“HİZMETE SUSAMIŞ BİR HANIM REKTÖR VAR, DESTEK VERECEĞİZ”..Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında TBMM’de kabul edilen bir kanunla kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörlüğü’nün, üniversitenin akademik nitelik ve kapsamının geliştirilmesi için tematik bir tıp fakültesi kurulması konusundaki senato kararına Malatyalı siyasilerin ardından bir destek de kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu temsilcileri ve sağlık çevrelerinden geldi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde açılacak Tıp Fakültesine bağlı bir hastane olarak planlanması için Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın da destek verdi. Malatya’nın her geçen gün büyüyeceğini, gelecekte sağlık hizmetlerine olan talebin artacağını dikkate alarak Tıp Fakültesi kurulması kararı alan Turgut Özal Üniversitesinin bu kararını desteklediklerini ifade STK Başkan ve yöneticileri, “Sadece Malatya’ya değil bölgeye de hizmet verecek ikinci bir tıp fakültesinin olması çok büyük fayda sağlayacaktır” görüşüne yer verdiler.
Keskin: Cumhurbaşkanımıza sunacağım dosyada bu konu da var
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta Malatya’ya yapacağı ziyarette esnaflar adına sunacağı dosyada, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde açılacak tıp fakültesine bağlanması hususunda da bir rapor bulunduğunu ve bu yönde atılacak adımlara esnaf kesimi olarak tam destek verdiklerini belirtti. ESOB Başkanı Kesin “Turgut Özal Üniversitemizin başındaki Rektör hocamız, hizmete susamış bir rektörümüz. Gelişmelere ve yeniliklere açık, yeni üniversite ile ilgili ciddi planları olan bir hocamız. Rektör hanımın ciddi hizmetler yapacağını düşünüyorum. Bütün Malatya olarak destek olup, Malatya’nın değerlerini dışarı kaçırmamamız lazım. Esnafları temsil eden bir stk olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini istiyorum” diye konuştu.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu isminin şimdilerde sadece tabelada kaldığını, tıbbi alanda eğitim ve araştırma yapıldığını düşünmediğini ifade eden Başkan Keskin, bu ismin sadece tabelada kalmaması, tıp alanındaki gelişme ve yenilikler ile yeni çalışmalara imza atılabilmesinin ancak bir tıp fakültesi bünyesinde olacağını söyledi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin gerek akademik kapasite gerekse sağlık hizmetlerindeki kapasitesini belli bir oranda doldurduğunu, yetişmiş hekimlerin il dışındaki hastanelere gittiğine dikkat çeken Keskin, “Nasıl ki Onkoloji Hastanesi istediğimizde ilk başta herkese zor geldi, ‘Ya olur mu ki’ denildi ama oldu, bu konuyu da Malatya olarak elimizden geleni yapmak zorundayız. Ben Sayın Cumhurbaşkanının Malatya ziyareti için bir dosya hazırladım. Dosyamızda Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulacak Tıp Fakültesi’ne bağlanması konusu da var. Zaten İnönü Üniversitesi Tıp fakültesinde kadrolar doldu. Hastane kapasitesi belli bir noktaya ulaştı. Yetişen doktorlarımız başka illere gidiyor. Ramazan Özdemir Hoca’yı kaybettik. Sezai Yılmaz da giderse zaten mevcut tıp fakültemize bağlı hastanenin bir özelliği kalmıyor. Bu nedenle, Turgut Özal Üniversite’mizin kurulması Malatya için büyük bir şans. Tabi Malatya’nın tıp alanında kurumlarıyla, nitelikli insanlarıyla başka illere gitmemesi için bunları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, reisimize etraflıca anlatmamız gerekiyor. Bunun için siyasiler, STK’lar ve basın olarak bunu iyi anlatmamız gerekiyor” diye konuştu.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan:
Adında eğitim ve araştırma olan bir hastanenin tıp fakültesine bağlanması gerekir
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları da Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulması öngörülen tıp fakültesi için destek olacaklarını bildirdi.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, yeni tıp fakültesi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tıp fakültesi hastanesine dönüştürülmesi talebini yakından takip ettiklerini söyledi. Ramazan Özcan, “Adında eğitim ve araştırma olan bir hastanenin tıp fakültesine bağlanması işin doğasına daha uygun olandır” dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi şu anda bir devlet hastanesi gibi hizmet verdiğini belirten Ramazan Özcan, “Adında eğitim ve araştırma var ama tıbbi araştırma, tıbbi eğitim, dünya tıbbındaki gelişmeleri çalışıp takip edecek akademik kadroları yok. Bunun olması için buranın tıp fakültesine dönüştürülmesi gerekir. Bu talep, Malatya kamuoyunun faydasına olacak şekilde sonuçlandırılmalıdır” diye konuştu.
Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde kurulacak tıp fakültesi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin üniversiteye bağlanmasının Malatya’nın sağlık alanındaki gelişmesine, tıp eğitiminde çıtanın yükselmesine ciddi katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydeden Ramazan Özcan, “Belirli nitelikteki hekimlerimizin hem akademik çalışmalarını, araştırmalarını burada yapmaları, hem de nitelikli sağlık hizmetleri sunmaları için bu konudaki çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Malatya iş dünyası, sivil toplum ve meslek kuruluşları olarak her tür desteği sunacağız” dedi.
