SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Açık Yeşil Alana Dönüştürülmesi Olumlu Ama.."

A- A+ PAYLAŞ

TMMOB'DAN MİLLET BAHÇESİ PROJESİNE İTİRAZ VE ÖNERİLER.. Yeni stadın tamamlanmasıyla birlikte TOKİ’ye devredilen İnönü Stadyumunun yerleştiği Uçbağlar Mahallesi 3996 ada 17 ve 18 No’lu parsellerin imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ‘Açık Yeşil Alan’ olarak değiştirilmesine Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu’ndan olumlu tepki gelmekle birlikte bir takım önerilerde bulunuldu.  TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, ‘Yeşil Alan’ olarak belirlenen bölgenin sadece stadyumla sınırlandırılmaması, Battalgazi Belediye Binası ile İsmet Paşa Parkı (Hürriyet Parkı) arasında kalan bölgeyi de kapsaması gerektiği belirtildi.

Uzun yıllar Malatyaspor ve Yeni Malatyaspor’un oynadığı futbol karşılaşmalarının yanı sıra, farklı sportif aktivitelere de ev sahipliği yapan İnönü Stadyumu, yeni stad karşılığı TOKİ’ye devredilmiş ve ‘Millet Bahçesi’ olacağı açıklandıktan sonra geçtiğimiz günlerde bu proje için stadın bulunduğu parsellerin imar planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Açık Yeşil Alan’ olarak değiştirilmişti.

Bakanlığın yaptığı bu imar planı,  mimar ve mühendis çevrelerince olumlu karşılanırken, Malatya kent merkezinde yeşil alanların artırılmasına yönelik bir takım öneriler de geldi.

Önceki gün toplanan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İnönü Stadyumunun bulunduğu Battalgazi İlçesi, Uçbağlar Mahallesi, 3996 Ada ve 17-18 Nolu parsellerin Uygulama İmar Plan değişikliği ile ticaret ve konut alanı olmaktan çıkartılıp, kamunun istifade edebileceği açık yeşil alana (Millet Bahçesi) dönüştürülmesinin Malatya için büyük bir kazanım olacağını ancak bu yeşil alan bölgesinin genişletilmesi gerektiği yönünde öneri kararı aldı.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunulan öneriler şöyle sıralandı:

"Malatya İli, Battalgazi İlçesi, Uçbağlar Mahallesi, 3996 Ada ve 17-18 Nolu parseller Uygulama İmar Plan değişikliği, söz konusu parsellerin ticaret ve konut alanı olmaktan çıkartılıp, kamunun istifade edebileceği açık yeşil alana (Millet Bahçesi) dönüştürülmesi, Malatya için büyük bir kazanım olacaktır.

1.1/1000 Uygulama İmar Plan Değişikliği sadece 3996 Ada ve 17-18 Nolu parseller ile sınırlı tutulmamalı ve ihata alanı, Battalgazi Belediye Binası ile Hürriyet Parkı arasındaki, Yeşil Kuşak olarak tabir edilen alanı kapsamalıdır. Dolayısıyla, 1/1000 ölçekli İmar Plan Değişikliği’ne konu olan Uçbağlar Mahallesi, 3996 Ada ve 17-18 Nolu parsellerin 39273 m2 lik alanı için hazırlanacak avan proje, Yeşil Kuşak’ın bütünü dahil edilerek genişletilmedir.

2.Söz konusu alanda düşünülen inşaat uygulamaları; bu suretle hazırlanıp onaylanacak bütüncül avan proje, esasınca, aşama aşama, makro bir projenin parçaları olarak hayata geçirilmelidir.

3.Mevcut vaziyet planında, Yeşil Kuşak tabir edilen bölgede, hal-i hazırda sağlık ocağı (Fırat Sağlık Ocağı), yüzme havuzu, ibadethane (Badıllı Camii) fonksiyonlu binalar mevcut bulunduğundan, bu binaların, önerilecek yeni ve bütüncül avan projede, tadilatları gerçekleştirilerek kullanımlarının devam ettirilmesi, bu fonksiyonlarda yeni binaların yapılmaması ve bu suretle, ekonomiyi zorlayacak ilave inşaat kalemlerinin azaltılması sağlanmalıdır.

