Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, anayasayı askıya alıp parlamentoyu feshederken, yeni anayasanın oluşturulması için komisyon kurulması kararı aldı.
Ordunun devlet televizyonundan okunan açıklamasında, yeni anayasanın oluşturulması ve gelecekte yapılacak anayasal değişikliklerle ilgili bir komisyon kurulacağı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sokağın baskısıyla istifa etmesinden iki gün sonra gelen bu açıklamada, geçiş döneminin 6 ay ya da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıncaya kadar olacağı kaydedildi.
Askeri Konsey böylece, Hüsnü Mübarek yönetimine karşı 18 gün boyunca sokakları terk etmeyen göstericilerin iki önemli talebini karşılamış oldu.
'DEVRİM İÇİN ZAFER'
Liberal eğilimli Ghad (Yarın) Partisinin kurucusu Ayman Nur, Yüksek Askeri Konsey'in kararının "Devrim için zafer" niteliği taşıdığını belirti. Nur, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtı protestocuların, alınan karardan memnun olması gerektiğini ifade etti.
'SÜLEYMAN'IN ROLÜNÜ ORDU BELİRLEYECEK'
Mısır'ın Başbakanı Ahmet Şefik, devrik lider Hüsnü Mübarek tarafından Devlet Başkanı Yardımcılığına atanan Ömer Süleyman'ın ilerideki rolünün, ordu tarafından belirleneceğini açıkladı.
Şefik, "Süleyman'ın ileride alacağı rolü Yüksek Askeri Konsey belirleyecek" dedi. Cuma günü Mübarek'in görevini terk etmesinin ardından, yetkilerini orduya devreden Süleyman'ın konumunun ne olacağı belirsizliğe girmişti.
MÜBAREK MISIRI TERK ETMEDİ
Yüksek Askeri Konsey'in açıklamasının geldiği dakikalarda, Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh kentinde olduğunu söyledi.
Şefik, gazetecilere yaptığı açıklamada, (eski) Cumhurbaşkanının Şarm el Şeyh'te olduğunu biliyorum dedi.
Öte yandan kabineden bir sözcü, Mübarek'in yurtdışındaki mal varlığının dondurulması konusunda herhangi bir talep olmadığını, ancak gerekirse bunu yapacaklarını ifade etti.