- Malatya'nın asırlık eğitim çınarı 100 yaşındaki Ömer Aydın, eşinin birkaç ay önce feci bir cinayete kurban gittiğinden habersiz son nefesini verdi.
Malatya'nın eğitim çınarlarından 'Muallim', 'Hoca- Öğretmen', 'Baş Muallim- Baş Öğretmen' Ömer Aydın, resmi kayıtlara göre 102, gerçekte 100 yaşında vefat etti. İleri yaşa bağlı olarak vefat eden Ömer Aydın, Şehir Mezarlığı’nda toprağa verildi. 2’si kız olmak üzere 4 çocuk babası, 8 torun ve torun çocuğu sahibi Ömer Aydın’ı Malatyalılar ve eğitim camiası yakından biliyor ve tanıyordu. 100 yaşında vefat eden Ömer Öğretmen, filizlenerek yurdun dört bir yanına yayılan binlerce öğrencisinden oluşan bir gül bahçesinin yanında, gerisinde çileyle başlayan, sevgi ile bütünleşen ve son anları hüzünle biten kocaman bir hayat bıraktı. Ömer Aydın'ın eşi Dizan Aydın, geçtiğimiz yıl Ekim ayında, gaspçı bir katil tarafından öldürülmüştü ve kendisi, eşinin böyle bir vahşetin kurbanı olduğunu, ailesinin de böyle bir felaketi yaşadığını öğrenemeden son nefesini verdi.
Malatyalılar ve eğitim camiası O’nu ‘Ömer Öğretmen’ olarak biliyor, daha eskilere gidince ‘Muallim Ömer Bey’ ya da şimdi müdür diye adlandırılan makamın 'Baş Muallim- Baş Öğretmen Ömer Bey'i idi. Annesi kendisine hamileyken, seferberlikte silah altına alınan ve 1. Dünya Savaşı’nda şehit düşen babasını hiç görmedi. 16 yaşında öğretmen oldu ve devlet maaş verebilmek için yaşını 2 yaş büyüttü. Ardahan, Ağrı, Elazığ ve Malatya’da 43 yıl öğretmenlik yaptı. 3’ez silah altına alındı. Fırat İlkokulu Fuzuli Caddesi'ndeki yeni binasında açıldığında ilk müdürü ‘Baş Öğretmen Ömer Bey’ idi.
BABASI ERZURUM’DA ŞEHİT DÜŞTÜ
Ailesinin ifadesine göre; Elazığ’da 1916’da dünyaya gelen ‘Ömer Öğretmen’ o süreçte başlayan 1. Dünya Savaşı nedeniyle Erzurum-Hasankale’de şehit düşen babasını hiç görmedi. Vatan uğruna şehit düşen bir babanın evladı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na yazdırılan Ömer Aydın, okulunu başarıyla 16 yaşında iken bitirdi ve diplomasını aldı. Ancak göreve başlayıp maaş bağlanabilmesi için bir sorun vardı ve o sorunu devlet kendisi çözerek Ömer Öğretmen’in yaşını 2 yaş büyüttü ve resmi doğum tarihi 1914’e çekildi.
16 YAŞINDA GÖREV BAŞINDA
Genç Cumhuriyet’in ilk 10 yılında, binlerce genç idealistin yurdun dört bir yanına dağılıp görev başına geçtiği dönemlerdi. Savaştan çıkalı 10 yıl olmuş ve binlerce eğitimli yetişmiş nüfusun cephelerde ‘bir hilal uğruna’ şehit olduğu ülkede eğitim genç nesle emanetti. Ömer Öğretmen’in ilk tayini yurdun bir diğer ucuna, yani Ardaha’a çıkıyor, ardından Ağrı’ya geçiyor.
3 KEZ ASKERLİK GÖREVİNDE BULUNDU
İlk görevini babasının şehit düştüğü bölgede yapan Cumhuriyetin genç idealist öğretmeni, ailesinin ifadesine göre 3 kez askerlik görevinde bulunuyor. Ömer Öğretmen vatani görevini önce yedek subay olarak yapıyor. Sonrasında Dersim İsyanı sırasında görev yapmak için yeniden silah altına alınıyor ve yine Ardahan’da ‘Askerlik Şube Mülhakı olarak da görev yapıyor.
FIRAT AÇILDIĞINDA MÜDÜR ÖMER ÖĞRETMEN’Dİ
Ömer Öğretmen, Malatya’ya tayin edildikten sonra sırasıyla Pütürge-Keferdiz (Doğanyol), Akçadağ-Sultansuyu, Konak, Yakınca, ile merkez de Derme, Fırat ve Kemal Özalper İlkokullarında öğretmen ve yöneticilik yaptı. Bir dönemde Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde de görev yaptığı belirtilen Ömer Öğretmen, Fuzuli Caddesi'nde Fırat İlkokulu yeni binasına taşınarak eğitim ve öğretime tekrar açıldığında (29 Kasım 1964) bu okulun müdürüydü. Ardından ise Kemal Özalper İlkokulu’nda müdür olarak görev yaptı. Ömer Öğretmen, 1973 tarihinde emekliye ayrıldı ve Malatya’da yaşamını sürdürdü.
O FELAKETTEN HABERİ OLMADI..
Ömer Öğretmen, 100 yaşında hayata gözlerini yumduğunda eşi Dizan Aydın’ın 8 ay önce vahşi bir cinayete kurban gittiğini bilmiyordu. O, hayat arkadaşının rahatsızlığından dolayı hastanede olduğunu biliyordu. Üzülmesin diye yakınları O’na bu olayı anlatmamışlardı. . Hatırlanacağı üzere 20 Ekim 2015 tarihinde meydan gelen olayda; 83 yaşındaki Dizan Aydın, Fuzuli Caddesi’nin Kernek Meydanı yakınında bulunan Ceyhan Apartmanı’ndaki evine giderken, boynundaki altın zincir ve elindeki para cüzdanı için vahşi bir cinayete kurban gitmişti. Katil Turhan Kuzeyi’ye Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz Nisan ayında yargılamayı 7 ayda bitirerek cinayetten ağırlaştırılmış müebbet, yağmadan da 12 yıl hapis cezası vermişti.
Bu arada, Ömer Öğretmen’in yakınları taziyeyi Fuzuli Caddesi Kernek Meydanı yanındaki Ceyhun Apartmanı’nda kabul ediyor.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com