4.Yakın çevrede, yıkılan Eski Devlet Hastahanesi’nin yerine yeni bir hastahane inşa edileceğinden ve Gündoğdu caddesi üzerindeki komşu parselde, Fırat Sağlık Ocağı faaliyet gösterdiğinden, imar revizyonuna mevzu alanda öngörülen 1800 m2’lik Sağlık Tesisi alanının azaltılarak, bu alanın, öneri kütüphane ve Açık Hava Tarih Parkı ile beraberce düşünülecek ve büyük bölümü yer altında tasarlanabilecek bir Malatya Müzesi için kullanılması tavsiye edilmektedir. Zira, Malatya’nın bugün için en büyük ihtiyaçlarının başında, Millet Bahçesi’nin kamuya açık yeşil alanlarıyla bütünleştirilecek bir Müze ve Kütüphane Kompleksi gelmektedir.

5.İmar Revizyonları çerçevesinde oluşturulacak İmar Planı ve bütüncül avan projenin bütün unsurları (İhtiyaç programının belirlenmesi, bu programda olması istenilen tesislerin vaziyet planına nasıl yerleştirileceği, yol bağlantılarının, otopark düzenlemelerinin nasıl olacağı, alt yapı ve tesisat bağlantıları, mevcut ağaçların korunması, peyzaj düzenlemeleri, kent coğrafyasına uygun bitkilendirme, yeniden işlevlendirilecek özellikli mevcut binaların tadil edilerek korunması vb), Malatya kamuoyu ve özellikle, ilgili meslek odaları ile istişare neticesinde onaylanmalıdır.

6.Hazırlanacak bütüncül proje üzerinde Malatyalı mimar ve mühendislerin çalışabilme olanağı sağlanmalıdır."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • eyyupk (5 yıl önce)
    Yeşil alan güzel olur,fakat bu gibi yerlerin ahlaksızlıklara karşı ve ailece gezip piknik yapacağımız bir alan olabilmesi için güvenlik görevlileri olması ,güzelliklerinde korunması içinde denetim -muhafaza edilmesi içinde belediye sürekli çalışması lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Özmalatyalı (5 yıl önce)
    Zaten temeli atıldı millet bahçesi oluyor neyin kafasını yaşıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Makine Mühendisi (5 yıl önce)
    Sadece yeşil alan değilde içerisindeki kapalı yüzme havuzu ve kapalı spor salonu kullanılabilirdi , kernek'de yıkılan kütüphane yerine 8-24 'e kadar açık kütüphane yapılabilir , mevcut tiyatro yetersiz yerine yeni bir tiyatro binası yapılmalı , sanat sokağının bir benzeri de buraya yapılabilir ...
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (5 yıl önce)
    malatya ile özdeşleşen suyu ve yeşili bol bir yeşil alan olmalıdır. ayrıca hürriyet parkından Battalgazi belediyesi binasına kadar uzanmalıdır. eski kapalı havuzunun olduğu yere yeni bir kapalı yüzme havuzu ve spor kompleksi yapılabilir. malum Battalgazi'nin Türkiye'deki çoğu ilden daha fazla nüfusu var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (5 yıl önce)
    Spor kompleksi de olmasını diliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (5 yıl önce)
    Yüzme havuzu olmasa olmazı
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Millet bahçeleri ülke gündemine girince"amasiz" olarak orduevinden battalgazi belediye binasina kadar bir kuşak halinden YESIL ALAN-MİLLET BAHÇELERİ olacagini sn S. GÜRKAN bey zaten kamuoyuna duyurmuştu. Bu yeşil kuşak projesi malatyaliyi da heyecanlandirmisti. Malatyaya da nefes aldıracaktır. Binayi her zaman yapabilirsiniz. Fakat her zaman yesil alan yapamasiniz. Tereddütte yer birakmadan bir kuşak halinde YEŞİL ALAN- MİLLET BAHÇESİ yapilmasi saglikli yasama destek olacaktir. Insanlari mutlu edecektir. Kisi başına duşen yeşil alan yetersizliğini azaltacak saglikli yasam için ihtiyaç duyulan oksijeni uretip temiz bir hava sunacaktir.
    0
    0
    Yanıtla