SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

MTÜ Senatosu'nun Tıp Fakültesi Kararına STK'lardan Destek

0
Güncellendi - 2019-03-01 04:03:53
MTÜ Senatosu'nun Tıp Fakültesi Kararına STK'lardan Destek
A- A+ PAYLAŞ

“HİZMETE SUSAMIŞ BİR HANIM REKTÖR VAR, DESTEK VERECEĞİZ”..Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında TBMM’de kabul edilen bir kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörlüğü’nün, üniversitenin akademik nitelik ve kapsamının geliştirilmesi için tematik bir tıp fakültesi kurulması konusundaki senato kararına Malatyalı siyasilerin ardından bir destek de kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu temsilcileri ve sağlık çevrelerinden geldi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde açılacak Tıp Fakültesine bağlı bir hastane olarak planlanması için Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın da destek verdi. Malatya’nın her geçen gün büyüyeceğini, gelecekte sağlık hizmetlerine olan talebin artacağını dikkate alarak Tıp Fakültesi kurulması kararı alan Turgut Özal Üniversitesinin bu kararını desteklediklerini ifade STK Başkan ve yöneticileri, “Sadece Malatya’ya değil bölgeye de hizmet verecek ikinci bir tıp fakültesinin olması çok büyük fayda sağlayacaktır” görüşüne yer verdiler.

Keskin: Cumhurbaşkanımıza sunacağım dosyada bu konu da var

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Malatya’ya yapacağı ziyarette esnaflar adına sunacağı dosyada, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde açılacak tıp fakültesine bağlanması hususunda da bir rapor bulunduğunu ve bu yönde atılacak adımlara esnaf kesimi olarak tam destek verdiklerini belirtti.  ESOB Başkanı Kesin “Turgut Özal Üniversitemizin başındaki Rektör hocamız, hizmete susamış bir rektörümüz.  Gelişmelere ve yeniliklere açık, yeni üniversite ile ilgili ciddi planları olan bir hocamız.  Rektör hanımın ciddi hizmetler yapacağını düşünüyorum.  Bütün Malatya olarak destek olup, Malatya’nın değerlerini dışarı kaçırmamamız lazım.  Esnafları temsil eden bir stk olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini istiyorum” diye konuştu.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu isminin şimdilerde sadece tabelada kaldığını, tıbbi alanda eğitim ve araştırma yapıldığını düşünmediğini ifade eden Başkan Keskin, bu ismin sadece tabelada kalmaması, tıp alanındaki gelişme ve yenilikler ile yeni çalışmalara imza atılabilmesinin ancak bir tıp fakültesi bünyesinde olacağını söyledi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin gerek akademik kapasite gerekse sağlık hizmetlerindeki kapasitesini belli bir oranda doldurduğunu, yetişmiş hekimlerin il dışındaki hastanelere gittiğine dikkat çeken Keskin, “Nasıl ki Onkoloji Hastanesi istediğimizde ilk başta herkese zor geldi, ‘Ya olur mu ki’ denildi ama oldu, bu konuyu da Malatya olarak elimizden geleni yapmak zorundayız.  Ben Sayın Cumhurbaşkanının Malatya ziyareti için bir dosya hazırladım. Dosyamızda Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulacak Tıp Fakültesi’ne bağlanması konusu da var. Zaten İnönü Üniversitesi Tıp fakültesinde kadrolar doldu. Hastane kapasitesi belli bir noktaya ulaştı.  Yetişen doktorlarımız başka illere gidiyor. Ramazan Özdemir Hoca’yı kaybettik. Sezai Yılmaz da giderse zaten mevcut tıp fakültemize bağlı hastanenin bir özelliği kalmıyor. Bu nedenle, Turgut Özal Üniversite’mizin kurulması Malatya için büyük bir şans. Tabi Malatya’nın tıp alanında kurumlarıyla, nitelikli insanlarıyla başka illere gitmemesi için bunları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, reisimize etraflıca anlatmamız gerekiyor. Bunun için siyasiler, STK’lar ve basın olarak bunu iyi anlatmamız gerekiyor” diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan:

 Adında eğitim ve araştırma olan bir hastanenin tıp fakültesine bağlanması gerekir

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları da Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulması öngörülen tıp fakültesi için destek olacaklarını bildirdi.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, yeni tıp fakültesi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tıp fakültesi hastanesine dönüştürülmesi talebini yakından takip ettiklerini söyledi. Ramazan Özcan, “Adında eğitim ve araştırma olan bir hastanenin tıp fakültesine bağlanması işin doğasına daha uygun olandır” dedi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu anda bir devlet hastanesi gibi hizmet verdiğini belirten Ramazan Özcan, “Adında eğitim ve araştırma var ama tıbbi araştırma, tıbbi eğitim, dünya tıbbındaki gelişmeleri çalışıp takip edecek akademik kadroları yok. Bunun olması için buranın tıp fakültesine dönüştürülmesi gerekir. Bu talep, Malatya kamuoyunun faydasına olacak şekilde sonuçlandırılmalıdır” diye konuştu.

Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulacak tıp fakültesi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin üniversiteye bağlanmasının Malatya’nın sağlık alanındaki gelişmesine, tıp eğitiminde çıtanın yükselmesine ciddi katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydeden Ramazan Özcan, “Belirli nitelikteki hekimlerimizin hem akademik çalışmalarını, araştırmalarını burada yapmaları, hem de nitelikli sağlık hizmetleri sunmaları için bu konudaki çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Malatya iş dünyası, sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak her tür desteği sunacağız” dedi.

ESKK Başkanı Ali Evren: Yetişen kaliteli hekimlerimizin buradan gitmemesi için yeni bir tıp fakültesi kurulması gerekiyor

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren de, şehir ekonomilerinin gelişmesinde üniversitelerin önemli bir rolü olduğuna dikkat çekerek, “Biz kurumlarımıza sahip çıkmayı memleket meselesi olarak görüyoruz. Bu nedenle, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde olmayan bölümler veya tıpta daha özel bölümlerle Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlı bir tıp fakültesi kurulmasını destekliyoruz” dedi.

“Malatya’da kurulan yeni üniversitemiz olan Turgut Özal Üniversitesi’nin bir kere mutlaka tıp fakültesi olmalıdır” diyen ESKK Başkanı Ali Evren daha sonra şöyle konuştu: “ Mevcut durumda araştırma hastanesinin kaldıramadığı hususlar var. Bu noktada oluşabilecek eksiklikler yeni üniversitenin yeni hastanesi ile aşılabilir diye düşünüyorum. Bir kere yetişen kaliteli hekimlerimizin buradan gitmemesi için yeni bir tıp fakültesi olması gerekiyor. Biz esnaf camiasına bu konuda düşen bir şey varsa yapmaya hazırız.  Burada tıp gelişirse çevre illerden hastalar gelecektir. Yeni tıp fakültesi, yeni hocalar, yeni öğrenciler demek. Gaziantep hastaneleri ile adını duyuran illerden biri oldu. Yeni üniversitede, yeni tıp fakültesinde tıpkı İnönü Üniversitemizdeki karaciğer nakli alanındaki başarı gibi öne çıkan tıbbi başarılar sağlanırsa dünyanın her yerinde hasta çeken bir il olacağız. Bu Malatya’nın dolayısıyla da esnafımızın da kalkınması demektir.”

Malatya ESKK Başkanı Ali Evren, Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi kurulması konusundaki talebin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyaretinde gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu konuda üstümüze düşen bir şey varsa yerine getirmeye hazırız” dedi.

Turgut Özal Üniversitesi’nin senato kararına desteğini açıklayan bir başka kurum da Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın oldu. Akın, konuyla ilgili açıklamasında her zaman Malatya adına üreten ve çalışan her insanın ve her kurumun yanında olacaklarını belirterek “Sayın Rektörümüz Aysun Bay Karabulut birşeyler yapmaya çalışıyor.  Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, adına uygun hizmet verdiğini düşünmüyorum.  Bu şekilde olursa devlet hastanesi olarak kalacak. Bunun olmaması için tıp fakültesine bağlanmalı. Nitelikli ve işlevsel hale getirilmesi lazım. İlimizde ikinci bir tıp fakültesinin olmasının zararı değil faydası olur.  Siyasilerimizin gerek YÖK nezdinde gerekse Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunursa bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.

Peki sağlık camiası ne düşünüyor?

Malatya’da siyasiler ve STK’lar konuya böyle yaklaşırken, sağlık camiası da konunun destekçisi oldu.  Görüşlerine başvurduğumuz tıp çevreleri, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hizmet kalitesinin mevcut sistemle artırılamayacağı, spesifik alanlarda çalışan hekimlerin akademik kariyer için başka üniversitelere gitmek zorunda kaldığını belirtiyor. Çocuk kalp damar cerrahisi, çocuk radyoloji, iç hastalıklarındaki yan dal uzmanlıkları ve bazı branşlarda, hekimlerin akademik kariyer yapmak için üniversiteleri tercih ettiklerini aktaran tıp çevreleri, İnönü Üniversitesi’nde kendi uzmanlık alanları veya kendi bölümleri olmayan hekimlerin Malatya’dan ayrılmak zorunda kaldığını, alternatif bir fakülte olması durumunda nitelikli hekimlerin kentte kalacağını belirterek, ikinci bir tıp fakültesinin şart olduğunu ifade ediyor.

Rekabetin sağlık ve tıp alanında kaliteyi de beraberinde getireceğini belirten tıp çevreleri, Doğu ve Güneydoğu’daki hastaların Ankara, İstanbul gibi büyük kentlere gittiğini, İnönü Üniversitesi tıp fakültesinin yanında Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte güçlendirilmiş bir Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Malatya’yı bu konuda gelecekte de aynı konumda tutabilmek hatta daha ileri seviyelere getirmek için bir fırsat olabileceği görüşünde birleşiyor.

