Meslek ve teknik lise öğrencilerine bir darbe de Milli Eğitim Müdürlüğünden geldi. 32 meslek ve teknik okulunda öğrenim gören 18 bin civarında öğrenci yıl boyu ürettikleri eserleri sergileyecek yeterli alan, projelerini anlatacakları yetkili bulamadılar. Geçtiğimiz yıllarda Öğretmenevi, kapalı çarşı üstü gibi mekanların tahsis edildiği fuara bu yıl Sümerpark (Abdullah Gül) parkı içerisinde 6 şar metrekarelik 10 stant tahsis edildi. Meslek liselerine yönelik bu olumsuz davranış öğretmen, öğrenci, veli ve uzmanların tepkisine neden oldu. METEF yönetmeliğine göre en az 1 hafta süreyle açık kalması gereken fuar bu yıl sadece 3 gün açık kaldı.
Mesleki ve teknik eğitim ve öğretimin ulaştığı noktayı kamuoyuna tanıtmak, öğretmen ve öğrencilerin ürünlerini sergilemek, örgün ve yaygın eğitim veren kurumlara arasında bilgi alış-verişi ile sürekli işbirliği sağlamanın yanı sıra bu eğitim alanına karşı ilgi ve isteği artırma amacı ile 31 Mayıs’ta Vali ve Belediye başkanının olmadığı bir törenle açılan Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF) ” sadece 3 gün sürdü.
Geçtiğimiz yıllarda Öğretmenevi ve Kapalı Çarşı gibi alanlarda, Malatya’da bulunan 30 civarında mesleki ve teknik eğitim veren kurumların yanı sıra Halk Eğitim Merkezlerinin de katıldığı fuara bu yıl merkezde bulunan 10 kurum katıldı.
Sümerpark alanında 6 şar m2 stantların tahsis edildiği fuara katılan öğretmen ve öğrenciler yetkililerin fuara ilgi göstermediğinden yakınarak “ Bir yıl süreyle gerek bedensel gerekse de beyinsel olarak çalışarak ürettiğimiz ürünleri, geliştirdiğimiz projeleri gösterecek, anlatacak bir yetkili göremedik. Üvey evlat muamelesi gördük. Bu ürünler ve projeler bizlerin çeyizi gibidir. Bırakın sergiye gelmeyi el emeği göz nuru dökerek yarattığımız eserleri sergileyecek alanları bile sağlamadılar. 6 m2 alanda neyi sergileyebilirsiniz ki?” dediler.
Konu ile ilgili görüş belirten uzmanlar ise “ Her fırsatta mesleki eğitim ve öğretimin önemine değinen müdürlük yetkilileri meslek liselerine verdiği önemi davranışlarıyla da göstermelik. Maalesef gerçek sözleriyle eylemleri örtüşmüyor.” diyerek müdürlük yetkililerinin söylemleri ile eylemlerinin örtüşmediğini iddia ettiler.
YÖNETMELİK NE DİYOR?
”METEF Yönergesi
Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Meslekî ve teknik eğitimdeki gelişmeler ile bu eğitimin ulaştığı noktayı gösteren öğretmen ve öğrenci ürünlerini sergilemek, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın meslekî ve teknik eğitim veren kurumlar arasında bilgi alış-verişi ve sürekli bir iş birliği sağlamak, meslekî ve teknik eğitimi kamuoyuna tanıtmak, bu eğitim alanına karşı ilgi ve isteği artırıcı etkinliklerde bulunmaktır.
METEF'le İlgili Etkinlikler
Fuarın Düzenlenmesi
Madde 11- METEF; Yürütme Kurulu Koordinatörlüğünde her yıl, ülke genelinde ve bütün illerde ders yılı sona ermeden çalışma takvimine göre en az bir hafta süre ile düzenlenir.
METEF'e Katılacak Okul ve Kurumlar
Madde 12- METEF; o ildeki meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının katılımı ile gerçekleştirilir.
Sergilenecek Ürünler ve Nitelikler
Madde 13- METEF'te, meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarında uygulanan öğretim programları doğrultusunda öğretmen ve öğrenciler tarafından üretilen ve kültürel etkinlikleri belgeleyen ürünler ile meslekî ve teknik eğitimi tanıtıcı eserler sergilenir.
Sergilenecek ürünlerin çağdaş teknolojiye uygun, üstün nitelikli, özgün ve yöresel özellikler taşımasına özen gösterilir.
Ayrıca, ilde açılması düşünülen veya plânlanan bölüm ve alanların tanıtılması amacıyla başka illerde başarıyla uygulanan eğitim programları ile ilgili meslek alanlarında yapılan çalışmalara ait ürünler, ilgili okul ve kurumlarla iş birliği yapılarak sergilenebilir.
Diğer Hükümler
Nakliye ve Personel Giderleri
Madde 18- METEF'te gösterime sunulacak ürünlerin hazırlanması ve METEF alanına getirilip götürülmesi için gerekli nakliye giderleri ile görevli personelin ulaşım, barınma ve diğer masrafları mahallen sağlanacak imkânlarla, ilgili okul ve kurum müdürlüklerince karşılanır.
Meslek Kuruluşları ile İş Birliği
Madde 19- METEF'in hazırlanması, ürünlerin sergilenmesi, organizasyonu, finansman sağlanması vb. konularda mahallî meslek kuruluşları ile iş birliği yapılır. İstemeleri durumunda, mahallî meslek kuruluşları ve birliklerine de METEF'te tanıtım alanı ayrılabilir.
METEF'in Tanıtımı
Madde 22- İl düzeyinde düzenlenen METEF'in geniş halk kitlelerine tanıtımı amacıyla “meslekî ve teknik eğitim” konulu broşür, dergi, kitap vb. kaynaklar hazırlanır, defileler düzenlenir, söyleşi, dinleti, panel, tiyatro, vb. etkinliklere yer verilir."
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.