SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Mimar ve Mühendis Binaya Bakarak Karar Veremez"

0
Güncellendi - 2020-10-27 06:44:00
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Malatya OSB Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, herhangi bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığının, göz ve gözlem marifetiyle ölçülemeyeceğini, bunun için yapılması gerekenin beton deneyi olduğunu vurgulayarak, "Ne bir mimar ne de bir inşaat mühendisi, binaya bakarak 'bu bina depreme dayanaklıdır' veya 'değildir' şeklinde bir karar veremez" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Vehbi Aluçlu, Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası)'ndeki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yıkım kararına ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Herhangi bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığına  gözlemleyerek karar verilemeyeceğini belirten Vehbi Aluçlu, "Buna karar vermek ancak beton deneyi ile olur. Yapının betonundan örnekler alınır, incelenir, beton mukavemet değeri tespit edildikten sonra dayanıklılık kriterlerinin altında çıkarsa bina ile ilgili hangi tasarrufta bulunulacağına karar verilir" dedi.

"Ne bir mimar ne de bir inşaat mühendisi binaya bakarak depremsellik düzeyi ölçemez"

Sultansuyu Harası'ndaki misafirhane ve idare binasının yıkımına karar verilmesinin sağlam ve bilimsel gerekçelere, somut verilere dayanması gerektiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, "Ne bir mimar ne de bir inşaat mühendisi binaya bakarak 'bu bina depreme dayanaklıdır' veya 'değildir' şeklinde bir karar veremez. Bina ile ilgili kesinlikle beton deneyi yapılması lazım. Betonu incelendikten sonra karar verilebilir" diye konuştu.

"İki katlı ve yatay mimari eserler depremden en az etkilenen yapılardır"

Sultansuyu Harası'nda yıkılmak istenen iki katlı yatay mimarı taş binaların yıkımına ilişkin tartışmalarda konunun teknik boyutuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aluçlu, iki katlı ve yatay mimari yöntemi ile yapılmış binaların depremden en az etkilenen yapılar olduğunu kaydetti. Aluçlu şunları söyledi:

"Malatya bir deprem şehri. Konutların yüzde 65'inin depreme dayanıklı olmadığını her platformda vurguluyoruz. Ancak iki katlı ve yatay mimarideki binalar depremden en az etkilenecek olan binalardır. Çok katlı ve yüksek binaların yaratacağı yıkım gibi bir yıkım yaratmaz".

Özellikle taş yapı binaların Türkiye'nin bir çok yerinde korunduğunu hatırlatan Aluçlu "Taş yapı binanın, depreme dayanıklılık testi yapılmış ve örneğin sonuç C20 çıkması gerekiyorken C8 oranında çıkmış ise bu bina için yıkılabilir kararını verebilirsiniz" dedi.

"Sultansuyu Harası binaları için, bilim insanları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları tarafınan yeniden bir inceleme yapılmalıdır"

İnönü Üniversitesi Malatya OSB Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Vehbi Aluçlu, Sultansuyu'ndaki yapılar hakkında, deprem inceleme raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanları, üniversitelerdeki bilim insanları ve inşaat mühendisleri tarafından yeniden inceleme konusu yapılmasında fayda olduğunu da vurguladı. Vehbi Aluçlu, "Çünkü her dayanaksız bina için yıkım kararı verilmeyebilir. Güçlendirilme ihtimali varsa güçlendirme kararı da çıkabilir. Buna karar verirken binanın kat yüksekliği, yapısı, zemin durumu, hasar durumu gibi bir çok kriteri göz önünde bulundurursunuz. Binanın depreme dayanıklılığı konusunda göz önünde bulunduracağınız önemli bir husus da zemin yapısıdır. Zeminde güçlendirme kararı çıkabilir. Binada güçlendirme kararı çıkabilir veya yıkım kararı çıkabilir. Şayet güçlendirme ihtimali var ise bu türden taş yapıların korunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürlüğü suskunluğunu "lütfen" bozdu

Bu arada, Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürlüğü, Malatya Valiliği aracılığı ile yaptığı açıklama ile Sultansuyu Tarım İşletmesi'ndeki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların yıkım kararına ilişkin olarak suskunluğunu üç cümle ile de olsa nihayet bozdu.

Malatya'daki kültürel miras eserlerini ve kültür varlıklarını korumakla görevli Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürlüğü, görev ve sorumluğunun gereğinin tam tersine, müze görevlisi bir antropologa, "Bu binaların teknik, kültür ve estetik değeri yoktur, yıkılabilir" yönünde bir rapor hazırlattığı öğrenilmişti.