 Malatya Turgut Özal Üniversitesi Senatosu’nuın 1 Numaralı Kararı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü, yaptığı ilk senato toplantısında üniversite bünyesinde bir tıp fakültesi kurulması, ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Afiliasyon Protokolü (Ortak kullanım) kapsamında tıp fakültesi hastanesi olarak konumlandırılması teklifi götürülmesi için senato kararı almıştı.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Turgut (5 yıl önce)
    Artık ozal universitesi İnönü üni nin beceremediği 200 küsür milyonluk borçlu Turgut ozal tıp merkezi bence adına yaraşır Turgut Özal üniversitesine verilmeli......
    0
    0
    Yanıtla
  • Seferoğulları (5 yıl önce)
    Rekabet iyidir ama olmasın diye uğraşan çok
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    yeni binalarla bir tıp fakültesi yapılsın.devlet hastanesi tıp fakültesi olmasının malatya ya ne katkısı olacak isim değişikliğinden başka
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan ince (5 yıl önce)
    çok basit düşünce düşünün bir yeni yapılacak turgut özal tıp fakültesini malatyama yeni doktorlar gelecek . yeni temizlik elamanından tutunda . tıbbi sekreterler. güvenlik görevlileri. vs .vs. alınacak ama eğitim ve araştırma hastanesini devir alırsanız bunların hiç biri olmayacak çünkü her şey hazır sayın büyüklerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Malatya Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanı Keskin , Sayın Cumhurbaşkanımıza bir dosya sunacağını ifade etmiş. Bu tür yeniliklere destek önemli tabi ama önce kendi temsil ettiği kurumla ilgili projeler, yenilikler, eksikler bunları dosyasına koysun yani rektör hanım gerekeni yapıyor zaten, herkes kendi işini yapsın, ne alaka esnaf odalarının dosyasında tıp fakültesi anlamıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şevket keskin, 2.5 yıldır Ahmet Kızılay ekibinin parası ve bütçesi hazır olduğu halde bitiremedikleri Onkoloji Hastanesi projesini de Erdoğan'a sunmuştu. googlede arama yap okursun. Esnaf, tüccar, sanayici, sanatkar bu memleket için elbette isteyecek, takip edecek. Bu durumu neden sıkıntı yaptın ki?
    0
    0
    Yanıtla
  • aliekber (5 yıl önce)Hamit isimli kullanıcı yorumuna
    hamit bey türkiyenin her yerinde bütçe kısıtlamasına gidildi bilmeden konuşuyorsunuz ahmet kızılay ve ekibi demişsiniz hazır olan projede kızılayın projelerinden biriydi bütçe ler kısılmasa diğer kurumlar gibi inönü üniversiteside sonlandırırdı bu projeyi
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Kızılay ve ekibi İnönü'nün gelmiş geçmiş en kötü yönetimidir. Hilmioğlu'nun ve Cemil çelikin mirasını yiyorlar. Hlimioğlu'nun açtığı çardak kafeyi Ahmet Kızılay yeni işletme ihalesi yapıldı diye gidip kurdele kesti. Ne proje ama? İşletmeci değişince açılış kurdelesi kesmek İnönü'de moda oldu. sen şimdi inanmazsın, aç ahmet kızılayın sosyal medya hesaplarına bak.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali ekber (5 yıl önce)Hamit isimli kullanıcı yorumuna
    ne varki bir işletmeciyi onure etmek kötü birşeymi bence sen medyayı takip etmiyorsun kızılay döneminden önce çelik zamanında inönü üniversitesi en kötü dönemini yaşadı üniversiteyi borç batağına sürüklediler malum cemaati doldurdular çelik ve ekibi hiçbir personeli karşısına alıpta dinlememiştir
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (5 yıl önce)
    rüştünü ispat için yapılması gereken hali hazırdaki bölümleri güçlendirmek ve kaliteli elamanları getirmekle olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçekçi Malatyalı (5 yıl önce)
    Ya o tabelanın hakkını verin gerçek bir eğitim araştırma hastanesi yapın, yada o tabelayı indirin Devlet hastanesi yazın. Tabelaya yazmakla eğitim araştırma hastanesi olunmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (5 yıl önce)
    Adımlar doğru ve hayırlı yönde. Mevcut hastanenin sadece tabelası eğitim ve araştırma hastanesi . İçini doldurabilmemiz için akademik personelle yeniden tasarlanması, öğrenci kabul etmesi, asistan kabul etmesi, araştırma ve yayın yapması gerekir. İşte o zaman daha farklı ve gelişime açık yönde evrilecek. Mevcut EAH si şehir merkezinde yeni açılacak Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Fizik Tedavi Hastanesi ve Diş Hastanesi ile yaklaşık 1400 yatak kapasiteli bir sağlık kompleksine dönüşüyor. Bu büyüklükte bir merkezi devlet hastanesi olarak zayi etmemek ve daha da geliştirmek lazım. Bu da önerilen yapılanmayla başarılı ve ilimize yüksek katma değer sağlayacak şekilde sağlanabilir. Tıp Fakültesinin çarpan etkisi dediğimiz gelişim etkisi çok fazladır ilin esnafından tutun da tüm kademelerine olumlu yansımaları olur . İlimize faydası olacak bu girişimi destekliyor ve başarıya ulaşmasını temenni ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • PIRASA (5 yıl önce)
    Acaba sebep halka hizmet mi yoksa emir eri çoğaltılarak ego tatmini mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Gercekler (5 yıl önce)
    Malatyahaber hic iyi niyetli değilsiniz kusura bakmayin. Insallah her iki universite de başarılara imza atacak. Inonu her anlamda turgut özal a on ayak ve örnek olacak. Bir üniversiteyi karalarken daha yeni acilan universiteyi pohpohlamak iyi niyetli bir yaklasim degil. Sizin amaciniz uzum yemek degil bağcıyı dövmek. Yetisen her akademisyenimiz degerlidir. Hepsinin ulkemize ayri bir katkisi vardir. Sadece bir iki tanesini on plana cikarmak diğerlerine zarar vermektir. Diger universiteyi açarak akademisyenleri malatya da tutacaginizi dusunmeyin. Bu isin medya ayagi olarak siz elinizden geleni yapın gerisine karismayin. Emin olun ki inönü üniversitesi bu anlamda elinden gelen en iyisini yapıyor bircok değerli akademisyeni elinde tutuyor ve gelmesine vesile oluyor. Siz haberciliği dogru yapın bilmiyorsanız sevgiki hocalarimizdan yardim isteyin. Bilmemek ayip degil ogrenmemek ayip.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen çok mu iyi niyetlisin. Daha adını yazmakta aciz kalmışsın. İnönü mü Özal'a ön ayak olacakmış, güldürmeyin, 39 ayak oynadılar bari, KIRKINCI ayak oynamasınlar. İnönü'deki eli cebinde gezen ekip gerçekten elinden gelini yapıyor, öyle bir yapıyorlar ki Özal üniversitesi ölü doğsun diye ellerindekini arkalarına bırakmıyorlar. Sanmayınki kimse bir şey bilmiyor., sanmayinki her şey gizli kalıyor, GERÇEKLER bir gün ortaya tek tek dökülürse o eli cebinde gezen ekip Malatya'da dolaşamaz. Demedi deme.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya44 (5 yıl önce)
    En azından çoluk çocuk tahlil için kan alırken milleti bayıltmaz ,damar tutturamıyorlar .
    0
    0
    Yanıtla
  • Düz vatandaş (5 yıl önce)
    hazıra konmak kolay !ama çevre yolu vagon fabrikası hızlı tren imar sorunları Malatya sporun haraç sorunu hızla artan asayiş sorunları na gelince bir susamışlık göremiyoruz
    0
    0
    Yanıtla