SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri'

0
Güncellendi - 2021-03-29 18:30:39
'Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği tarafından tasavvuf dünyasının sayılı isimlerinden biri olan Niyazi Mısri’ nin sadece yaşadığı döneme değil, aynı zamanda günümüz dünyasına etki eden söylemlerine dikkat çekmek için program düzenlendi. Niyazı Mısri üzerinden hoşgörü kenti olan Malatya’da ortak yaşama kültürü içerisinde birlik ve beraberlik mesajı vermek amacıyla yapılan “Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri” konulu bir program düzenlendi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı, Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ile Niyazi Mısri konulu konferanslarını sunmak üzere Niyazi Mısri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazmi Özerol, Tasavvuf Musikisi dinletisi için Malatya Musiki Cemiyeti sanatçıları katıldı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Niyazi Mısri’nin, gönül cennetinin timsali ve tasavvuf ehli biri olduğunu söyleyerek,  Niyazi Mısri’nin yazmış olduğu eserlerin içeriğinde insan sevgisi, birlik, beraberlik ve dayanışma kültürüne özel bir vurgu yapıldığını belirtti.

Tasavvuf kültürü üzerine konuşan Gürkan, “Tasavvufun temel esası insan sevgisi, yaratılmışların sevgisi, Yaradan’dan dolayı tüm yaratılmışların bir tutulmasıdır. Tasavvuf düşünmektir, tefekkür etmektir. Tefekkür tevekküle, tevekkül teslimiyete, teslimiyet Allah’ın sevgisi ile bütünleşince her şeyi gönül cenneti ile görmeyi sağlar” dedi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, ehli beyt sevdalısı, hemşerimiz, aynı zamanda Malatya’lı olan Niyazi Mısri’nin “Derman aradım derdime meğer derdim bana derman imiş” sözüne atıfta bulunarak, tasavvuf ile ilgili bakış açısını ortaya koyduğunu belirtti.

Niyazi Mısri’nin şiirlerinde bahsi geçen Aspuzu olarak nitelendirilen yer hakkında bilgi veren Artan, Osmanlılar zamanında Aspuzu’nin Malatya’nın yazlığı olarak kullanıldığını söyledi.  Artan,  Niyazi Mısri’yi tanımak ve tanıtmak adına yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi.

“Mısri Sofrasında Gönül Sohbetleri” konulu konferans veren Niyazi Mısri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazmi Özerol,  Niyazi Mısri’nin hayatı, düşünce dünyası ve yaşadığı dönemin kültürel özellikleri hakkında bilgiler verdi. Niyazi Mısri’nin sürgün hayatını da anlatan ve bu dönemde yazmış olduğu eserlere değinen Özerol, “ Türk tasavvuf edebiyatının, şiir dünyasının en büyük şairlerinden biridir Mısri, duygu ve düşüncelerini Yunus Emre tarzında dile getirmiştir” dedi.

Programda Niyazi Mısri’nin şiirleri okundu. Aynı zamanda Malatya Musiki Cemiyeti tarafından Niyazi Mısri’nin bestelenmiş şiirleri seslendirildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Sayın başkan hangi gönül sohbetlerinden bahsediyorsunuz allahaşkına? Sultansuyu rantçı müteaahitlere peşkeş çekilirken görmezden geliyorsunuz. Sonra gönül sohbetleri. Sayın başkan önce insanın, kurdun, kuşun hakkı için müteahhitlerin rantını değil doğayı koruyacaksınız. Sonra tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyacaksınız. Ondan sonra size oy vererek şehri adaletli, hakkaniyetli yöneteseniz diyen Malatyalıların emanetine sahip çıkacaksınız. Ondan sonra gönül sohbetlerine katılabilir iki kelam edebilirsiniz. Ancak uygulamada Malatyanın cenneti köşesi Sultansuyu harası müteahhitlere peşkeş çekilmiştir. Parsel parsel bölünüp özeleştirilmiştir. Halktan uzaklaştırılmıştır. Malatya ya meydan okuyan birkaç bürokratın insafına terkedilmiştir. Hangi normal bir akıl Malatya nın gözbebeği Sultansuyu gibi bir tarım arazisine BETON SANTRALİ diker. Ve hangi belediye başkanı buna OLUR verir (Ne yazık ki Selahattin başkan). Sayın başkan Malatya ya ihanet etmeyiniz. Rantçı müteahhitlerin değil Malatyanın hakkını koruyunuz. Siz rantçı müteahhitlerin oyu ile başkan seçilmediniz. Malatya halkının oyu ile başkan seçildiniz. Özelleştirmeyi iptal ediniz. Beton santrali kurulumunu iptal ediniz. Oradaki Malatya düşmanı bürokratları göndertiniz. Sultansuyunu Malatya halkına açınız. Bu müteahhitler ne kadar güçlü ki onların istediği oluyor. Malatya halkının istediği olmuyor. Bir daha ki seçimlerde mutlaka görüşeceğiz.
    0
    0
    Yanıtla