Füze Kalkanı projesine radar üssü olarak dahil edilen Malatya'da AKP'li milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerinin tepki göstermemesi eleştirildi.
Malatya ile ilgili konulara duyarlılığıyla bilinen, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş, Bakış Gazetesi'nde "İki Yüzlü Kalkan" başlığıyla yazdığı yazıda şu görüşleri dile getirdi:
"Füze Kalkanı projesi orijinal olarak “ABD Milli Füze Savunma Programı”ndan gelmektedir. Amerika’da Ronald Reagan yönetimi tarafından başlatılan Stratejik Savunma Girişimi, takma adıyla “Yıldız Savaşları” projesinin devamı niteliğindedir. Küresel Füze Savunma Kalkanı oluşturma girişimleri ise, ABD milli projesi olarak 1990’lı yılların sonlarında başlatılmıştır. Projenin genel amacı; dünyanın her bölgesinde Amerikan toplumuna yönelik füze saldırılarının hedefine ulaşmadan tespit ve imhası için küresel bir füze savunma kalkanı oluşturulması ve geliştirilmesi olarak tanımlanabilir. Eski Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğu'nun dağılmasıyla birlikte mevcudiyeti tartışma konusu olan NATO, Bugünkü konumu ile bir savunma teşkilatı olmaktan çıkmış, adeta ABD'nin Uluslararası askeri gücü rolünü üstlenmiştir. NATO, bu yeni stratejik konsepti ile küresel bir askeri ve politik güç olduğu bu "Füze Kalkanı Projesi" ile birlikte bir kez daha vurgulanmıştır.
ABD’nin de gerçek olduğunu kabul ettiği Wikileaks belgelerinde; son günlerde çok konuşulan füze kalkanı projesi de yer almakta ve 16 Şubat 2010 tarihinde ABD Büyükelçiliği’nden gönderilen belgede füze kalkanı projesi, Vecdi Gönül ile ABD Savunma Sekreteri Robert Gates görüşmelerine dayanarak 13.-16. Maddelerde ele alınıyor. Belgeye göre; geçtiğimiz günlerde NATO toplantısında karar bağlanan füze kalkanı projesinin bundan 9 ay önce hükümet tarafından büyük oranda kabul edildiği anlaşılıyor. ABD Büyükelçisi James Jeffrey’in ABD’ye ilettiğine göre Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’yi de kapsayan yeni kalkan projesinin memnuniyet verici olduğunu söylüyor.
Füze kalkanı projesinin bir ayağının da Türkiye’de konuşlandırılması ile Dışişleri bakanlığına atandıktan sonra "Komşularla Sıfır Sorun" politikası açıklaması yapan Davutoğlunun açıklaması ile taban tabana zıt bir tutum içerisine girmiştir. NATO Füze Savunma Sistemi çerçevesinde oluşturulan "Füze Kalkanı Projesi" tek kelimeyle balistik füze yeteneğine sahip olan İran'ı yakından ilgilendirmektedir. Çünkü İsrail için önemli tehdit gibi algılanan İran'ın balistik füze yeteneğine karşı "Füze Kalkanı" savunma projesinin NATO üyesi olarak Ortadoğu'ya en hâkim noktada yer alan Türkiye'nin jeo stratejik konumu füze kalkanı için belirgin bir şekilde ön plana çıkmaktadır. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk günden itibaren, füze kalkanı ile İran arasında bir bağ olmadığının propagandasını yaptı: “Biz çevremizde hiçbir komşumuzdan bir tehdit algılaması içinde değiliz, NATO’ya dönük de bir tehdit algılaması veya tehdit oluşturduğu kanaati içinde değiliz.”dedi
Ayrıca Başbakan Erdoğan da İran’ın adının geçmeyeceğini şu sözlerle kamuoyuna ilan ediyordu: “Asla, herhangi ülke adı burada belirtilemez.” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Kasım 2010’da, içinde Füze Savunma Sistemi’nin de yer aldığı NATO’nun “Yeni Stratejik Konsept”ini onaylamaya, Lizbon Zirvesi’ne giderken şartını koydu: “Herhangi bir ülke, İran veya başka bir ülkenin hedef gösterilmesini asla kabul etmeyiz, söz konusu da değildir.” Dedi ancak NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Lizbon Zirvesi öncesi sık sık şunu söyledi: “İran tehdidi açıktır, NATO olarak buna karşı füze kalkanı sistemini kurmalıyız.” sözleri ile son noktayı koydu.
Gelinen nokta Füze Kalkanı Projesi siyasi irade tarafından kabul edildi ve konuşlandırılacağı yer olarak da Malatya-Kürecik seçildi. Amaç belli İsrail ve ABD çıkarları korumak.Peki neden Malatya biz Malatyalılar ve Malatya’da yaşayanlar olarak bunu neden sorgulamıyoruz?Siyasi irade bu kararı verirken bu konuda neden bizim fikrimiz almıyor?2002 yılından beri TBMM en üst düzeyde temsil yetkisi verdiğimiz AKP milletvekillerimiz bu konuda neden bizlere hiçbir açıklama yapmıyor?Malatya da faaliyette bulunan bütün sivil toplum örgütleri neden bu konuda görüş bildirmekten çekiniyorlar?Malatya’nın ve Malatya’da yaşan bizlerin olası bir savaş ortamında hedef tahtası olmamızı nasıl kabulleniyorlar? Şunu unutmasınlar Füze kalkanı projesi savunma amaçlı olduğu söylense de aynı zamanda saldırı amaçlıdır yani ikiyüzlüdür. Gelin bizler füze kalkanı gibi ikiyüzlü olmayalım doğru bildiklerimiz söyleyelim Malatya ve tüm dünya insanlığı için savaşlara dur diyelim. Malatya’nın ve Malatyalıların adı hep “BARIŞ”la anılsın. Yarın çok geç olmadan Füze Kalkanına Malatya ve Malatyalılar olarak “HAYIR” diyelim."