıllık sürede ise yıkılan yapı sayısı 21” dedi.
Malatya’daki bütün yapıların depreme dayanıklılığını tespit etmek için 2 ay kadar önce bir ihale yaptıklarını, ancak ihaleye taliplinin çıkmadığını söyleyen Çakır, yapıların dayanıklılık tespitlerinin yapılması için gerekli cihazların alınarak müstakil bir birim kurma çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.
Kaçak yapıların kontrolü ve ruhsatlı yapıların denetimi için Malatya’yı 8 bölgeye ayırarak, İnşaat mühendisleri başkanlığında 8 ekip oluşturduklarını bildiren Çakır, “İnşaat mühendisi sorumluluğundaki ekiplerimiz 2’şer aylık dilimler halinde bölgelerde incelemelerde bulunuyorlar. Hem kaçak ve kontrolsüz yapıları, hem de ruhsatlı yapıların uygunluk denetimini yapıyorlar. Son iki yıldır özellikle kaçak yapının üzerine son derece yoğun bir şekilde gittik ve bunu minimum seviyelere indirdik. Yapacağımız çalışmalarla kaçak yapılaşmayı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
En son Van’da meydana gelen depremin ardından Kentsel Dönüşümün ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirten Çakır, “Malatya Belediyesi olarak kentsel dönüşümde belirli bir mesafe aldık. Bir kısmın ihalesi yapıldı, bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor. Kentsel dönüşümde de yaşanan sıkıntılar var ama bu uygulamanın Malatya için çok önemli olduğu, Beydağı eteklerindeki kentsel dönüşümün ardından diğer bölgelerimizde de bunu hızlandırmamız gerektiği ortaya çıktı” dedi."