SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı, Depremzedenin Vergi Borcu Silinmeli'

'Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı, Depremzedenin Vergi Borcu Silinmeli'
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen depremzedelerin hala çözülmeyen sorunlarıyla mücadele ettiğini belirterek, mücbir sebep uygulamasının sona ermesinin bölgedeki işletmeleri zora sokacağını ifade etti. Ağbaba, 30 Kasım’da sona erecek mücbir sebep süresinin uzatılmasını talep etti.

Depremler sonrası birçok bölgede esnaf, tüccar, sanayici ve diğer işletme sahiplerinin vergi, ceza, SGK prim ve BAĞKUR ödemelerinin ertelendiği mücbir sebep uygulamasının, 3’er aylık sürelerle uzatılmasına karşın, 30 Kasım’da sonlanacak olmasının büyük sıkıntılar yaratacağını vurgulayan Ağbaba, “Hayat normale dönmedi, yıkımlar devam ediyor, inşaatlar sürüyor. Depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen sorunlar çözülmedi” dedi.

Ağbaba, mücbir sebep uygulamasının sona ermesiyle birlikte özellikle depremzedelerin vergi ve prim borçlarını ödeyebilmesinin imkansız olduğunu belirterek, “Malatya’daki esnafın, tüccarın, sanayicinin talebi sürenin uzatılması yönündedir. Ticaret odası, esnaf odası ve muhasebeciler odası da bu sürenin uzatılmasını istiyor” dedi.

"Vicdansızlık Olur"

Ağbaba, büyük depremler yaşamış şehirlerdeki hiçbir işletmenin 20 aydır biriken vergi ve prim borcunu ödeyebilecek gücü bulunmadığını söyleyerek, "21 metrekarelik konteynerlerde yaşam mücadelesi veren esnaftan prim borcunu ödemesini istemek vicdansızlıktır" ifadelerini kullandı.

Mücbir Sebep Süresinin Uzatılması Talebi

Ağbaba, deprem bölgesindeki işletmelerin ancak çalışma koşulları cazip hâle getirilerek, esnaflara kalıcı işyerleri teslim edilerek ve hayat normalleşerek iş yapabileceğini belirtti. Mücbir sebep uygulamasının sona ermesinin, işletmelerin faaliyetlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Ağbaba, ayrıca, "Biz hem mücbir sebebin uzatılmasını hem de mücbir sebep uygulanan il ve ilçelerdeki depremzede işletmelerin biriken vergi borçlarının bir defaya mahsus silinmesini istiyoruz" dedi.

Bülten

GÖRSEL: ER TV

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Anka (1 ay önce)
    Yine havanda su dövüyor vatandaş. Klasik slogan biz vergimizi veriyoruz. İddia ediyorum bu sözü söyleyen kişiye hemen e devletten vergi matrahını aç diyeceksin. Ve %90 matrahsız vergi levhası göreceksin. Popilist politika ülkedeki vergi adaletsizliğini tetikleyen en büyük etken. Nerden buldun yasası 1998 de çıkarıldı.Kişi kazancını belgeleyemediği takdirde %35 vergi, ceza ve faiz ödeyecekti. Ak parti 9 Ocak 2013 yılında 4783 sayılı kanunla bunu kaldırdı. Sonra tekrar gündeme alınarak 2025 yılı ocak ayında tekrar yürürlüğe konması öngörülüyor. Bunu neden söylüyorum mahalle bakkalı 1 ay içinde 110-TL sattığı yoğurt 145-TL çıkarıyor. Tamam çıkarsın peki devlete ne kadar vergi verdin diye sorduğumuzda, zarar gardaş Bağ-Kurumuzu ödeyemiyoruz. Peki bakkal amca 2.334.000.00-TL'lik Pasat Almışsın dediğinde 30 yıllık bakkalım o kadar olsun diyor. Yani benim güzel ülkem ödenmeyen bir vergi, ödenmeyen verginin devletten alınmamasını talep etmek tam bir savsata. Depremde nerde bu devlet diye alini havaya kaldırıyordun. Dükkanına gelmeyen işçinin parasını kesmeyi biliyorsun ama. Devlete 1 krş vergi vermeden "NERDE BU DEVLET" sloganı atmak gayri ahlaki değilmi. İstersen malatya ağzı ile yazayım "Ne yaptın avcuma ne sürtem Yüzne" diye bir ata sözümüz var biliyyinmi. Sanayide 1 motor yapımı 50 bin TL'den başlıyor. Arabayı almadan usta paramı elden getir diyor.İş Bitti güle güle binesin, Usta Fatura ? Bu sene çok fatura kesmişim seneye keserim.Ben devlete vergisini veren her bakkaldan 145-TL'ye yoğurt almaya razıyım bir tüketici olarak. Peki pasatlı bakkal amca sen devlete o 145-TL'ye sattığın yoğurdun vergisini vermeye razımısın.Ayrıca sattığın mala koyduğun vergiyi benden alıp devlete ödemeyişine ne demeli.40 yıllık Malatyalıyız durun ki duralım yerimizde.Selametle.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (1 ay önce)
    Esnaf eskiden daha iyi kazanıyor.Esnaf depremzedelere fahiş fiyatlara satış yapıyor.depremzede internet üzerinden veya Elazığ dan alışveriş yapıyor.Kisacasi esnaf ettiğini cekmeli
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Turgay (1 ay önce)
    Devlet işi gücü bıraksın esnafa çalışsın o zaman. Borcunu ödeyen vatandaşın suçu ne? Keriz mi oluyor borcunu ödeyen?. Saçma sapan bir teklif. Maksat iş yapıyormuş gibi görünmek. Memurdan her ay tıkır tıkır vergisini kesiyor. esnafa 2 yıl ödemesiz , faizsiz para veriyor, prim borçlarını erteliyor, konteynerdaki esnafın kirası yok, bildiğim kadarı ile elektriğe suyada para vermiyor.ee daha ne yapacak bu devlet..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    Mücbir sebebi bahane eden büyük işletmeler iki yıldır KDV ödemiyor. Vatandaştan topladığı KDV yi faiz ile işletiyor. Hatta kimisi şirket envanterlerine İstanbul dahil batı illerindeki işletmelerinde katmışlar. Devlete birikmiş 300- 400 trilyon KDV borcu olan şirketler var. Demeç verenlere bir de bu pencereden bakın derim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatih bey (1 ay önce)
    Malatya esnafı depremden sonra fahiş fiyatlarını daha da fahiş hale getirdi. Hangi esnaf mağdur bana bir tane örnek gösterin. En küçük terzi bile vergi vermeden 5 memur maaşı kadar para kazanıyor.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 ay önce)
    Van depreminde 5 yıl uzatılan sonra da silinen vergiler şehir yıkık haldeyken isteniyor. Oda başkanları derdimizi siyasilere aktaramadı. Tüm oda başkanları istifa etsin
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 ay önce)
    Memurdan her ay çatır çatır alıylar vergi onlarıda silsinler deprem bölgesinde o zaman
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Vatandaşa cevap (1 ay önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Memura devlet kendi verdiğini geri alıyor. Devlet sağ cebinden çıkarıp sol cebine koyuyor. Esnafın öyle değil. Ayrıca deprem bölgesindeki memurlara 6 ay maaşa ek ücret ödendi esnaf ise siftah bile yapamıyordu
    %27
    %73
    Yanıtla