Binaların yıkımına onay veren bu rapora ilişkin olarak malatyahaber.com'da yayınlanan haber üzerine, Kültür ve Turizm Malatya İl Müdürlüğü tarafından Malatya Valiliği aracılığı ile yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Malatya Müze Müdürlüğünden 2 uzman (Sanat Tarihçisi ve Müze Araştırmacısı) tarafından yerinde inceleme yapılmış olup bu incelemeler neticesinde teknik rapor oluşturulmuştur. Bu rapor  Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Söz konusu alanda Kurul tarafından görevlendirilecek uzmanlar yerinde inceleme yaparak binaların tescile haiz olup olmadığı ile ilgili raporunu Kurulun değerlendirmesine sunacaktır. Kurul tarafından nihai karar verilenceye kadar ilgili idare tarafından alanda herhangi bir işlem yapılmayacaktır".

Güler HAZAR- malatyahaber.com- Bülten

FOTOĞRAF: Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel ve arkadaşlarının, haradaki binada cep telefonu ışığıyla 'bakarak' yaptıkları ve yıkıma destek verdikleri inceleme!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Şahin (4 yıl önce)
    Vehbi Bey'in konuşmasından ve doğruları söylemesinden rahatsız olan aymazlar var. Vehbi Bey, bir yerler yıkılsın, bize proje- inşaat işi çıksın düşüncesiyle, memleketine, geçmişine ve yaşanmışlıklarına ihanet edenler yine yalakalık peşinde iken, gerçek bir Malatyalı olarak konuşuyor. Vehbi Beyi eleştirenler, hükümeti, yöneticileri kızdırabiliriz veya iş alamayabiliriz, işlerimiz belediyede tıkanır diye seslerini kesen, deprem bölgesinde imar ve imar denetimi, yapılan uygunsuz projelere hiç ses çıkarmayan yandaş tiplere neden tek laf edemezler. Memleketine sahip çıkan, gerçekleri söyleyen birilerine çemkirirler? Vehbi Bey'e çemkiren arkadaş adını yazsın basın arşivlerini tarasın, her hassas konusunda korkmadan, tırsmadan gerçekleri söylemiş, uyarılar yapmış. Ya bunların destek verdikleri ne yapmış?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (4 yıl önce)
    klavye kahramanı çok ukalasın.bir muhatabın olursa talep gelirse her türlü rapor hazırlarız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vehbi bey siz mimarlar odasının açıklamasını okudunuz mu? Okusaydınız konuya bukadar yabancı bir konuşma yapmazdınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Ben artık Malatya' nın tarihini silmek için bir grubun olduğundan şüpheleniyorum. Özellikle Malatya' nın eski binalarını yıkmak için tarihini yok etmek için sanki örgütlenmişler. Malatya' nın hafızasını silmek için sanki sözleşmişler. Birer birer bu ideallerini gerçekleştiriyorlar sanki. Ve herkesin eli kolu bağlı seyrediyor, hiç bir şey yapamıyor. Bir vekil karşı çıkıyor, onu da susturabiliyorlar. Çok ilginç. İktidar vekilleri seslerini çıkarmıyor, karşı çıkmıyorlar. Bu yıkımları da bir oldu bittiye getirip kaşla göz arasında yerle bir ediyorlar. Sahipsiz Malatyam bugünleri de mi görecekti. Yanlız Malatyam bu siyasetçileri, yöneticileri de mi görecekti. Malatya tarihinde böyle bir yıkım görmedi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ender (4 yıl önce)
    Malatya'da İMO şubesi yok, temsilciliği var.
    0
    0
    Yanıtla
  • murtaza (4 yıl önce)Ender isimli kullanıcı yorumuna
    Haklısın kardeş temsilcilik, onlar da oylamayla değil, Diyarbakırdan atamayla oluyorlar. Hem neden il temsilci başkanı değil de hep bu konuşuyor.. o daha tecrübeli ve İTÜ lü değil mi? Bu adam kendini jeoloji mühendisi sanıyor. Jeoloji mühendisleri odası neden çıkıp depremi anlatmıyor. Bir inşaatçıdan dinliyoz. Herkes mesleği hakkında ahkam kesmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • "Hep neden Vehbi Aluçlu konuşuyor?", öyle mi? Çünkü doğduğu ve ekmeğini yediği şehri seviyor. Şehrinin daha güzel, daha müreffeh, daha yeşil olmasını istiyor. Çünkü, Malatya'nın bir beton yığınında dönüşmesini istemiyor. Çünkü, birilerine hoş görünmek için susmayı tercih etmiyor. Çünkü haksızlık karşısında susan şeytanlardan değil, o gerçek bir Malatyalı. İMO İl temsilcisi de konuşssun, ağzını kapatan mı var, engelleyen mi var?
