Malatya kent merkezinin imarı çalışmaları kapsamında, torpilli ve siyaseten güçlü bazı kişilerin rantını korumaya yönelik olduğu, bu nedenle mevcut yerine de 'el konulduğu' iddialarıyla gündeme gelen Söğütlü Cami'nin, daha önce gündeme getirildiği gibi çarşı tasarımı kapsamı dışında tutulduğu, geçtiğimiz Cuma günü Malatya'yı ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye tepkilerin iletilmesi üzerine sorunun çözüldüğü yolunda AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan'ın yaptığı açıklama, "itiraf" olarak yorumlandı.
Bazı etkili ve siyaseten güçlü kişilerin bina sahibi olduğu Kuyumcular Adası'nın, kent meydanının genişletilmesi fırsatına rağmen yeniden binalarla doldurulması, bunun için Söğütlü Cami'nden de vazgeçildiği, camiye yer bulunamadığı, değişik alternatiflerin gündeme gelmesiyle anlaşılmıştı. Çevre Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir ile Battalgazi Belediyesi'nin yetkililerinin, Söğütlü Cami ile ilgili açıklamalarının birbirini tutmaması, gerçek dışı bilgiler verilmesi malatyahaber.com'da da sıkça dile getirilmiş, caminin ranta kurban edildiği iddiaları üzerinde durulmuştu.
Malatya kent merkezinin imar projesini hazırlamak için görevlendirilen Ankara merkezli mimarlık firmasının, kentin çıkarlarını gözetmeyen, torpilli ve siyaseten güçlü kişi ve gruplara rant sağlayan, kent meydanını ve Fuzuli Caddesi'nin girişini kapatmayı dahi göze alarak hazırladığı projede, Söğütlü Cami'nin aşamalı olarak devre dışı bırakıldığı görülmüş, bu konudaki eleştiriler ise yetkililerce yalanlanmıştı.
ANCAK BAKAN GELİNCE..
AKP Malatya Milletvekili Babacan'ın, 3 Mayıs Cuma günü Malatya'yı ziyaret eden Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin inceleme gezisi sırasında, Söğütlü Cami'nin kendi yerinde inşa edilmediğinin ortaya çıkması üzerine gösterdiği tepki ve caminin yerinde yapılacağına ilişkin sözlerinin ardından Pazar günü yaptığı, cami yerinin "kesinlik" kazandığı mesajını veren ve "itiraf" olarak yorumlanan açıklaması şöyle:
"Sayın Bakanımız tarafından 3 Mayıs Cuma günü Malatya'da son plan onaylandı.
Söğütlü Camii yerinde yapılacak. Düz ayak zeminde olacak, altında pasaj ya da dükkan olmayacak, hacim ve kapasite olarak eskisinden daha büyük olacak. Çarşı merkez planını da yapan mimarımız Cami için güzel bir mimari tasarım yaptı. Kıymetli iş insanımız Bayram Kızılaslan Bey de Yeni Cami ile birlikte finansmanını üstlendi.
Söğütlü Camii etrafındaki esnafımız da ticari ve mülkiyet çıkarları bakımından zarara uğratılmayacak. Yine merkezde aynı konumda, şerefiyeler de korunarak bir düzenlemeye gidilecek.
Bu konuyla alakalı son nokta böylece konmuş oldu."
ASLINDA ÇARŞI İMARINDA YARATILMAK İSTENEN RANTA İLK KURBAN GİDEN SÖĞÜTLÜ CAMİ Mİ OLDU?
Bu arada, 6 Şubat depremlerinde hafif hasar almasına rağmen ayakta kalan Söğütlü Cami'nin, “ağır hasarlı olduğu ve tehlike yarattığı” gerekçesiyle yıktırılması ve daha sonra çarşı imarıyla ilgili yeni projede, önce binaların arasına gömülmesi, sonra Akpınar tarafına kaydırılması, ardından eski belediyenin bulunduğu meydanın adres gösterilmesi, en son projede ise hiç yer almaması, buranın kent merkezi rantıyla ilgili çıkar hesaplarına kurban gittiği iddialarını gündeme taşıdı.
Yıkımına karar verildikten sonra, iş makineleriyle ilk etapta yıkılamayan, hatta altı oyulduktan sonra ana kubbesi hala yerinde duran Söğütlü Cami'nin, depremde hasar gördüğü yolundaki iddiaların doğru olmadığı güçlükle yapılabilen yıkımların ardından konuşulmaya başlanırken, sonraki dönemlerde bölgenin imar projesinden tamamen çıkarılmış olması, caminin ranta kurban edilmek istendiği yolundaki iddiaları güçlendirdi.
Bakanın müdahalesiyle, ‘şimdilik’ bunun engellendiği konuşuluyor.
malatyahaber.com
ARŞİV FOTOLAR: Söğütlü Cami (alttaki fotoğrafta sağdaki cami), 6 Şubat depremlerinde ayakta kalmasına rağmen, ağır hasar gördüğü gerekçesiyle yıktırılmış, yerinde yeniden inşa edileceği açıklamalarına karşın çarşı merkezi için hazırlanan imar projesinde yer almamıştı.