SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mecaz Değil.. Gerçekten Evimize Ekmek Götüremiyoruz!"

0
Güncellendi - 2020-11-25 13:09:23
A- A+ PAYLAŞ

KAHVECİLER ODASI BAŞKANI AĞBABA'YA YAKINDI.. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve CHP Tunceli İl Başkanı Ali Mustafa Çelik ile Malatya Kahveciler Odası’na giderek Covid-19 salgını kapsamında alınan tedbirlerle kapatılan kahvehanelere ilişkin Malatya Kahveciler Odası’nda basın toplantısı düzenledi.

Kısıtlama kararları ideolojik saplantılarla alınıyor!

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil’in de (fotoğrafta sol baştaki) katıldığı toplantıda CHP’li Veli Ağbaba, şunları söyledi:

“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun kahvecilerle ilgili kart önerisine bildiğiniz gibi yandaşlar ve troller saldırdı. Kahvecilerin sorunlarını bilmeyenler çözüm önerilerimizle dalga geçtiler. Bu öneriler bizim değil, kahveci esnafının önerileridir. İnsanların çay içerken oynamış oldukları oyunlara karşı ideolojik bir saplantıyla yaklaşılıyor. Bazı yasaklamalar koronayla mücadele için değil, ideolojik kararlarla alınmıştır. 17 Kasım’daki kararnameyle birlikte TEKEL bayilerine yönelik de bir kapatma kararı var. Tekel ruhsatı olan esnaf da temel gıdaları ekmeği sütü satıyor. Bunlara yönelik olarak da ayrımcılık söz konusu.”

Sadece kahvehaneci değil, günlük yevmiyecisi, boyacısı, işçisi de cezalandırılıyor!

“Kahvehaneler sadece kahvehane sahiplerini ilgilendiren bir şey değildir. Kahvehaneler aynı zamanda devletin birçok işini yapar. Örneğin kahvehaneler iş ve işçi bulma kurumudur. Sıvacısı, boyacısı, günlük iş yapan işçisi çay ocağı veya kahvehanelerde iş bulur. Burada cezalandırılan sadece kahvehane esnafı veya çalışanı değil, günlük evine ekmek götürmek zorunda olan inşaat amelesi de, boyacısı da, günlük çalışan yevmiyeciler de cezalandırılıyor. Tamam hastalık için kapatabilirsin, ama önce hastalık yayan toplu yerleri kapatmalısın. En çok alışverişin yapıldığı yer şarküteri veya bakkal değil; AVM’leri kapatmadan gelip çay ocağını kapatmak akla mantığa sığmaz. Güçleri sadece küçük esnafa yetiyor. Kapatma gerekiyor ama hem esnafa, hem çalışana gelir desteği vermek de lazım.”

Esnafa tek kuruş destek vermeden açlığa terk etmek hangi vicdana sığar!

“Devlet prim alıyor, çevre temizlik vergisi ödüyor ve esnaf kira ödüyor, fatura ödüyor. Esnaf nereden alacak bu parayı? Kahvehanecinin birikmiş parası mı var? Bu kadar milletini esnafına düşman bir iktidar olamaz. Kapattığın işyerlerinin masraflarını karşılamak gerekiyor. Kahvehaneleri kapatanlar şunu çok iyi bilmelidir ki: Buralar birçok çalışan insan için iş kapısıdır, ayrıca sosyalleşme yerleridir. Buraları kapatmak sosyalleşmeyi yok etmek, insanların ekmeğini elinden almak ve geçimini sağlayan insanların gelirini elinden almaktır. Bir tek kuruş destek vermeden, hem vergi alıp hem faturalandırılıp bu insanları açlığa terk etmek hangi vicdana sığar? Kredi ödeme günleri geldi, bu kişiler ödemelerini nasıl yapacak?”

Esnafa ve çalışanına ‘koruma paketi’ şart!

“Biz esnafların borçlarının faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. Biz bununla ilgili kanun teklifi verdik. Son kararnameyle 383 bin işyeri kapatıldı, 2 milyonu aşkın çalışan açlığa mahkûm edildi. Dünyada bu yardımların örnekleri var. Almanya 1 ile 4 kişi çalıştırılan işyerlerine 9 bin Euro, 5-9 kişi çalıştırılan işyerlerine 15 bin Euro verdi. Yunanistan’da esnafa 800 Euro karşılıksız yardım yapıldı. Türkiye’de 14 bin 224 işyeri pandemi başladığından beri 9 aydır hiç açılmadı; buralarda 314 bin 443 çalışan var, bunlar neyle geçiniyor belli değil. Son kapatılan işyerleriyle birlikte 383 bin işyeri kapalı. Biz esnaf ve buralarda çalışanlar için ‘koruma paketi’ açıkladık. Kapatma sonrası yüzde 30 gelir kaybı yaşayan esnaflara 2500 TL karşılıksız para verilsin. Günlük cirosundan yüzde 30 ile yüzde 50 arası kayba uğrayan esnafa aylık 3000 TL ve günlük cirosundan yüzde 50 ve üzeri kayba uğrayan esnafa aylık 3500 TL gelir koruma güvencesi getirilmelidir.”

Devlet yandaşa ve faizciye 650 milyar lira ödeyeceğine, esnafa yardım etsin!

“Osmangazi, Yavuz Sultan Selim köprüleri gibi garanti ödemeleri için Hazine'nin kasasından üç yılda 48 milyar TL ödeyen olan devlet, faiz için 3 yılda toplam 602 milyar 226 milyon TL harcayan devlet, bu parayı yandaş çetelere değil, esnafa versin. Esnafa destek verilmesi devletin kaldıramayacağı bir yük değil. Gelin bu ayıba son verin.”

“Mecaz değil, gerçekten evimize ekmek götüremiyoruz!”

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil de konuya ilişkin “Biz mecazi değil, gerçek anlamda evimize ekmek götüremiyoruz. 9 aydır kantinciler ve kahvehaneler kapalı. Ben iktidar vekilleriyle görüştüm, İçişleri Bakanı’nın bize karşılık destek verileceğini söyledi ama hiçbir şey yapılmadı. Biz kahvehaneciyiz ama aç karına çay içilmiyor. Koronavirüsü kahvehanelerde aramayın, biz zaten korona sürecinde hep kapalı kaldık” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • turan (3 yıl önce)
    eleştirenlerin hepsininde durumu iyi bakın resimdekiler
    0
    0
    Yanıtla
  • delibattalgazi (3 yıl önce)
    toprak altında aradıklarından-bulduklarından sizlerede pay versin baba
    0
    0
    Yanıtla
  • aras (3 yıl önce)
    arkadaşlara keyif çayı verin.nasılsa yarın ben AKP üyesiyim gardaşım.Söylediklerim yanlış anlaşılmış der geçer.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.ali (3 yıl önce)
    Veli bey ,çok iyi bir eleştirmen...
    0
    0
    Yanıtla
  • tuna (3 yıl önce)
    Minibüsçüler başkanı gibi sonradan efendim ben öyle demek istemedim özür dilerim demeyin de.Net olun adam gibi arkasında durun söylediğinizin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Acizane (3 yıl önce)
    Pandemi sürecinde iş yerlerini gerçekten zorunlu kapatmak zorunda kalan esnafın bankalara ve kurumlara olan borçları ertelenmeli, iş yerleri kapalı kaldığı için geçimlerini sağlayabilmeleri içinde aylık maaş bağlanmalı bence, düşük faizli kredi desteği asıl ihtiyaç sahibi esnaflara verilmeli borcu olmayana değil borcu olana verilmeli, durumu iyi olan esnaf düşük faizli krediyi alıp ya dolara ya faize yatırıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ergün (3 yıl önce)
    Komik oluyorsunuz artık, bu gibi laflar, siyaset ağızları 80'lerde 90'larda kaldı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırıncı (3 yıl önce)
    Askıda ekmek al gardaş eve giderkene
    0
    0
    Yanıtla
  • tuncay (3 yıl önce)
    veli bey bu nasıl bir anlayıştır siz chp olarak gerçeketen hiç bir bilginiz öneriniz yok yada akıl tutulması yaşıyorsunuz, bu nasıl bir söylem avm de çay kahve yemek yerleri açıkta dışardakilermi kapalı şehrin değişik yerlerendiki mağazalar açık olduğu gibi avm deki mağazalarda açık 10 gündür ortaya düşmüşsünüz genel bşk. ız ile aynı söylemleri dile getirmek bir çözümmü allah aşkına biraz mantık izan idrak öneriye bakın her oyun için yeni bir deste kağıt açılacakmış. efendim kovit19 içinde mükemmel 2 öneri ya yakalanmayacan yakalanıncada tedavi olacan ciddi faydalı muhalefet yapın gerçekten bu muhalefet ile bir yere varamadığınız gibi kömik duruma düşüyorsunuz . ister istemez aklıma gelen şu veli ağbaba bunları bilmiyormu elbetteki biliyor ama genel merkezde elle tutulacak gerçek bir muhalefet yok ancak bu gibi işler ile vakit doldurma varsa bi ciddi öneriniz getirin koyun ortaya yoksa gidin işinize bakın şükür reis devletin tüm imkanlarını seferber ederek halkın yanında merak etmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • devlet kimin yanında acaba herhalde tuzunuz kuru Biz servisciler olarak Ocak ayındaki depremden itibaren iş yok çalışamıyorum sorarım sana devlet 11 ay içinde servisci esnafına ne yaptı sadece üzerimize keyif çayı attı açız aç aç aç halimizden anliyormusun
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    "Şakadan" götüremeyen Tayyip Erdoğan'a gidiyor, gerçekten götüremeyenler CHP'ye...
    0
    0
    Yanıtla