SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Modern Dönel Kavşaklar Kazaları Azalttı"

0
Güncellendi - 2020-09-05 04:22:28
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya alınan Modern Dönel Kavşaklar, trafiğe büyük rahatlama sağlıyor. Büyükşehir Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Özer, Modern Dönel Kavşakların trafik kazalarını büyük oranda düşürdüğünü belirtti.

Modern Dönel Kavşak (MDK) ile ilgili bilgiler veren Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Özer, “Modern dönel kavşaklar trafik akımının merkezdeki tek bir ada etrafından sağlandığı ve ada etrafındaki araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu kavşaklardır” dedi. Özer, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ana Yol-Tali Yol Kavşağı olarak adlandırılan kavşak tipi ile karıştırılmaması gereken MDK’ların farklı amaçlarla tasarlanıp farklı kurallarla işletildiğini kaydetti. Ana Yol-Tali Yol Kavşağının, ana yoldan geçen araçların hızını kesmeden devam ettiği, tali yollar ve ada etrafında dönüş yapacak araçların ana yoldaki araçlara yol verdiği bir kavşak tipi olduğunu söyleyen Özer, “Ancak MDK, kavşak içindeki araçların geçiş üstünlüğüne sahip olduğu kavşağa girecek araçların yol vermek zorunda olduğu bir kavşak tipidir. Güvenli yapıları ile ön plana çıkan MDK’ların kontrolsüz dört kollu kavşaklara göre çakışma noktaları yüzde 62 oranında daha azdır. Kontrolsüz kavşakta 32 çakışma noktası bulunurken MDK’da 12 çakışma noktası vardır” açıklamasında bulundu.

Özer, MDK’ların özellikleri hakkında şu bilgiyi verdi:

“MDK’lar; çakışma noktalarını azaltıp hızı düşürdüğü için ölümlü ve yaralanmalı kazaları azaltır. Trafik ışıkları olmadığı için gereksiz durma ve gecikmeleri azaltır. Gereksiz beklemelerin ortadan kalkması ile birlikte yakıt tüketimi ve karbon salınımı azalır.”

MDK’ların verimli olabilmesi için sürücülere de görevler düştüğünü dile getiren Özer, şunları anlattı:

“Kavşağı kullanacak bir sürücünün; kavşağa yaklaşırken yavaşlaması, kavşağa giriş yaparken ve kavşağı terk ederken yayalara yol vermesi, kavşağa girmek için beklemesi ve trafik akışında yeterli bir boşluk bulunduğunda kavşağa giriş yapması, kavşak içerisindeki bisikletliler dahil tüm araçlara yol vermesi, kavşak içinde durmaması icap etmektedir. Geniş ve uzun araçların kavşak yaklaşımında, kavşak içerisinde ve çıkışında birden fazla şeridi ve apronu kullanmaları gerekebilir; sürücünün kavşak içerisinde bu tür araçların manevra alanına girmemesi ve geçmemesi lazımdır.

Sürücünün kavşaktan çıkış yaparken sağ sinyal lambasını kullanması, çıkışı kaçırması durumunda merkez ada etrafında tekrar dönerek çıkışa gelince kavşağı terk etmesi gerekmektedir.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla(Ambulans, İtfaiye vb.) karşılaşıldığında; kavşak alanına girmediyse sağa yaklaşarak geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesi için yol vermesi, kavşak içerisinde ise geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesine olanak sağlamak için aracını durdurmadan, önceden planladığı şekilde kavşağı terk etmesi ve sağa yaklaşarak aracın geçişine izin vermesi gerekmektedir.”

Özer, Malatya’da 2020 yılında 28 kavşak projesi hazırladıklarını, bunlardan 6’sının uygulamasını gerçekleştirerek Malatyalıların hizmetine sunduklarını, diğerlerinin çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Kevser (3 yıl önce)
    Kavşağın içinde olup da dışarıdan gelen araca yol vermek için duran kişi trafiğe çıkma ya. Kendi hakkından haberin yok. Çıkma bizimde engelleme.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyaspor 1966 (3 yıl önce)
    Lütfen kavşaktaki araca yol verelim, geçiş hakkı onun,
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya serdarı (3 yıl önce)
    keşke şu kavşakları yeşillendiren PERSONELE DE trafik eğitimi verseniz.. görüşü engelleyecek şekilde KÖŞE NOKTALARA ısrarla yüksek çalı dikmeyin artık... meseleye peyzaj güzelliğinden önce trafik güvenliği olarak baktığınızı birgün görecek miyim?? ooff of.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet koc (3 yıl önce)
    Böyle bir hizmet dünyada ilktir ve ilk yapanda selahattin başkandır. Elin oğlu yapay zeka ile belediye hizmeti veriyor, bizimki halen çim ve çiçek işi ile meşgul. Malatyalılar cezayı bu dünyada çektiği için hepsi ahirette cennete gider.
    0
    0
    Yanıtla
  • vallahi çok iyi yazmışsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Harika yorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (3 yıl önce)
    Eski ssk nın oradaki yamuk dönel kavşak içinde çok teşekkürler ellerinize sağlık efendim takla atınca haberiniz olur heralde
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (3 yıl önce)Muhammed isimli kullanıcı yorumuna
    çok iyi tspit gerçekten öyle bir kavşak daha yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet ergen (3 yıl önce)
    He toki yolundada var bitane surekli kaza oluyo bizim de canimiz yandi bu kafayla devam ederseniz sizinde yansin.
    0
    0
    Yanıtla
  • A. Vahap (3 yıl önce)
    Allah aşkına Ahmet Çakır zamanındaki kavşaklardaki peyzaj çalışmalarına bakın birde şimdiki haline bakın. Helvacı çiçek böcek işinden, peyzaj konusunda şimdiki yönetimden bin kat daha iyiydi. Haberdeki kavsak fotoğrafı bir belde belediyesinin yapabileceği basitlikte bir kavşak. Geçen hafta Konyadaydım. Konyaya gidin kavşak nasıl yapılırmış bir görün.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (3 yıl önce)
    Bunun adı akıllı kavşaklar. Bunu da akıllı mühendisler yapar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (3 yıl önce)
    Ah bir de kavşaklardaki otları biçebilseniz. Bizim benim boyumda otlar var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (3 yıl önce)
    Kömür tevzi kavşağında var kimin önce geçeceği tabelada yazılı gelin bir bakın kamera koyun ceza yazın çünkü geçiş önceliğine uyan yoktur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Oradan geçenlerin çoğunun bu kavşaktan haberleri yok, tabelada kimin geçiş önceliğine sahip olduğunu gören de yok.Bakıyorum geçmesi gerekenler bekliyor,beklemesi gerekenler de geçiyor.O kavşakta bir süre polis koyup kimin önce geçip geçmeyeceğini iyice öğretmesi gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla