İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cemal Gündoğdu, "Farklı ülkelerdeki bu uygulamalar bir araya getirilecek ve ortak, tüm dünyada ulaşılabilinir hem yazılı hem görsel dokumanlar oluşturulacak. Bu dokumanlar sayesinde tüm dünyada engellilere nasıl spor eğitimi verilir, engelli bireylere spor eğitimi veren eğitmenler nasıl davranmalı, nasıl bir yaklaşımda bulunmalı konularıyla ilgili yazılı ve görsel dokumanlar oluşacak ki projenin en büyük amacı da bu" dedi.
İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi tarafından hazırlanan Avrupa Birliği (AB) destekli 'Herkes İçin Spor Eğitimi' projesi kapsamında düzenlenen toplantıya Malatya İnönü Üniversitesi ev sahipliği yapıyor.
1 Ocak 2018'de başlayan ve 30 ay sürecek olan 50 bin Euro'luk proje kapsamında İnönü Üniversitesi’ne 38 bin 700 Euro kaynak aktarıldı. EACEA Eğitim, Görsel İşlevsel ve Kültür İcra Ajansı-Erasmus tarafından finanse edilen projenin eylem alanı 'Spor alanında işbirliği ortaklığı, sosyal içerme ve şiddete, ırkçılığa ve ayrımcılıkla uluslararası boyutta mücadele etmek.) Projenin koordinatörlüğünü Bulgaristan Plovdiv Üniversitesi yapıyor.
İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Malatya, Türkiye, Engellilere yönelik çalışmalar yapan ulusal uzmanlar derneği, Bulgaristan, Engelilere yönelik çalışmalar yapan Rijeka Sport Derneği, Hırvatistan, Spor ve Innivasyon Avrupa platformu, Belçika, Werkgroep Inclusieve Toegankelijkheid, Belçika, Eğitim Gönüllüleri Viyana Derneği, Avusturya, “St. Paisii Hilendarski” Ortaokulu, Bulgaristan'ın ortaklığını yaştığı projenin toplantısı İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştiriliyor.
İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cemal Gündoğdu, projelerde farkındalık oluşturmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.
Projenin amacının farklı sportif branşlara özgü eğitimlerle engelli bireylerin sosyalleşmelerinin sağlanması olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, "Engelli bireylerin belirli motorsal özelliklerinin geliştirilmesi, aynı zamanda engellilere spor eğitimi veren eğitmenlerin eğitimlerine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Proje Bulgaristan, Hırvatistan, Belçika ve Türkiye ortaklığında yürütülüyor. Burada koordinatör ülkemiz Bulgaristan" dedi.
Gündoğdu, projenin süresinin 30 ay olduğunu kaydederek, şunları ifade etti: "Proje kapsamında farklı sivil toplum örgütlerine, engellilere spor eğitimi veren kuruluşlarda spor eğitimi alan engelli bireylerin farklı sportif branşlara özgü eğitimlere tabi tutulması. Aynı zamanda orada spor eğitimi veren eğitimcilerinde nasıl eğitim verecekleri konusunda yönlendirilmesi, doğru eğitimlerin verilmesi amaçlanıyor. Her ülkede farklı uygulamalar yapılıyor. Farklı ülkelerdeki bu uygulamalar bir araya getirilecek ve ortak, tüm dünyada ulaşılabilinir hem yazılı hem görsel dokumanlar oluşturulacak. Bu dokumanlar sayesinde tüm dünyada engellilere nasıl spor eğitimi verilir, engelli bireylere spor eğitimi veren eğitmenler nasıl davranmalı, nasıl bir yaklaşımda bulunmalı konularıyla ilgili yazılı ve görsel dokumanlar oluşacak ki projenin en büyük amacı da bu."
Proje sayesinde engellilerle ilgili dünya genelinde bir farkındalık oluşacağına dikkat çekerek, "Nitelikli bir eğitim ortamı oluşacak. Projenin bu anlamda ciddi bir katkısı olacak. Bizde İnönü Üniversitesi olarak hem ilimizi hem de üniversitemizi başarılı bir şekilde temsil etmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Bu anlamda da projenin çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Şuana kadar yürüttüğümüz çalışmalar çok başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Yaptığımız çalışmalarla koordinatör ülkelerden de teşekkür alıyoruz" diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi