Malatya il merkezi dahil doğu illeri ile batıyı birbirine bağlayan, engebeleri nedeniyle 'mühendisliğin yüz karası' olarak nitelendirilen, Beylerderesi Vadisi üzerindeki Turgut Özal Viyadüğü diye de adlandırılan 420 metre uzunluğundaki viyadüğün, bakım ve onarıma alınması nedeniyle, günümüzdeki yetkililerin trafik düzenlemesini sağlamakta aciz kaldıkları, onarımı ise bir daireyi boyayacak kapasitedeki çalışan kadrosuyla yapmalarıyla ilgili şikayetler sürerken, "ucube" köprüyle ilgili paylaşımlar en aşırı tepkili yüzleri bile güldürdü.
Beylerderesi Köprüsü olarak ihalesi Ekim 2005'te yapılan ve 10 milyon 930 bin 396 YTL (2005'de 1 ABD doları 1,3 YTL) bedelle ÜSTYAPI İnşaat Limited Şirketi+ MEGA Yapı İnşaat Limited Şirketi ortak girişimine verilen, 2009 yılı Ekim ayında tamamlanması gerekiyorken, yaklaşık 45 milyon TL'yi (2011'de 1 ABD doları 1,5 TL) bulan maliyetle tamamlanabilen ve 22 Nisan 2011'de açılabilen, ancak iki yakadan başlatılan imalat çalışmasında, beton bağlantıları arasında buluşma yerinde 40 santimden fazla seviye farkı olması nedeniyle çok tartışılmıştı. Köprü inşaatının kontrollüğünü, Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü yapmıştı.
“MUSTAFA KESER'İN KAŞLARINDAN İLHAM ALINAN..”
"Ucu ucuna tutturulamadığı" için, asfalt dolguyla zemin düzlüğü sağlanmaya çalışılan, ancak engebeli olması nedeniyle geçenleri korkutan viyadüğün bakım ve onarımla bir kez daha gündeme gelmesinin ardından, sosyal medyada paylaşım yapan Erkan Gölgeli'nin yazdıkları, köprünün çok ilginç bir benzetmesi oldu.
Elazığlı sanatçı Mustafa Keser'in fotoğrafını paylaşımında kullanan Erkan Gölgeli, şunları yazdı:
"Sürücülerin dikkatine.
Yapılırken Mustafa Keser kaşlarından ilham alınan, Doğu'yu Batı'ya bağlayan Beylerderesi Köprüsü 20 gün bakıma alınmış. Bakım yapa yapa en sonunda yıkacaklar köprüyü"
ALTERNATİF OLACAK ESKİ YOL DA BARAJ ALTINDA BIRAKILMIŞTI..
Beylerderesi Turgut Özal Viyadüğü, açıldıktan 3 yıl sonra sonra, korkutan engebeli yapısı nedeniyle, 'ağır bakıma' alınmış, viyadüğün düzeltilmesi için iki ayak arasındaki çelik halatlar gerilerek ve yerli takozları Avrupa yapımı takozlarla değiştirilerek kısmi onarım gerçekleştirilmişti.
2014'teki onarımla ilgili olarak dönemin Karayolları Elazığ Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, ""Biz bu çalışmada öncelikle trimer dediğimiz bir alet ile köprünün üstündeki mevcut asfalt tabakasını tamamen kaldıracağız. Asfaltımızın hemen altında mebram dediğimiz geçirimsizlik sağlayan su yalıtımı olan bir malzeme var, doğal olarak oda yıpranacak ve o kısmıda tamamen yenileyeceğiz. Köprünün dilatasyon derzleri var. Her iki şeritte de ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane dilatasyon derzi var. Bu dilatasyon derzlerini biraz tecrübe ile gördükkü 4 yıllık kullanımda, bizim ağır trafiğe dayanamadı ve geçen sene 1 tanesinde kırılma olmuştu. Biz onu kaynak yaparak onarmıştık. Şimdi ise o dilatasyon derzlerinin 4’ünü de firmanın henüz daha garantisi bitmedi, önümüzdeki yıl garantisi bitecek, biz bu seneye onarımı aldık ki gelecek sene yaparsak, masrafını devlet karşılamış olacaktı, şuanda o dilatasyon derzlerini yüklenici firmaya yaptırdık. Devlet hiç ücret ödemedi ve yurt dışında yenileri yapıldı. Yurt dışında geldiler ve şuanda hazırlar. Asfalt tabakasını yenilerken aynı zamanda o 4 tane dilatasyon derzlerini de yenileyeceğiz. Bu firmanın garantisi altında yapılıyor. Köprünün üzerinde kar ve buz önleyici solüsyon püskürten sistemler var. Onlarda 4 yılık zaman içerisinde hem teknolojisi gelişti ve hem de trafik kazaları ve araç çarpmaları sonucunda yıprandı. Bu kar ve buz önleyici sistemleri de yenileyeceğiz. Bizim 1 aylık tahmini sürede yapacağımız çalışmalarda eski yola trafiğe vereceğiz, köprüyü tamamen kapatacağız, tabliye üzerindeki asfalt tabakasını yenileyeceğiz, genleşme derzlerini yani dilatasyon derzlerini güçlendirerek yenileyeceğiz, otomatik buz önleyici sistemleri yenileyeceğiz ayrıca köprünün üzerindeki bir takım sinyalizasyon ve kamera sistemi ve kabloları da bir elden geçireceğiz. Yapacağımız çalışmaların köprünün statiği ile taşıyıcı sistemi ile uzaktan yakından alakası olmayan tamamen köprünün üst yapısı, asfaltı ve diğer sistemleri ile alakalı bir çalışma.” bilgisini vermişti.
Bu arada, malatyahaber.com'da, ilk onarımda kullanımda olan Beylerderesi inişi ve çıkışı olarak nitelendirilen yaklaşık 2 kilometrelik çift şeritli eski yolun da, sağlamlığı tartışmalı viyadüğün bu durumu nedeniyle alternatif ulaşım için açık tutulması gerektiğine ilişkin haberlerine karşın, daha sonra, AKP'nin iki eski milletvekilinin (Mustafa Şahin, Öznur Çalık) başını çektiği bir "fantastik talep" projelendirilmiş, buraya Beylerderesi Barajı inşa edilerek, eski güzergah baraj gölü altında bırakılmıştı.
Levent BARIŞ, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Engebeli 'Beylerderesi Viyadüğü"..