CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve arkadaşları tarafından 6 Şubat depremlerinin ardından ilan edilen mücbir sebep halinin devam edip etmediği konusunun araştırılması amacıyla TBMM Genel Kurulu'na sunulan grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Meclis genel kurulunda görüşülen CHP Grup önerisinde önerge sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bugün milletvekillerinin karşısına sadece Malatya milletvekili olarak değil, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Gazianteplilerin sesi olarak, bu illerdeki ticaret ve sanayi odalarının, esnaf odalarının, serbest muhasebeci ve mali müşavir odalarının, baroların ve tüm deprem bölgesindeki depremzedeler adına çıktığını belirterek konuşmasının başında mücbir sebep süresinin uzatılmasını istedi.
BÖLGEDEN GELEN ORTAK ÇAĞRI
Ağbaba, mücbir sebep süresinin uzatılması ile ilgili oda ve STK’ların yaptıkları açıklamalardan örnekler vererek; "İş dünyası ve STK'ler olarak ortak bir çağrımız var." diyor, "Sesimiz bir, talebimiz net." diyor Hatay odaları. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Sadıkoğlu "Mücbir sebep süresi sadece ekonomik değil, vicdani bir meseledir." diyor. Yine, Malatya Esnaf Odası Başkanı Şevket Keskin "Çökmüş şehirde eşit şartlar uygulanamaz." diyor. Yine, Malatya'daki Mali Müşavirler Odasının çağrısı net: "Mücbir sebep uzatılsın." diyor. Adıyaman'daki STK'lar "Borçların tahsili yeni bir yıkım olur, yeni bir deprem olur. Bu bölgenin sesini Türkiye Büyük Millet Meclisi duysun." diyor.” ifadelerini kullandı.
DEVLET BABA VATANDAŞININ DERDİNİ DİNLER
“Deprem bölgesi özel SGK ve vergi teşvikleri beklerken, birikmiş vergi ve prim borçlarının silinmesini isterken mücbir sebep süresi bitirilerek bölgeye âdeta yeni bir deprem yaşatılıyor.” diyen Ağbaba, “ Bölgede, hepinizin bildiği gibi depremler devam ediyor, yıkımlar devam ediyor, inşaatlar devam ediyor; mücbir sebep süresi sona eriyor. Yıkılmış kentlerde bildirim ve beyanname olmaz. Daha acılar soğumamışken mücbir sebep maalesef bitiriliyor. Böyle zor günlerde Anadolu'nun güzel insanlarının sırtını yasladığı bir kurum var. Ne diyor atalarımız, dedelerimiz? "Devlet baba." Devlet baba vicdansız olmaz, devlet baba vatandaşının derdini dinler. Hayat normale dönmeden, esnaf kalıcı iş yerlerine geçmeden, ticaret eski hacmini yakalamadan mücbir sebep sona ermez, ermemeli. Lütfen bölgenin sesini duyun” şeklinde konuştu.
SADECE EKONOMİK DEĞİL VİCDANİ BİR MESELE
“Bu mesele sadece ekonomik değil, vicdani bir meseledir, sosyal bir meseledir” ifadelerini kullanan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Bakın, 6 Şubat depreminde 4 ilden göç eden insan sayısı 400 bin yani Türkiye'deki 42 ilin nüfusundan daha fazla. Evini, iş yerini ve iş yerindeki makine ve teçhizatını kaybeden esnaf hem üretim kaybına uğradı hem de tüm varlığını kaybetti. Depremde zayi olan malların, makine ve teçhizatın tutanağına dahi hâlâ cevap verilmedi. Deprem bölgesinde bir tek kişi eşya yardımı almadı” dedi.
ÖDEYEMEZ, ÖDEYEMEZ, ÖDEYEMEZ
Ağbaba, “Esnaf hâlâ 21 metrekareden nafakasını çıkarmaya çalışıyor ama mücbir sebebi sona erdirmeye çalışıyorsunuz. Her şeyini kaybetmiş esnafın canını mı alacaksınız değerli milletvekilleri? Böyle devlet baba olmaz, en zor günde devlet baba bırakın borç istemeyi, evladına, yurttaşına destek olur. Bakan Sayın Şimşek diyor ki: "Birikmiş vergi borçlarına yirmi dört ay taksit yapalım." Değerli arkadaşlar, ödeyemez, ödeyemez, ödeyemez. Esnaf ne yaptı ki ödeyebilsin bu borçlarını?” dedi.
