- I. OSB'ye mevcut arıtma tesisinin yetersizliği nedeniyle yeni bir arıtma tesisi yapılacak. Rapora göre, projenin maliyeti 116 milyon TL ve inşaat süresi 2 yıl. Yeterli ödenek verilmesi halinde 2020 yılında bitmesi hedeflenen tesisin ömrü ise 2030 yılında bitecek.
Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi (MALORSA) tarafından Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Dosyasında projenin maliyetinin 116 milyon TL olduğu ve 2030 yılına kadar hizmet verebileceği kaydedildi. Mevcut Artıma Tesisi ise 2004 yılında hizmete girmişti.
Malatya’da siyasi kulislerde “Projesi kamu görevlilerince bilinerek geciktirildiği ” iddiası konuşulan Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artışı Projesi için çalışmalara başlanıldı. MALORSA Müdürlüğü tarafından projeyle ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.
-“Mevcut tesisin kapasitesi yetersiz, ekipmanları eski”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kamuoyunun bilgisine sunulan ÇED raporunda kaydedilen bilgilere göre; projenin maliyetinin 116 milyon TL olduğu aktarılarak, “Malatya I. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından Malatya ili, Yeşilyurt İlçesi, MALORSA içerisinde işletilmekte olan mevcut atıksu arıtma tesisinin kapasitesinin yetersiz olması ve eskiyen ekipmanlar sebebiyle istenen arıtma veriminin sağlanamaması sebebiyle yeni bir Atıksu Arıtma Tesisinin yapılması planlanmaktadır.” denildi.
ÇED raporunda şu bilgiler de yer aldı:
“Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren endüstriyel işletmelerden kaynaklanan atıksuların arıtılması amacıyla, Malatya Organize Sanayi Bölgesi (MALORSA) sınırları içerisinde 24.000 m3/gün atıksu arıtma tesisi kurularak 2004 yılında işletmeye alınmıştır. İşletmeye alınan atıksu arıtma tesisinde arıtılabilen atıksu miktarı 24.000 m3/gün’dür. Organize Sanayi Bölgesi Atıksuları, tek kanaldan gelerek arıtma tesisine iletilmekte ve arıtıldıktan sonra Beylerderesi’ne deşarj edilmektedir.”
-“Yapımı 2 yıl sürecek, ömrü 10 yıl”
Bu yıl ihalesi yapılması ve yeterli ödenek ayrılması halinde ancak 2020 yılında hizmete girebilecek olan Atıksu Arıtma Tesisi’nin 2030 yılına kadar çalışabileceğinin öngörüldüğü kaydedilerek, “Kapasite artışı projesi kapsamında planlanan yeni Atıksu Arıtma Tesisi projesi, mevcut atıksu arıtma tesisinin hemen yanına inşa edilecektir. Kapasite artışı projesi kapsamında planlanan yeni MALORSA Atıksu Arıtma Projesinin inşaat dönemi 24 ay olarak planlanmaktadır. MALORSA Atıksu Arıtma Projesinin 2030 yılına kadar hizmet edeceği öngörülmektedir.” şeklindeki bilgilerde paylaşıldı.
ÇED süreci boyunca vatandaşlar ve projeye ilgi duyanlar görüş, soru ve önerilerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecekler.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
I.OSB'deki mevcut tesis