Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün yakın zamanda geçtiği ‘online plaka tahsis sistemi’ndeki amaca uygun olmayan uygulamalar eleştirilere yol açıyor.
Ankara, İstanbul gibi illerde uzun süredir hizmette olan Malatya’da ise yakın bir zamanda hizmete giren uygulamada, vatandaşlar çeşitli gerekçelerle boşa çıkan plakaları, emniyet müdürlüğünün internet sitesinden seçerek 1 gün süreyle adlarına rezerve edebiliyorlardı. Diğer illerde sorunsuz çalışan bu sistemin Malatya’daki uygulamasında akılları karıştıran işlemler yapılıyor.
Yeni otomobil alan bir vatandaş, uygulamayla ilgili başından geçen ve akıllarda soru işareti bırakan olayı şöyle özetledi;
“Yeni aldığım otomobile plaka seçmek için emniyet müdürlüğünün sitesinde inceleme yaptım. Boştaki plakaları inceledikten sonra 30 Mayıs günü 44 EC 099’u almak için formu doldurarak adıma rezerve ettim. 31 Mayıs günü Trafik Şube Müdürlüğü’ne gittiğimde rezerve ettiğim plakayı almak istediğimi bildirdim. İlk başta plakayı alabileceğim belirtilmesine rağmen daha sonra görevli memur söz konusu plakayı alamayacağımı söyledi. Sebebini sorduğumda söz konusu plakanın ‘pert’ olan bir otomobilden çıktığını 2 yıl kimseye verilemeyeceğini söyledi. İnternet sitesinde rezerve edilmek için listeye alınmış bir plakanın nasıl verilmeyeceğini belirtip, plakayı istediğimi tekrarlayınca mümkün olmadığı cevabını aldım. Memurun ifadesine göre plakanın bağlı bulunduğu araç ‘pert ‘ olalı 1 yıl olmuş. Dolayısıyla bu plaka1 yıl daha kimseye verilemeyecekmiş. Plakada yanlışlıkla internet sitesindeki listeye girmiş. Pekte açıklayıcı olmayan cevaba karşı yapacak bir şey olmadığını anlayıp başka bir plaka seçtim.”
PLAKA TEKRAR LİSTEDEAdına rezerve ettiği plakayı alamayan vatandaş, 31 Mayıs’ı 1 Haziran’a bağlayan gece tekrar müdürlüğün internet sitesine girdiğinde kendisine verilmeyen 44 EC 099 no.lu plakayı kayıtlarda gördüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Aynı gün emniyet müdürlüğünün internet sitesine baktığımda bana verilmeyen plakanın tekrar rezerve listesine girdiğini gördüm. Buradaki amacın ne olduğunu anlayamadım. Şimdi e-devlet sitesinden söz konusu plakayı takip edeceğim. Bakalım dedikleri gibi plaka bir yıl kimseye verilmeyecek mi?“
DİZEL-BENZİN, HATCHBACK İSE SEDAN OLMUŞ Rezerve ettiği plakayı alamayan vatandaşın başına gelen bununla da kalmamış. Ayırdığı plaka yerine başka bir plakayı almak zorunda kalan vatandaş daha sonra ruhsatta yaptığı kontrolde ise Dizel-Hatchback olan otomobilinin Benzinli-Sedan olarak kayıtlara geçtiğini fark etmiş. Şimdi de bu yanlışlığı değiştirmek için uğraşacak!
044 VE 444’LER KAYITLARA GİRMİYORBu arada, plakayla ilgili uygulamayı hizmete sunan diğer Emniyet Müdürlükleri’nin internet sitelerinde yapılan incelemelerde, gerek kendi illerinin plakalarıyla uyumlu plakalar gerekse halk arasında ‘seri plaka’ olarak adlandırılan harf grubu 111,222 gibi plakaların ayırt edilmeden sisteme girildiği gözlenirken, Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün internet sitesinde böyle plakaların kayıtlara bile girmemesi dikkat çekiyor.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.