71 İLDE İTİRAZ EDECEK KİMSE OLMAZ
2023 iller bazında bütçe gelir gider karşılaştırılmasına bakıldığında 4 ilin tahsilatının toplam bütçedeki payının yüzde 1,1 olduğunu hatırlatan Ağbaba, “Deprem yaşamamış 71 ile gidin "Bunları bağışlayalım." deyin 71 ilde itiraz edecek kimse yok çünkü depremi yaşadık, tüm Türkiye deprem bölgesine âdeta yardım yağdırdı. Bu 4 ile sahip çıkın.” ifadelerini kullandı.
DEPREM BÖLGESİNDE HAYAT NORMALE DÖNDÜ MÜ?
Milletvekillerine “Deprem bölgesinde hayat normale döndü mü?” diye soran Veli Ağbaba, “ Hangi çarşıyı bitirdiniz? Kaç kalıcı dükkân verdiniz? Hayat normale döndü mü? Allah aşkına gelin, bölgeye bakın. Eğer böyle devam ederse ertelenen vergi, SGK borçları dağ gibi işverenin önüne çıkacak ve bu borçları ödemeye esnafın gücü yetmeyecek. 2011 yılında yaşanan Van depremini hep beraber hatırlayalım. Van depreminde toplam 644 insanımız hayatını kaybetmişti. Van'da tam beş yıl mücbir sebep ilan edilmişti, beş yıl boyunca Van'daki esnaf kendini toparlamıştı” dedi.
ELLERİNİZİ BUGÜN BİR HAYIR İÇİN KALDIRIN!
Ağbaba konuşmasının devamında; “Burada Hatay milletvekilimiz var, Kahramanmaraş milletvekilimiz var, Gaziantep milletvekillerimiz var, lütfen bu sesi duyun. Bu çağrı sadece bizim partinin değil -Türkiye'de- bölgede yaşayan bütün herkesin ortak çağrısıdır."afet bölgesi" ilan edilmesini beklerken vergi borçlarının bir defa silinmesini isterken maalesef şimdi Mücbir sebep sona eriyor. Bu durum Malatya'da, Adıyaman'da, Hatay'da, Nurdağı'nda, İslâhiye'de yeni bir depreme yol açar. Hepinizden, -millet görecek- ellerinizi lütfen bugün bir hayır için kaldırın ve önergemizi destekleyin.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Mücbir Sebep ile ilgili CHP Grup önerisi AK Parti ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
MÜCBİR SEBEP İLE İLGİLİ HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINA YETKİ VERİLDİ
Meclis genel kurulunda reddedilen Mücbir Sebep haliyle ilgili meclis plan bütçe komisyonunda süre uzatımıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verildi.
AKP milletvekillerinin verdiği teklif ile mücbir sebep haline ilişkin madde eklendi. Maddeye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan hallerde bölge, ilçe, mahal ve afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hali ilan etmeye yetkili olacak.
DÜZENLEME HERKESİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE YAPILMALI
Plan Bütçe Komisyonunda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “30 Kasım’dan sonra daha olumluya bir gidiş var ancak burada sıkıntılar devam ediyor.
Bakanlığa sektörel bazda mücbir sebep ilan etme yetkisi veriliyor. Mesela, bir sektör kâr edecek, mücbir sebebi kaldıracak veya belki hiç vermeyecek, burada keyfiyet var, bu durum Maliye Bakanının yetkisine bırakılıyor. Bizim OSB’lerde hakikaten büyük iş kaybı var, nitelikli insan bulmakta zorlanıyorlar, çeşitli fabrikalarda hasar da var, böyle bir problem var. Yani bu OSB’lere aslında destek verilmesi gerekirken… Ki Malatya ve birçok il için, özellikle Maraş için de şehri ayakta tutan organize sanayi bölgeleri. Bu nedenle, düzenlemenin herkesi kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mücbir sebep ayrımı yapılmaksızın deprem bölgesindeki vergi mükellefi olsun veya olmasın tüm vatandaşları için bu sürenin uzatılması gerekiyor. Teklifle Maliye Bakanlığına yetki veriliyor, hangi sektöre mücbir sebep uzatılacak net değil. Mücbir sebebin ayrımsız mutlaka uzatılmasını istiyoruz” dedi.
Bülten