FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü’nün Malatya’daki sivil yapılanmasına yönelik olarak, örgütün Malatya ‘Mütevelli Heyeti’ni oluşturanların da aralarında bulunduğu ve 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde 28 Ocak 2016’da gerçekleştirilen ilk operasyonla ilgili davanın istinaf* mahkemesi kararı çıktı. 15'i ceza, 2'si beraat 17 hüküm onaylanırken, 5 hüküm bozuldu. Cezaları onaylanan 2 işadamı hakkında çıkartılan yakalama kararında 1 işadamı tutuklanırken,1 işadamı ise aranıyor.
-BÖLGE MAHKEMESİ İSTİNAF KARARINI VERDİ
FETÖ/PDY terör örgütünün Malatya’daki sivil yapılanmasına yönelik olarak, örgütün Malatya ‘Mütevelli Heyeti’ni oluşturanların işadamlarının da aralarında bulunduğu şüphelilere yönelik olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde 28 Ocak 2016’da başlatılan operasyondan sonra açılan 33 sanıklı dava 24 Kasım 2017 tarihinde Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlanmıştı. Dava kapsamında 2’si il imamı olmak üzere 20 sanığa toplam 187 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı ile ilgili olarak Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi istinaf kararını verdi. Buna göre; haklarında beraat kararı verilen Sadullah I. ve Nüvit Eray E. hakkındaki hükmü onaylandı.
-13 CEZA HÜKMÜNÜ ONAYLADI
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Malatya İl İmamı olma suçundan yargılanan öğretmen Yücel Yılmaz ile İl Müftülüğünde vaiz olarak görevli Zekai Işık’a ise “Silahlı terör örgütü yöneticisi” olma suçundan 15’er yıl hapis, “Örgütün bölgecileri olmakla” suçlanan İmdat Özçelik, Osman Çekiç, Kaan Emre Öztaş, Halil Kayış ile işadamı Suat Sarın ve Avukat Turan Canpolat’a “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 10’ar yıl hapis, firari işadamı Yakup Öztürk ile birlikte işadamları Nurettin Karabekmez, Kubilay Karaaslan, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 8’er yıl 9’ar ay hapis , işadamı Ömer Fatin Nalçacı’ya “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 7 yıl 6 ay, Avukat Mehmet Alper Dabağ hakkında ise 6 yıl 3 ay hapis cezasını “Cezaların kanuni bağlamda uygulandığı, kararda bir isabetsizlik görülmediği anlaşıldığından” Yargıtay Ceza Dairesince incelenmesi için temyiz yasa yolu açık olmak üzere onaylandı.
-2 İŞADAMINA YAKALAMA KARARI ÇIKTI
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi istinaf kararında işadamı Muzaffer Erşan’a 5 yıl, işadamı Bayram Eken’e 4 yıl 4 ay 15 gün verilen hapis cezalarını ise kesin olarak onayladı.
İstinaf Kararı üzerine Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, işadamları Muzaffer Erşan ve işadamı Bayram Eken hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Bayram Eken yakalanıp tutuklanırken, Muzaffer Erşan’ın arandığı öğrenildi.
-HAKLARINDAKİ BAŞKA SORUŞTURMADAN DOLAYI HÜKÜMLERİ BOZULDU
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi istinaf kararında 10’ar yıl hapis cezası verilen Hasan Yıldız, Mustafa Akar ve Turgut Altın ile 8’er yıl 9’ar ay hapis cezası verilen işadamları Gökhan Gökbulut ve Haşim Oskaloğlu hakkında verilen hükümleri ise “Halen haklarında başka açılmış soruşturma dosyalarının yürütüldüğü, yürütülen bu soruşturma dosyalarının mevcut hüküm verilen dosya ile birleştirilerek bir bütün halinde değerlendirilip yeniden hüküm kararı verilmesi gerektiği” gerekçesi ile bozdu.
Tutukluluk halleri devam eden 5 sanık, haklarında açılmış olan soruşturma dosyaları ile mevcut dosyaları birleştirilerek yeniden yargılanacaklar. Bir kısmı hakkında “Silahlı örgüt yöneticiliğinden” cezalandırma talep edilen 5 sanığın haklarındaki devam eden soruşturmalardan dolayı mahkeme yeni delil kabul etmesi halinde cezaları arttırabilecek.
________
* İSTİNAF: İstinaf kanun yolu, ilk derece mahkemesi ile temyiz incelemesi arasında, ikinci derece bir denetim mekanizması ve kanun yoludur. İstinaf kanun yolunun uygulanması durumunda, ilk derece mahkemesi kararından sonra, karar önce istinaf denetimine tâbi tutulacak, istinaf denetiminden sonra temyiz yolu açıksa temyize başvurulabilecektir.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com