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Akçadağ sultansuyu tarım işletmesi binası için şov yapanlar,gidinde bir Akçadağ öğretmen lisesinin tarihi binalarına bir bakın.bir tarih nasıl kaderine terk edilir,nasıl virane edilir görün.sahip çıkacaksınız ilk önce oradan başlayın bence
    0
    0
    Yanıtla
  • Hara sevdalısı (4 yıl önce)
    Sevgili malatyalı hemşerilerim bakın bu işler hiç birimizin tahmin edemediği hatta aklımıza ilk etapta dahi getiremediğim sistemlerde ayarlanıp bir anda oldu bitti gibi hızlı ve sessiz şekilde oluyor biz uyandığımızda atı alan Üsküdar’ı geçmiş oluyor eğer bir kaç örnek vermek gerekir ise geçmişte Tekel fabrikasına bir bakalım 1925 yılında ilk depo olarak kurulmuş 1939 yılında fabrika olarak faliyetine başlamış bu gün yıkılan o tarihimizin yerinde neler var,hemen onun yanı başında eski cezaevi vardı oda aynı şekilde,yine malatyamızın cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan 1936 yılında temelleri atılan Türkiye’deki sayılı mensucat fabrikalarından olan Sümerbank fabrikamız vardı bu gün baktığımızda yerinde neler var Sümerbank fabrikasını alan Girişim ortaklı şirket fabrikanın makinalarını ve hurdalarını sattıklarında aldıkları paradan daha fazlasını kazandılar,yine malatyamızla özdeşleşmiş Belediye binamız vardı oda Cumhuriyetimizin ilk yıllarında yapılmıştı sene 1938 ona ne oldu yerle bir,şimdide sıra Sultan Suyu Haramıza geldi onuda örneklerini vermiş olduğum malatyamızın değerleri olan o kuruluşlar gibi yerle bir edilecek biz hiç birini ayakta tutmayı başaramadık memleketini seven sizler gibi bir Malatyalı olarak bu sefer DUR diyelim yeter artık diyelim depremi bahane ederek bu tarihi güzelliklerimizi yok etmeyelim sahip çıkalım belkide doğrudur depreme dayanıklıkları düşük olabilir bu ölçü onların yıkılmasını yok edilmesini gerektirmez diyenlerdenim tabikide çürük ise insanları bu binalarda oturtmayalım ama en azından Hara ile bütünleşmiş bazı binalarımızı kısmi olarak güçlendilerim tarihini koruyalım kısmi müze,konuk evi,eski tarım makinalarının sergilenebileceği bir nostalji güzelliklerini yarinlerimize taşıya biliriz burdan söz veriyorum bir binanın güçlendirme ve hizmete açılabilmesi için ne masrafı olacak ise ben karşılamayı tahüt ediyorum İşletmede bu güne kadar kimler çalışmış ise tamamının ismini yaşatacak şekilde onların hatırasına armağan edeceğim lütfen Allah aşkına bu kıyıma dur diyecek malatya sevdalısı insanların üzelliklede siyasetçilerine seslenmek istiyorum geçmişdeki pişmanlıklarımızı bu sefer Haramızda yaşamayalım herkese sevgi ve saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ercan (4 yıl önce)
    Hasar tespiti yapılırken numunemi aliniyor.Akıl verecegine git tespit yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • Su (4 yıl önce)
    Kendi yapsın bir rapor çıkarsın Allah rızası için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi uğraş (4 yıl önce)
    Aynen oyle hocam mimarlar toplaniyor binaya bakiyor by bina 50 yıllık yıkılması lazım... komik....
    0
    0
    Yanıtla
  • Binalar zaten c8 çıkmış. Ayrıca biraz objektif olmakta fayda var. Bizim köydeki evde hem yığma taş bina hemde en az 100 yıllık. Her eski bina tarihi değildir. Sanatsal anlam ifade etmeyebilir. Altı üstü bir lojman. Bu karalama kampanyasının ardında kimler olduğunu araştırmak lazım. Nasıl menfaatleri var çok merak ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla