"KÖRELTİLEN KERNEK PINARI TEHLİKE ARZEDİYORDU!.." Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı 2. toplantısında, CHP çeşitli usulsüzlük tespitlerinin yeraldığı Sayıştay raporunu gündeme getirerek, “Geçmişin hesapları neden sorulmuyor? Yapanın yanına kar mı kalacak?” sorusunu sorarken, AKP'den buna “Yandaş tabirini kabul etmiyoruz. AK Parti Büyük bir topluluktur. Bildiğiniz varsa açıklayın. Hepimizi töhmet altında bırakmayın” tepkisi geldi. Bu arada, 'yap-boz' alanına dönen Kernek Meydanı'yla ilgili düzenlemeler de mecliste gündeme getirilirken, bu konudaki eleştirilere belediye adına verilen yanıtta, Ahmet Çakır döneminde yapılan düzenlemeye üstü kapalı eleştiri getirilerek, o dönemde yapılan düzenlemeyle Kernek su kaynağının köreltildiği, bunun da Fuzuli Caddesi başta olmak üzere çevre için büyük tehlike oluşturduğu kaydedildi.
PİLTEN BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI..
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Ocak ayı II. oturumunu Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Malatya Büyükşehir Belediyesi Yol ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığına bağlı ekiplerin karla mücadele çalışmaları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Malatya’da başlayan kar yağışıyla birlikte ekiplerin kısa sürede çalışmalarına başladıklarını ifade eden Pilten, “Malatya il genelinde ve kırsalda başlayan kar yağışıyla birlikte ekiplerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’ın talimatlarıyla çalışmalarını sürdürüyorlar. Malatya’da başlayan kar yağışına kısa sürede ekiplerimiz müdahalede bulundu. Gerekli tuzlama çalışmaları yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan il dışında olmasına rağmen AYKOME merkezimizde bizlerle birlikte çalışmaları canlı yayında takip etti. Şuanda şehir merkezimizde kapalı olan caddemiz, yolumuz bulunmamakta. Ayrıca tuzlama çalışmalarımızda devam ediyor. Malatya genelinde 400 araç ve 800 personelle mümkün olduğunca kısa bir sürede karla mücadelemizi gerçekleştirdik” dedi.
CHP'DEN SAYIŞTAY'IN DENETİM RAPORUNA İLİŞKİN ELEŞTİRİLER..
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Ocak Ayı 2. Oturumuna Sayıştay Denetim Raporu damgasını vurdu. Denetim Raporu, meclis üyelerinin bilgisine sunulması sırasında tartışmalar yaşandı. CHP’nin sözcüsü Mimar Tabel’in “Ortada çok net bir şekilde belediye kaynaklarının önce şirketlere ve onlar aracılığı ile de yandaşlara aktarımı olduğu görülmektedir.” eleştirisini dile getirirken AKP’li Mimar üye Mimar Habib Ahmet Şahin “Yandaşlarla bir işimiz yok. Bu tabirinizi kabul etmiyoruz. AK Parti Büyük bir topluluktur. Hepimizi töhmet altında bırakamazsınız. Bildiğiniz varsa açıklayın” diyerek itiraz etti. CHP’li Tabel'den bu sözlere de “Burada söylemek istediğimiz, geçmişte çarçur edilen kamu kaynaklarının hesabını Malatya halkı adına neden sorulmadığı. Zaten Selahattin Başkanla görüştük düzeltmeler yapıldığını söyledi. Yüksek faizler ödüyorsunuz, eğer düzeltmeleri yapsaydınız belki yaptığınız hizmetlerin 3 katını yapacaktınız. Biz geçmişin hesabının neden sorulmadığını insanların yaptığının yanlarına kâr kaldığı söylüyoruz.” karşılığı geldi.
Gündemim 25. Maddesi, “2019 yılı Sayıştay Denetim Raporunun “Denetim Görüşü Bölümünde” yer alan “Belirtildiği üzere; tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” ifadelerinin Meclisin bilgisine sunulmasından sonra söz alan CHP Meclis Grubu sözcüsü Günnur Tabel, şunları söyledi:
“Türkiye genelinde belediyelerin yaptıkları usulsüzlükler, Sayıştay'ın 2019 yılını değerlendiren 2020 raporunda ortaya konulmuştur. Malatya Büyükşehir Belediyesi de hukuksuz işlemleri nedeniyle Sayıştay'ın Kasım 2020'de yayınlanan 55 sayfalık “Malatya Büyükşehir Belediyesi” raporunda kendine yer bulmuştur.
Raporda öne çıkan usulsüzlüklerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Büyükşehir Belediyesinin; hidroelektrik santrali, güneş enerjisi santrali, umumi tuvalet, soğuk hava deposu, kuaför, kuyumcu, fotoğrafçı, çiçekçi gibi yaklaşık 15 kalem taşınmazın işletme haklarını, sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip olduğu kendi şirketlerine ihalesiz olarak devrettiği tespit edilmiştir.
Belediye bu işyerlerini kendisi ihaleye çıkararak çok daha yüksek bedeller elde edebilecekken, belediye şirketlerine ihalesiz olarak ve düşük rakamlarla devredip kamunun kaynaklarını usulsüz kullandırmıştır. Kaldı ki bu şirketler söz konusu işyerlerini düşük rakamlarla devraldıktan sonra, pazarlık usulü üçüncü şahıslara kiraya vermiştir. Örneğin, belediye tarafından yaptırılan “Kernek Hidroelektrik Santrali” 2018-2060 yılları arasında MOTAŞ'a devredilmiştir. Belediye, santrali kendisi işletmek yerine neden böyle bir devire ihtiyaç duymuştur? 42 yıllık bir devir olabilir mi? Belediye maksimum 25 yıllık kira devri yapabilir. Ortada çok net bir şekilde belediye kaynaklarının önce şirketlere ve onlar aracılığı ile de yandaşlara aktarımı olduğu görülmektedir.
Yapılan incelemelerde özel kalem müdürlüğüne atanan bir kişinin, 10 günlük bir görev süresi sonunda bir bakanlığın memur kadrosuna nakledildiği tespit edilmiştir. Bu söz konusu atama, özel kalem müdürlüğü kadrolarının memuriyete sınavsız geçiş yolu olarak kullanıldığı değerlendirmesine yol açmıştır. Kaldı ki bu durum 2018 Sayıştay denetlemesinde de ortaya konmuş, ancak herhangi bir yaptırım uygulanmadığından olacak 2019 yılında da benzer uygulama devam ettirilmiştir.
Sayın meclis üyeleri; yüz binlerce üniversite mezunu genç işsiz bir şekilde iş bulma peşinde koşarken, KPSS'ye girip memur olma hayali kurarken, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin sadece 10 gün çalışan bir kişinin kamuda memur olmasını sağlaması hukuka ve vicdana sığar mı? Kimdir bu özel kalem müdürü yapılan şanslı Ak partili kişi? Bu ismin hemen bugün açıklanmasını bekliyoruz.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 mali yılı bütçesinde yaklaşık 696 milyon ödenek öngörüldüğü, 2018 yılından herhangi bir ödenek devredilmediği ve 2019 yılında da ek ödenek verilmemesi nedeniyle 2019 yılı toplam ödeneğinin 696 milyonda kaldığı belirtilmiştir. Yıl içerisinde yaklaşık 531 milyon bütçe gideri yapılmış ve yaklaşık 164 milyon ödenek iptal olmuş ve 2020 yılına ödenek devri yapılamamıştır. Sonuç olarak 2019 yılı gider bütçesi 696 milyon olmakla beraber, gelir 501 milyonda kalınca yaklaşık 195 milyon bütçe açığı oluşmuş ve bunun da borçlanma ile karşılanacağına hükmedildiği görülmüştür.
Belediye tarafından 199 adet billboard, 241 adet raket ve 15 adet megalight cinsindeki çeşitli reklam alanlarının, Şubat-Mart 2019'da Limited unvanına haiz bir şirkete; Ağustos-Aralık 2019 tarihleri arasında da belediyenin bağlı ortaklığı durumundaki bir Anonim Şirkete herhangi bir ihale gerçekleştirilmeden ve sözleşme tanzim edilmeden kullandırıldığı tespit edilmiştir.
Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren servis araçlarının, ihale yapılmaksızın, sadece ve sadece belediye ücret tarifesinde hükmedilen tahsis ücretinin alınması suretiyle ve maksimum 10 yıl olması gerekirken, belli bir süre sınırı olmaksızın çalıştırıldığı saptanmıştır.
Raporu dikkatlice incelediğinizde, neresinden tutsanız elinizde kaldığını görüyorsunuz. Milletin kaynaklarının bu şekilde çarçur edilmesi, belediyenin bazı taşınmazlarının ihalesiz ve Sayıştay denetiminden korumalı belediye şirketleri aracılığı ile yandaşlara kiraya verilmesi, belediye özel kalem müdürlüğü kadrolarının kamuda iş bulma ve sınavsız atanma basamağı olarak kullanılması Malatya Belediyesi için utanç verici bir durumdur. Bu vesile ile bu ve benzeri usulsüzlüklerin bundan sonra bir daha yapılmadığını ve bundan önce yapılanların sorumlularının cezasız kalmadığını görmeyi temenni ediyorum."
"KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKİLMEDİ" YANITI..
Grup Sözcüsü Tabel’in eleştirilerine, belediye adına yanıt veren Genel Sekreter Cemal Noğay, “Belediyemiz herhangi bir mülkü hiç kimseye peşkeş çektirmemiştir. Hangi dükkân hangi şirketini kaça verdi, ne yaptıysa bütün uygulamaları mevcut faturalar da görebilirler. Kültür A.Ş’de bizim daha önceden dağınık olan kiralamalarımızın hepsi tek elden yürütülmesi maksadıyla Kültür A.Ş’ye devredildi. Ve Kültür A.Ş’de buranın rayiç fiyatı neyse piyasa fiyatlarına göre kiraya vermiş olduk. Ayrıca Kültür A.Ş’de yaptığımız sözleşmede kira gelirlerinin yüzde 80’ini herhangi bir bütçeye tabii kalmaksızın olduğu gibi belediye bütçesinden aktarılmakta yüzde 20’lik kısmı da onların yaptıkları iş ve işleyişle yani masraflarına ve çalıştırdıkları elemanlarına aittir.
Diğer bir konu bütçenin aktarılıp aktarılmaması meselesi biz mümkün oldukça burada son 2 yıldır, denk bütçeyi oluşturmaya çalışıyoruz. Yaptığımız yatırımları süreç içinde tekrar tekrar ele alıyoruz. Faiz oranları artığından dolayı mümkün oldukça borçlanmaya girmemek için ve kaynakları da doğru kullanmak maksadıyla biz hemen hemen 2019 yılı içerisinde yaklaşık 690 milyonluk bir bütçe yaptık. Ama biz hedeflediğimiz bütün yatırımları da gerçekleştirerek bu bütçeyle borçlanmaya gitmeden merkezi hükümetin kamu kaynaklarını kullanarak bu faaliyetlerimizin hepsini gerçekleştirdik. 2020 yılı içerisinde de hedefimiz bin 200 kilometre yol yapmaktı, oraya harcadığımız bütçede de nihayetinde denklik sağladık.
Billboardlar konusuna gelince değerli meclis üyelerim, biz bunu 2 sefer ihale yaptık. Bu 2 ihalede de herhangi bir müracaat yapılmadı. Ve bunların da borçlanmasından dolayı bir kamu kaynağının kaybıydı. Bizde şirketimiz üzerinden bunların kiralamasını yaptık. Ve bu kiralamaların neticesinde ise şu an Kültür A.Ş bütün ödemeleri bizim şirketimize yapmaktadır." dedi.
"KÖRELTİLEN KERNEK PINARI TEHLİKE ARZEDİYORDU"
Kernek santrali ile ilgili eleştirileri yanıtlarken, Kernek'deki düzenlemeler konusuna da değinen Noğay, Ahmet Çakır'ın başkanlığı döneminde yapılan düzenlemeyle betonlaştırıldığı ve kaynak suyunun yok edildiğine ilişkin tepkilere karşı değerlendirmeler yaptı ve "Kernek’teki Hidroelektrik Santraline gelince daha önce oranın tekniğinde yapılan bazı çalışmalardan dolayı daha öncelerden de bir üretim yoktu. Ama biz burayı aldıktan sonra orayı revize de edildikten sonra yani 2018 yılındaki uygulamadan bahsediyorum. Biz tekrardan bunu ele aldık. Kernek bölgesinde malumunuz üzere bir su kaynağı vardı. Bu kaynağın üzerinin kapatılmasından dolayı Fuzuli Caddesi’ne büyük bir tehlike arz ediyordu. Hem o tehlikeyi ortadan kaldırmak hem de oranın rekreasyonu yani tekrar oradan suyu çıkarıp da gelecekte meydana gelebilecek bir felaketi önlemek için orada bir revizyona gidiyoruz. O revizyon çerçevesinde de atık kalan o Hidroelektrik Santralini de tekrardan işletmeye açıp hem kamuya kazandırmak hem de milli serveti kurtarmayla alakalı böyle bir çalışmamız var."dedi.
Noğay, Sayıştay denetimine ilişkin eleştiriler hakkındaki yanıtlarını, "Ve özellikle söylemek istiyorum bizim burada yaptığımız her kuruş tamamen şeffaf tamamen kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde giden bir husustur. Eğer bir sadece Sayıştay’ın nizamına bakmış olsaydık, yönetmeliklere bakmış olsaydık. Şu anda birçok ilçemizde hizmet üretemez hale gelirdik. Yani sene başında yatırım programınız 2 kilometreyse 2 kilometrenin dışına çıkamazsınız. Ama buna rağmen biz ne yaptık, ilgili ilçe belediye başkanlarımız, yetkilerimiz, meclis üyelerimizin talepleri ve yerinde gördüğümüz ihtiyaca binaen zaman zaman bizim bütçeyi esneme yönüyle bazı uygulamalar yapmışızdır. Kesinlikle yandaşlığı ya da herhangi bir kamu kaynağını başkası için peşkeş çekilmesi hususunu kabul etmiyoruz” sözleriyle tamamladı.
AKP'Lİ ÜYEDEN 'YANDAŞ' İADESİNE TEPKİ..
Mimar Tabel’in yandaş ifadesine karşı çıkan AKP’li Mimar Habip Şahin : ”Yandaşlarla işimiz yok. AK Parti büyük bir topluluktur. Hepimizi töhmet altında bırakan “Yandaş” ifadenizi kabul etmiyoruz. Varsa isim açıklayın” diyerek yandaş tanımını kabul etmediklerini söyledi.
CHP’li Mimar Tabel ise, “Sayıştay raporlarını inceledik, hangi tarihler arasında yapıldığını biliyoruz. Burada söylemek istediğimiz geçmişte çarcur edilen Malatyalıların parasının hesabının neden sorulmadı. Zaten Selahattin Başkanla görüştük düzeltmeler yapıldığını söyledi. Yüksek faizler ödüyorsunuz, eğer düzeltmeleri yapsaydınız belki yaptığınız hizmetlerin 3 katını yapacaktınız. Biz geçmişin neden sorulmadığını insanların yaptığının yanlarına kâr kaldığı söylüyoruz.” ifadeleriyle AKP’li Şahin’e karşılık verdi.
"10 GÜNDE MEMUR YAPILAN KİM?" SORUSU YANITSIZ..
CHP’li Tabel, tekrardan “10 gün içinde özel kalemden memur olan ismi açıklar mısınız? Çok merak ediyoruz.” sorusuyla açıktan Belediye memur yapılan ve 10 gün sonra bakanlığa tayin edilen kişini isminin açıklanmasını istedi.
Tabel’in bu istemi, Genel Sekreter Nogay tarafından “Bu husus Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin tesis ettiği bir husus değil. Sorgulamak benim haddime değil.” İfadesiyle, Meclis Başkanvekjli
Selim Pilten tarafından da “Şahıslar üzerinden gitmek yanlış, bütün belediye, kamu kuruluşlarında uygulaması yapılan bir faaliyet.” ifadeleriyle 10 günde memur yapılıp bakanlığa tayin edilen kişinin adını açıklamadı.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bir sonraki oturumunun ise 10 Şubat 2021 günü saat 14.00’de yapılacağı kararlaştırıldı.
Yaşar KARAASLAN, gazetemalatya.com- malatyahaber.com- Bülten