"KAYISI BU ŞEHRİN KADERİDİR".. AKP MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Dünya kayısı başkenti” olarak bilinen Malatya'nın 3 ilçesinde kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisleri sayesinde özellikle Avrupa ülkelerinin kayısıda istediği kükürt oranının ayarlanmış olacağını açıkladı.
Milletvekili Çalık, Malatya’da Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisinde incelemelerde bulundu.
Yeşilyurt ilçesi Şahnahan mahallesindeki kükürtleme ve kurutma tesisini inceledikten sonra açıklamalarda bulunan Çalık, Gaziantep’in baklavası ve Aydın’ın incirinden sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü ürünü olan Malatya kayısısında kükürtleme sorununu çözeceklerini ifade etti.
“İstenen miktarda kükürtlemeyi sağlıyor”
Şahnahan ve etrafındaki mahallelerinin kurulan tesisten istifade edeceğini aktaran Çalık, tesis sayesinde kuru kayısıda kükürt miktarının istenen seviyede ayarlanacağını ve diğer meyve sebzelerin kurutularak çiftçiye alternatif gelir sağlanacağını kaydetti. Çalık, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Malatya ziyaretlerinde Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün hazırladığı bu projeyi sunduklarını anımsatarak, projenin böylece hibe desteği aldığını ifade etti.
“Doğanşehir ve Kale ilçesine de kurulacak”
Çalık, kayısı kükürtleme tesisinin Akçadağ, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerine kurulduğunu, Doğanşehir ve Kale ilçelerine de kurulacağını belirterek, “AB’ye uyum kapsamında kayısıdaki kükürt oranının 2000 parts per million’un (ppm) üzerinde olmaması gerekiyor. Avrupa 2000 ppm’i sınır tutarken, Amerika Birleşik Devletleri’nde bu oran 3000 ppm. Üreticilerimiz islim damında kayısılarını kükürtlerken maalesef bu oranları kontrol edip, denetleme imkanları yok. Göz kararı kükürt konuluyor, islim damında kükürtlemiyor idi. Yeni tesisimizde kurulan mekanizma, kayısının her yerini eşit oranda kükürtleyecek. Kükürdü kontrollü hale getirdiğimizde, hem iç piyasada hem de dış piyasada kükürtle ilgili sorunumuzun kalmayacağını düşünüyorum” dedi.
“Model Kayısı Fabrikası kurulacak”
Milletvekili Çalık, Battalgazi’deki Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün bulunduğu araziye Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 4,9 milyon TL maliyetle model kayısı fabrikası kurulacağını ifade ederek, “Model kayısı fabrikamızın kurulacağı arazide incelemelerde bulunduk. 2021 yılı Ağustos ayında hizmete girecek model fabrika, kayısı işletmelerine tanıtılarak, yaygınlaştırılacak ve kayısı üretiminde kalite ve standart problemleri giderilecek” diye konuştu.
Milletvekili Çalık’a ziyaretlerinde Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AKP Malatya İl başkan yardımcısı Kamil Biter, AKP Yeşilyurt ilçe başkanı Muhammed Yalçınkaya ve partililer eşlik etti.
TİCARET BORSASI ZİYARETİ
Bu arada, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan’ı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Pazartesi günü ilk kuru kayısı alımına başlayacak olması dolayısıyla ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Özcan, TMO’nun kuru kayısı alımının bir hayalin gerçekleşmesi olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın hafızalarımızda böyle bir sözü vardı. Kuru kayısı da son 20 yıldır her zaman dile getirdiğimiz istikrarsız piyasaların ortada kalkması kuru kayısının ihracat değerinin ülke ekonomisine ve Malatya’mızın her fırsatta daha yüksek olması konusunda gayretler gösteriyorduk. Lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kuru kayısıda piyasaya müdahale kararı bu şehir için çok önemli bir karardı. Özellikle şahsınızın konuyu baştan sonuna kadar takip etmesi her fırsatta bizimle sürekli irtibat halinde olmanızdan dolayı bütün üreticilerimiz, ihracatçılarımız ve üyelerimiz adına sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
“Kayısı bu şehrin kaderidir”
Kuru kayısı alımının Malatya’nın son yıllarda en önemli başarılarından bir tanesi olduğunun altını çizen Özcan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bu şehre çok önemli hizmetler yaptınız. Özellikle bu son yaptığınız hizmet Malatya açısından çok daha önem arz ettiğini düşünüyorum. Kayısı bu şehrin kaderi, bu şehrin her şeyi, pazartesi günü Tarım ve Orman Bakanımızın ve TOBB Başkanımızın da video konferans ile katılacağı bir program yapacağız. Burada artık kuru kayısı alımı ile ilgili fiyatlar belirlenecek. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, valimize, zatıalinize, milletvekillerimize ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimize teşekkür ediyorum.”
“Kayısı için hayati öneme sahiptir”
AKP MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, bugünkü ziyaretlerinin en önemli sebebinin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin kendilerine vermiş olduğu müjdeyi Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ve yönetim kurulu üyeleri ile paylaşmak olduğunu vurguladı. Çalık, Malatya için tarihi bir gün olduğunu dile getirerek, “Bundan çok büyük mutluluk duyuyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi kayısının fiyatını belirlemesi Malatya ekonomisinin can damarı olan kayısı için hayati öneme sahipti. Bazen kayısının 5 ve 10 TL’ye düştüğü anları gördük. Kayısı üreticimizin bu konuda yaşadığı sıkıntıyı bizde canlı bir şekilde yaşadık. Kayısı ile ilgili birçok yatırımımızı Malatya’ya kazandırmışken, TARSİM, mazot, gübre desteklerini vermişken, kükürt tesisini Malatya’mıza inşa etmişken, lisanslı kuru kayısı deposunu Malatya’ya kurmuşken, model kayısı fabrikasını kurma hazırlığı sürerken bizim taçlandırmamız gereken bir konu vardı. O da Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) kayısı alım kararıydı” ifadelerini kullandı.
“Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunacak”
Meslek örgütlerinin sorunlarını kendilerine ilettiklerinde o sorunlara sahip çıktıklarını kaydeden Çalık, “Ticaret Borsa Başkanımız Ramazan Özcan’a bu vesile ile teşekkür ediyorum. İlk andan itibaren Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı ile ilgili yaşanan süreci ve sıkıntıyı paylaştığında Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile konuyu görüştüğümüzde sonrasındaki takiplerimizde borsa başkanımızın bizi bilgilendirmesi ve her alanını adım adım takip etmesini çok kıymetli buluyorum. Biz tüm meslek ve sivil toplum örgütlerimizle Malatya’mızın ve Türkiye’mizin ihtiyaçlarını birlikte konuşuyoruz. Demokrasinin en güzelini beraberce yaşıyoruz. Onlar ihtiyaçlarını belirliyor ve taleplerini getiriyorlar bizde takip ediyoruz. Malatya’nın kaderini değiştirecek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alım kararı hem bizim hem Malatya hem de üreticilerimiz için çok kıymetliydi. Pazartesi günü ticaret borsasında kayısının fiyatı belirlenecek. Bu Malatya’nın ihracat rakamlarının yükselmesine aynı zamanda Türkiye ekonomisine de ciddi anlamda katkı sunacaktır. İşçimizin, üreticimizin ve Malatyalımızın hakkı boşa gitmemiş olacak. Tarım ve Orman Bakanımıza canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu kararın onaylanmasına vesile olan ve talimatını veren Cumhurbaşkanımız Malatya için ne zaman ne istedik ise hiç geri çevirmedi. Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.
Çalık, Malatya’da bütün kesimlerin kayısı alımı kararından mutlu olacaklarını ifade ederek, “İlk hedefimiz Malatya’nın ihracatını 500 milyon dolarlara çıkarmak. 2023 için hedef koymamız lazım. Sanayimizle ve kayısımızla birlikte Malatya ekonomisini güçlendirerek 1 milyar dolarlara inşallah ihracat hedeflerimizi koyarak gerçekleştiririz” dedi.
Bülten- malatyahaber.com