SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mustafa Keser'in Kaşlarından İlham Alınan Beylerderesi Köprüsü.!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya il merkezi dahil doğu illeri ile batıyı birbirine bağlayan, engebeleri nedeniyle 'mühendisliğin yüz karası' olarak nitelendirilen, Beylerderesi Vadisi üzerindeki Turgut Özal Viyadüğü diye de adlandırılan 420 metre uzunluğundaki viyadüğün, bakım ve onarıma alınması nedeniyle, günümüzdeki yetkililerin trafik düzenlemesini sağlamakta aciz kaldıkları, onarımı ise bir daireyi boyayacak kapasitedeki çalışan kadrosuyla yapmalarıyla ilgili şikayetler sürerken, "ucube" köprüyle ilgili paylaşımlar en aşırı tepkili yüzleri bile güldürdü.

Beylerderesi Köprüsü olarak ihalesi Ekim 2005'te yapılan ve 10 milyon 930 bin 396 YTL (2005'de 1 ABD doları 1,3 YTL) bedelle ÜSTYAPI İnşaat Limited Şirketi+ MEGA Yapı İnşaat Limited Şirketi ortak girişimine verilen, 2009 yılı Ekim ayında tamamlanması gerekiyorken, yaklaşık 45 milyon TL'yi (2011'de 1 ABD doları 1,5 TL) bulan maliyetle tamamlanabilen ve  22 Nisan 2011'de açılabilen, ancak iki yakadan başlatılan imalat çalışmasında, beton bağlantıları arasında buluşma yerinde 40 santimden fazla seviye farkı olması nedeniyle çok tartışılmıştı.  Köprü inşaatının kontrollüğünü, Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü yapmıştı.

“MUSTAFA KESER'İN KAŞLARINDAN İLHAM ALINAN..”

"Ucu ucuna tutturulamadığı" için, asfalt dolguyla zemin düzlüğü sağlanmaya çalışılan, ancak engebeli olması nedeniyle geçenleri korkutan viyadüğün bakım ve onarımla bir kez daha gündeme gelmesinin ardından, sosyal medyada paylaşım yapan Erkan Gölgeli'nin yazdıkları, köprünün çok ilginç bir benzetmesi oldu.

Elazığlı sanatçı Mustafa Keser'in fotoğrafını paylaşımında kullanan Erkan Gölgeli, şunları yazdı:

"Sürücülerin dikkatine.

Yapılırken Mustafa Keser kaşlarından ilham alınan, Doğu'yu Batı'ya bağlayan Beylerderesi Köprüsü 20 gün bakıma alınmış. Bakım yapa yapa en sonunda yıkacaklar köprüyü"

ALTERNATİF OLACAK ESKİ YOL DA BARAJ ALTINDA BIRAKILMIŞTI..

Beylerderesi Turgut Özal Viyadüğü, açıldıktan 3 yıl sonra sonra, korkutan engebeli yapısı nedeniyle, 'ağır bakıma' alınmış, viyadüğün düzeltilmesi için iki ayak arasındaki çelik halatlar gerilerek ve yerli takozları Avrupa yapımı takozlarla değiştirilerek kısmi onarım gerçekleştirilmişti.