ESKK Başkanı Ali Evren: Yetişen kaliteli hekimlerimizin buradan gitmemesi için yeni bir tıp fakültesi kurulması gerekiyor
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren de, şehir ekonomilerinin gelişmesinde üniversitelerin önemli bir rolü olduğuna dikkat çekerek, “Biz kurumlarımıza sahip çıkmayı memleket meselesi olarak görüyoruz. Bu nedenle, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde olmayan bölümler veya tıpta daha özel bölümlerle Turgut Özal Üniversitesi’ne bağlı bir tıp fakültesi kurulmasını destekliyoruz” dedi.
“Malatya’da kurulan yeni üniversitemiz olan Turgut Özal Üniversitesi’nin bir kere mutlaka tıp fakültesi olmalıdır” diyen ESKK Başkanı Ali Evren daha sonra şöyle konuştu: “ Mevcut durumda araştırma hastanesinin kaldıramadığı hususlar var. Bu noktada oluşabilecek eksiklikler yeni üniversitenin yeni hastanesi ile aşılabilir diye düşünüyorum. Bir kere yetişen kaliteli hekimlerimizin buradan gitmemesi için yeni bir tıp fakültesi olması gerekiyor. Biz esnaf camiasına bu konuda düşen bir şey varsa yapmaya hazırız. Burada tıp gelişirse çevre illerden hastalar gelecektir. Yeni tıp fakültesi, yeni hocalar, yeni öğrenciler demek. Gaziantep hastaneleri ile adını duyuran illerden biri oldu. Yeni üniversitede, yeni tıp fakültesinde tıpkı İnönü Üniversitemizdeki karaciğer nakli alanındaki başarı gibi öne çıkan tıbbi başarılar sağlanırsa dünyanın her yerinde hasta çeken bir il olacağız. Bu Malatya’nın dolayısıyla da esnafımızın da kalkınması demektir.”
Malatya ESKK Başkanı Ali Evren, Turgut Özal Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi kurulması konusundaki talebin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya ziyaretinde gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bu konuda üstümüze düşen bir şey varsa yerine getirmeye hazırız” dedi.
Turgut Özal Üniversitesi’nin senato kararına desteğini açıklayan bir başka kurum da Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın oldu. Akın, konuyla ilgili açıklamasında her zaman Malatya adına üreten ve çalışan her insanın ve her kurumun yanında olacaklarını belirterek “Sayın Rektörümüz Aysun Bay Karabulut birşeyler yapmaya çalışıyor. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, adına uygun hizmet verdiğini düşünmüyorum. Bu şekilde olursa devlet hastanesi olarak kalacak. Bunun olmaması için tıp fakültesine bağlanmalı. Nitelikli ve işlevsel hale getirilmesi lazım. İlimizde ikinci bir tıp fakültesinin olmasının zararı değil faydası olur. Siyasilerimizin gerek YÖK nezdinde gerekse Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunursa bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.
Peki sağlık camiası ne düşünüyor?
Malatya’da siyasiler ve STK’lar konuya böyle yaklaşırken, sağlık camiası da konunun destekçisi oldu. Görüşlerine başvurduğumuz tıp çevreleri, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hizmet kalitesinin mevcut sistemle artırılamayacağı, spesifik alanlarda çalışan hekimlerin akademik kariyer için başka üniversitelere gitmek zorunda kaldığını belirtiyor. Çocuk kalp damar cerrahisi, çocuk radyoloji, iç hastalıklarındaki yan dal uzmanlıkları ve bazı branşlarda, hekimlerin akademik kariyer yapmak için üniversiteleri tercih ettiklerini aktaran tıp çevreleri, İnönü Üniversitesi’nde kendi uzmanlık alanları veya kendi bölümleri olmayan hekimlerin Malatya’dan ayrılmak zorunda kaldığını, alternatif bir fakülte olması durumunda nitelikli hekimlerin kentte kalacağını belirterek, ikinci bir tıp fakültesinin şart olduğunu ifade ediyor.
Rekabetin sağlık ve tıp alanında kaliteyi de beraberinde getireceğini belirten tıp çevreleri, Doğu ve Güneydoğu’daki hastaların Ankara, İstanbul gibi büyük kentlere gittiğini, İnönü Üniversitesi tıp fakültesinin yanında Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte güçlendirilmiş bir Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Malatya’yı bu konuda gelecekte de aynı konumda tutabilmek hatta daha ileri seviyelere getirmek için bir fırsat olabileceği görüşünde birleşiyor.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Senatosu’nuın 1 Numaralı Kararı
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü, yaptığı ilk senato toplantısında üniversite bünyesinde bir tıp fakültesi kurulması, ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Afiliasyon Protokolü (Ortak kullanım) kapsamında tıp fakültesi hastanesi olarak konumlandırılması teklifi götürülmesi için senato kararı almıştı.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com