SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Maliyeti 116 Milyon TL, Ömrü 10 Yıl!.

0
Güncellendi - 2018-10-04 21:37:40
Maliyeti 116 Milyon TL, Ömrü 10 Yıl!.
A- A+ PAYLAŞ

  • I. OSB'ye mevcut arıtma tesisinin yetersizliği nedeniyle yeni bir arıtma tesisi yapılacak. Rapora göre, projenin maliyeti 116 milyon TL ve inşaat süresi 2 yıl. Yeterli ödenek verilmesi halinde 2020 yılında bitmesi hedeflenen tesisin ömrü ise 2030 yılında bitecek.

Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi (MALORSA) tarafından Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)  süreci başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Dosyasında projenin maliyetinin 116 milyon TL olduğu ve 2030 yılına kadar hizmet verebileceği kaydedildi. Mevcut Artıma Tesisi ise 2004 yılında hizmete girmişti.

Malatya’da siyasi kulislerde “Projesi kamu görevlilerince bilinerek geciktirildiği ” iddiası konuşulan Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi için çalışmalara başlanıldı. MALORSA Müdürlüğü tarafından projeyle ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.

-“Mevcut tesisin kapasitesi yetersiz, ekipmanları eski”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kamuoyunun bilgisine sunulan ÇED raporunda kaydedilen bilgilere göre; projenin maliyetinin 116 milyon TL olduğu aktarılarak, “Malatya I. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından Malatya ili, Yeşilyurt İlçesi, MALORSA içerisinde işletilmekte olan mevcut atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz olması ve eskiyen ekipmanlar sebebiyle istenen arıtma veriminin sağlanamaması sebebiyle yeni bir Atıksu Arıtma Tesisinin yapılması planlanmaktadır.” denildi.

ÇED raporunda şu bilgiler de yer aldı:

“Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren endüstriyel işletmelerden kaynaklanan atıksuların arıtılması amacıyla, Malatya Organize Sanayi Bölgesi (MALORSA) sınırları içerisinde 24.000 m3/gün atıksu arıtma tesisi kurularak 2004 yılında işletmeye alınmıştır. İşletmeye alınan atıksu arıtma tesisinde arıtılabilen atıksu miktarı 24.000 m3/gün’dür. Organize Sanayi Bölgesi Atıksuları, tek kanaldan gelerek arıtma tesisine iletilmekte ve arıtıldıktan sonra Beylerderesi’ne deşarj edilmektedir.”

-“Yapımı 2 yıl sürecek, ömrü 10 yıl”

Bu yıl ihalesi yapılması ve yeterli ödenek ayrılması halinde ancak 2020 yılında hizmete girebilecek olan Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2030 yılına kadar çalışabileceğinin öngörüldüğü kaydedilerek, “Kapasite artışı projesi kapsamında planlanan yeni Atıksu Arıtma Tesisi projesi, mevcut atıksu arıtma tesisinin hemen yanına inşa edilecektir.  Kapasite artışı projesi kapsamında planlanan yeni MALORSA Atıksu Arıtma Projesinin inşaat dönemi 24 ay olarak planlanmaktadır. MALORSA Atıksu Arıtma Projesinin 2030 yılına kadar hizmet edeceği öngörülmektedir.” şeklindeki bilgilerde paylaşıldı.

ÇED süreci boyunca vatandaşlar ve projeye ilgi duyanlar görüş, soru ve önerilerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecekler.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

I.OSB'deki mevcut tesis

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ülkem ve Malatyam (6 yıl önce)
    Yazıkkkkkkk. Yeter lütfen 50 yıl sonrasını planlayarak yapın bu işi. Zaten buda yapılsa kirli suyu deşarj edeceksiniz. Öneri şeker fabrikası deodorant ile koku gideriyor. Rakamı açıklasam dudak uçuklar. Yazık tüyü bitmemiş teyim hakkını yemeyin artık. ABD'ye uzak doğuya gidin bakın neler yapılıyor. Allah rızası için işi ehline verin şucu buculuğu bırakın artık. Bırakın evsel atık suyu endüstriyel atık suyu arıtıp içme suyuna dönüştürüyorlar. Yatırım bir defa yapılır. Doğru yapın artık be yeter.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.OKTAY ÖZELÇİ (6 yıl önce)
    Tesisler 10 yıllık planlanmaz bakım onarım ve mekanik kısmı ömrünü doldurdukça değiştirilir. Arıtma tesislerinde önemli konu havuz temizliği En az 2 yılda bir yapılması gerekir. Ayrıca eğitimli işletme personelidir. İHALE YAPIM DEVREYE ALMA VE EN AZ 3 YIL İŞLETME OLARAK İHALE EDİLMELİDİR. . M.Oktay ÖZELÇİ İNŞ MÜH. İŞLETMECİ, EĞİTİMCİ
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)M.OKTAY ÖZELÇİ isimli kullanıcı yorumuna
    siz ne kadar uyarırsanız uyarın kafalarına konulan şeyin muhteviyatını kırparak o para harcanır, boşa giden nice paralar ve tesisler her yerde var
    0
    0
    Yanıtla