2014'teki onarımla ilgili olarak dönemin Karayolları Elazığ Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, ""Biz bu çalışmada öncelikle trimer dediğimiz bir alet ile köprünün üstündeki mevcut asfalt tabakasını tamamen kaldıracağız. Asfaltımızın hemen altında mebram dediğimiz geçirimsizlik sağlayan su yalıtımı olan bir malzeme var, doğal olarak oda yıpranacak ve o kısmıda tamamen yenileyeceğiz. Köprünün dilatasyon derzleri var. Her iki şeritte de ikişer tane olmak üzere toplam 4 tane dilatasyon derzi var. Bu dilatasyon derzlerini biraz tecrübe ile gördükkü 4 yıllık kullanımda, bizim ağır trafiğe dayanamadı ve geçen sene 1 tanesinde kırılma olmuştu. Biz onu kaynak yaparak onarmıştık. Şimdi ise o dilatasyon derzlerinin 4’ünü de firmanın henüz daha garantisi bitmedi,  önümüzdeki yıl garantisi bitecek,  biz bu seneye onarımı aldık ki gelecek sene yaparsak, masrafını devlet karşılamış olacaktı, şuanda o dilatasyon derzlerini yüklenici firmaya yaptırdık. Devlet hiç ücret ödemedi ve yurt dışında yenileri yapıldı. Yurt dışında geldiler ve şuanda hazırlar. Asfalt tabakasını yenilerken aynı zamanda  o 4 tane dilatasyon derzlerini de yenileyeceğiz.  Bu firmanın garantisi altında yapılıyor. Köprünün üzerinde kar ve buz önleyici solüsyon püskürten sistemler var. Onlarda 4 yılık zaman içerisinde hem teknolojisi gelişti ve hem de trafik kazaları ve araç çarpmaları sonucunda yıprandı. Bu kar ve buz önleyici sistemleri de yenileyeceğiz. Bizim 1 aylık tahmini sürede yapacağımız çalışmalarda eski yola trafiğe vereceğiz, köprüyü tamamen kapatacağız, tabliye üzerindeki asfalt tabakasını yenileyeceğiz, genleşme derzlerini yani dilatasyon derzlerini güçlendirerek yenileyeceğiz, otomatik buz önleyici sistemleri yenileyeceğiz ayrıca köprünün üzerindeki bir takım sinyalizasyon ve kamera sistemi ve kabloları da bir elden geçireceğiz. Yapacağımız çalışmaların köprünün statiği ile taşıyıcı sistemi ile uzaktan yakından alakası olmayan tamamen köprünün üst yapısı, asfaltı ve diğer sistemleri ile alakalı bir çalışma.”  bilgisini vermişti.

Bu arada, malatyahaber.com'da, ilk onarımda kullanımda olan Beylerderesi inişi ve çıkışı olarak nitelendirilen yaklaşık 2 kilometrelik çift şeritli eski yolun da, sağlamlığı tartışmalı viyadüğün bu durumu nedeniyle alternatif ulaşım için açık tutulması gerektiğine ilişkin haberlerine karşın, daha sonra, AKP'nin iki eski milletvekilinin (Mustafa Şahin, Öznur Çalık) başını çektiği bir "fantastik talep" projelendirilmiş, buraya Beylerderesi Barajı inşa edilerek, eski güzergah baraj gölü altında bırakılmıştı.

Levent BARIŞ, malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Engebeli 'Beylerderesi Viyadüğü"..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • neco (1 hafta önce)
    siz konuşun kervan yoluna devam ediyor.yinede yüzde 70 oy almıyormu.inadına yüzde yetmiş.
    0
    0
    Yanıtla
  • hakkı (2 hafta önce)
    2021 yılında haber yapmışsınız . Hakan Kahtalı ulaştırma bakanından söz aldık alternatif yol yapılacak beylerderesine demiş. 3 yıldır nereye yaptılar acep? biz göremedik. hiç mi soran olmamış böyle söz aldık hani alternatif yolumuz diye?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Bu baraj gözenekli ve geçirimli çamurtaşı ve kumtaşı arakatmanlı çakıltaşı üzerinde yapıldı. Su kaçırıyor. 6 şubat depremlerinde köprü ayaklarında sıvılaşma olmuş olabilir. Bu çok önemli incelenmelidir.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Nadir ciciklioğlu (2 hafta önce)
    Malatya ya yakışmadı bu köprü her ne olursa olsun ülkede bir mühendislik faciası olarak tarihe yazılmalı çok yazık Cook bu yapıda imzası olan mühendisler kimler acaba???
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (2 hafta önce)
    Malatyanın yerlisiyim.Malatyadan taşınmak zorunda kaldım.Birkaç kez dönmeyi düşündüm ancak şehirdeki trafik,asayiş ve şehrin inşa sürecine baktığımda iyiki taşınmışım diyorum.Allaha şükrediyorum. Ben bu şehrin 10 yılda ancak düzeleceğini düşünüyordum.Şimdi abartısız 20 yıldan önce düzelmez gibi görünüyor.Bakın 2 yıl olacak gün geçmiyorki bir tane mantıklı düzgün bir haber duyalım.Ancak ne de olsa memleketimiz ve yaşananları takip ediyor ve memleketim adına çok üzülüyorum.Mevcut durumla Malatyanın işi zor değil.Çok zor görünüyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Üzülecek bir durum yok,malatyalilar halay çeker mutlu olur, telaşa gerek yok severler.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya'nın yerlisi (2 hafta önce)
    Değinilen konu çok güzel ama Allah'ın yarattığı bir kulun kaşıyla gözüyle alaycı benzetme yapılamaz başlık hiç olmamış
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ufuk (2 hafta önce)
    Elazığdaki Karayolları bölge Müdürlüğünün bundan haberi varmı acaba. Yıllardır Malatya ya hizmet etmemek adına her türlü şeyi yapan bu bölgeye haddini bildirecek bir babayiğit Malatyalı vekil aranıyor.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Karayolları Bölge Müdürlüğü devletimizin bir kurumudur. Ödenek gelir sorumluluğundaki yolları yapar. Elazığ-Malatya-Bingöl diye ayrım da yapmaz. Önce sen kendi haddini bil. Bu yoldan sadece Malatya yararlanmıyor. Onlarca ili diğer illere bağlayan bir yol. Boş boş yorum yapmaktan bir bıkmadınız.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ben herşeyin farkında olarak yorum yapıyorum. Araştır kamu yatırımlarını sonra konuş. Ayrıca sen kimsin bana had bildiriyorsun Ercan efendi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Sen kimsin ki devletimizin kurumuna had bildiriyorsun? Araştır Ufuk Efendi Malatyaya yapılan kamu yatırımları ile etrafındaki illere yapılan kamu yatırımlarını? İnternete girersin Malatyaya çevre illerden daha fazla yatırım geldiğini görürsün. Devletin resmi rakamlarına bakarsın. Her şeyin farkındayım demişsin bunun nasıl farkına varamadın Ufuk Efendi?
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Salih (2 hafta önce)
    Sahipsiz malatya
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Levent (2 hafta önce)
    Bu espriyi ortaya atan arkadaşı kutluyorum.Çok güldürdü.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Bülent Yılmaz (2 hafta önce)
    Ben bu köprünün aydınlatma işini alan Malatyalı müteahhit ile tesadüf konuştum. Adam bana ben köprünün aydınlatma direklerini yapıp yerine monte ettim ama o zaman ki karayolları genel müdürü köprüyü kontrole geldiğinde kendi yaptığı direklerin beğenilmediğîni ve genel müdürün emri ile ilatyada bir firma adının zikredilerek aydınlatma şireklerinin oradan alınmasının emirlendigi. Malatya da Türkiye gibi gelen çalışıyor giden çalıyor ama maşallah bereketli ya calsanda bitmiyor. Ama az kaldı bitmeye de kaynakları satıyorlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • KRAL (2 hafta önce)
    Vallahi eski dere yolu muhteşemdi. Saolsunlar su altında bıraktılar. Uyduruk bir baraj gölü yaptılar
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Yusuf (2 hafta önce)
    Türkiye de eşi benzeri yok bu köprünün gez dolan Türkiye yi böyle rezil bı köprü göremezsin hiç mi işten anlayan bı tane adam yoktu bu projede acaba, insan utanır burayı da biz yaptık demeye onca verilen paralar hicmi vicdanınız sizlamiyor be,ama başlık süper olmuş sayın editörler
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ahmet bey (2 hafta önce)
    Haberin başlığı on numara beş yıldız. Cuk diye oturmuş.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Deli Dumrul (2 hafta önce)
    Yok böyle bir rezalet! Yapan, onaylayan (kabul eden) herkes suçludur. Üstelik kaç katı fiyatına. Kimin parasını kime peşkeş çekiyorsunuz? O absürt köprünün kabulünü nasıl yaptılar? Yıllardır niye hesap sorulmuyor? Öznur hanım da bu olaylar ilk gündeme geldiğinde vekil iken öyle demey arşiv (aşağıda) habere göre: "Öküz altında buzağı aranıyor". Bu ayıp da ona yeter. Öküz altında buzağı arayan yok. Sahtekar müteahhitleri ve ne karşılığında kabul eden sorumlulardan hesap sormamanın bir nedeni olmalı. Anladın sen onu. Demedi deme İbrahim. O köprü çökmez ise, dinamitle patlatacak lan en sonunda. Bir an önce yine kazık bir fiyatla yeni köprü projesi çıkar. İnşallah bu kez düzgün ve sağlam yapılır. Bunların ve diğer birçok işlerin hesabını nasıl verecek sorumlular?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Meho Ağa (2 hafta önce)
    Köprü deprem testini başarı ile atlattı. Siz malzemeden çalarak milleti binaların altında bırakan hırsız müteahhitlerden bahsediniz. Aynı kişilerin yine ihale kovaladığını duyunca kahrolmamak mümkün değil. O müteahhitler ki TOKİ'yi yerden yere vuruyorlar ve gözden düşürüyorlqrdı. A
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Deli Dumrul (2 hafta önce)Meho Ağa isimli kullanıcı yorumuna
    Neyin peşindesin? Kim çalıyorsa, göz uymuyorsa Allah kahretsin. Köprünün depremde çökmemesi bir başarı değil. Depremden ne kadar etkilendiği bile ölçülmedi. Bir ayağı diğerinden 40 cm aşağıda olmak ne demek? Ayrıca, TOKİ'nin konutları Malatya'da yıkılmadı ama depremin en çok etkilendiği Maraş ve Hatay'da yıkılan binalar var. Ayrıca kullanışsız, hasarlı ve uyduruk evler Ama köy evleri harika. Sağlam, çelik malzeme ve tek kat. Bize kısmet olmadı.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • O müteahhitlerde suçlu.Bu köprüyü yapanda suçlu.Bu köprünün sıkıntısı depremden öncede vardı.Hala var.Deprem öncesi yeni yapılmış bir köprü nasil olurda deprem olmadan öncede tadilat gördü?Bu köprü depremden önce niye böyle yamuldu diyemiyorsun?,yıkılmamasına seviniyorsun,?Ne güzel aklınız var.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MAÇ (2 hafta önce)
    Şu memleketten kurtuldum ya bana yeter hergün yine de takip ederim başı boş kalmış etraf rantçı olmuş üçte biri göç etmiş, Malatya bitmiştir...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Orhan (2 hafta önce)
    Hakkını yemeyelim bir çok konuda eşi benzeri olmayan birinciliklerimiz var. Mesela 20 yıldır bitmeyen çevre yolu, 20 yıldır gelemeyen hızlı tren, 20 yıldır yapılamayan havalimanı, 20 yıldır THY ve TMO nun alamadığı kayısı, 20 yıldır bitmeyen eski malatya yolu, 20 yılda inşaatı en uzun süren stadı, inşaatı en uzun süren kapalı yüzme havuzu, olmayan şehir hastanesi, olmayan adliye binası, olmayan huzur evi, olmayan öğretmenevi, asfalt yapımı bitmeyen çevre yolu bunlar yok. Artık bizlere arıtma tadilatı nimet, 3-5 otobüs müjde, çöp toplama hizmet, toki konutları ihale tarihi müjde, suyun akması şükür olarak anlatılıyor.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • malatyalı (2 hafta önce)
    20 yıl önce yapılan yanlışlar,bugünde yapılıyor,her yer sovyet rusya dönemi yapılarla dolacak.tek sevindirici tarafı malatya kominizmle tanışacak.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Haciwhat (2 hafta önce)
    Bu dünyanın en ucube köprüsünü! yapanlar bunun hesabını verecekmi?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Köprünün yapım hatasından bahsediliyor ancak ortada ne suçlu var ne de cezasını çeken bir firma. Zor iş bu ülkede düşünerek üzülerek vatani milleti dert ederek yaşamak.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 hafta önce)
    İşin özeti, SAHİPSİZ MALATYA !!!!
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Özcan (2 hafta önce)
    Mühendislik harikası yol suyun altında kalmış. Tebrikler. Tren yolu da su altında kalmaz inşallah
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ramazan (2 hafta önce)
    Yani zamanında 7 milyon dolara yapılmış. E ucuz etin yahnisi. Malatya'ya verilen kıymet.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 hafta önce)Ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    45 milyona bitmiş dolar 1.50 krş Yani 30 milyon dolar yaklaşık yanlış hesap yapmadıysam
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Cemc (2 hafta önce)
    Cahil kafalar oldukça bu şehir bir yere gitmez. Kalsaydı o yol ne olcakdı Allah aşkına trafik sıkılmazdı bu kdar. Gölet yapmak ne kazandırdı açıklasın biri
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)
    Köprü iki taraftan yapılmaya başlandı ortada birleşme yerinde iki taraf arasında ne kadar fark olduğunu görmeyen varmıydı kesinlikle yoktu aradaki boşluğu asfaltla doldurdurdular köprüyü teslim aldılar dönemin teslim alan mühendis ve yetkililerini imzası olanları çağırıp mahkemelerde hesap soracaksın.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • O dönemin sorumlu ve mühendisleri de ya genel müdür ya bakandır. Varın gerisini siz düşünün...canım ülkem
    %89
    %11
    Yanıtla