Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Aslantepe Höyüğü'nün kazılarının tamamlanmasının ve UNESCO geçici miras listesinden kalıcı listeye geçirilmesinin hayati önem taşıyor" dedi.
ZİYARETLER..
Çeşitli açılış ve ziyaretlere bulunmak üzere Malatya’ya gelen Ersoy, ilk olarak Malatya Valiliği'ni ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Ersoy'a daha sonra Malatya kayısısı hediye edildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaretinin ardından Sanat Sokağını ziyaret etti.
Ersoy, yaptığı ziyaretle hem kenti yakından hem de kendilerine iletilen projeleri yerinde görme fırsatının olduğunu belirterek, "Başta kültür sanat olmak üzere hangi faaliyetleri burada geliştirebiliriz, arttırabiliriz, onları tartışıyoruz. Çok rahat bir şekilde aktarabileceğimiz organizasyonlar, faaliyetler var" diye konuştu.Kendisine 4-5 tane turzimle ilgili proje sunulduğunu açıklayan Bakan Ersoy, şunları söyledi:
"Projeleri nasıl hayata geçiririz onu tartışıyoruz. Büyük bir kısmını zaten yapacağız program dahilinde. Biz şehirlerin tanıtımı için biliyorsunuz gruplar yapıyoruz. Malatya'yı da bu grubun içerisine dahil edeceğiz, ona karar vereceğiz hangi grubun içine dahil olacak diye. Muhtemelen Güneydoğu grubunun içerisine dahil edilecek. Bu anlamda biraz tanıtım desteğine ihtiyacı var Malatyamız'ın. Bu da zaten bizim en iyi yaptığımız iş. Belli program çerçevesinde tanıtım desteği de vereceğiz. İnşallah burada da turizmle ilgili bir potansiyel oluşması için gereken altyapıyı hazılayacağız gerisini de Malatya kendi başaracak."
Bakan Ersoy'a ziyaretlerinde AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Ahmet Çakır ve Hakan Kahtalı da eşlik etti.
Askerlik Şubesi Kent Müzesi ve İspendere Şifalı İçmeleri, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi açılış töreni, Battalgazi Kent Müzesi'nin önündeki alanda gerçekleştirildi.
Açılış töreninde konuşan Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, "Kültürü tarif ederken maddi, manevi bütün değerleri kültür öğesi içerisinde değerlendiriyoruz. Bizlerde bu şehirde doğmanın ve yaşamanın manevi sorumluluğunu hep üzerimizde duyduk. Vicdani sorumluluğumuzu ve muhasebemizi her zaman yaptık. Bu anlamda Malatya'yı tarif ederken; Göbeklitepe'ye 'tarihin sıfır noktası' diye Şanlıurfa'da yazarken, biz Malatya'ya 'medeniyetin ve devlet hayatının başladığı yer' diye yazmak durumundayız. Aslantepe'de 5 bin 500 yıla giden tarihi bir misyon var ama ondan önceki yerleşim birimi olan Cafer Höyük'te 9 bin yıla ait bulgular ortaya çıktı. Bu anlamda Aslantepe'yi değerlendirirken; medeniyetin, devlet hayatının, saray devletinin, ilk muhasebe kayıtlarının, ilk gümrükleme işlemlerinin, ilk taş devrinden demir devrine eğrilme ve demir devrinden silahın insanlık tarafından kullanılması süreci de buradaki Aslantepe'de başladı" diye konuştu.
Gürkan, Aslantepe Höyüğü'nün UNESCO 'Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer aldığını anımsatarak, şunları söyledi:
"Bizim isteğimiz ve dileğimiz odur ki; milletvekilimiz Öznur hanım ile bakanımızı ziyaret ettiğimizde, Aslantepe'yle ilgili alan yönetimi ve planını, gerekli dokümanları hazırladık, sunduk. Sayın bakanımızda Dışişleri Bakanlığı'na, Dışişleri Bakanlığı da diplomatik kuryeyle Paris'e gönderilmesi dileklerimizi ilettik. O süreçler bitti. İnşallah önümüzdeki süreçte insanlığın medeniyetinin başladığı Aslantepe'nin yani Malatya'nın Aslantepe Höyüğü'nün UNESCO 'Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alması bizim temennimizdir."
Kent Müzesiyle ilgili de bilgi veren Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kent Müzemiz 1893 yılında II.Abdülhamit döneminde yapılan Osmanlı'nın son mimari örneklerindedir. Müze diye tabir ettiğimiz bina aynı zamanda da ahşap ve kerpiç mimarinin en güzel örneğinin sergilendiği bir mimari yapı var. Bina kendi başına bir müze hüviyetindedir. İçerisindeki kalıcı izleri, geçmiş yaşantıları günümüze taşımak, günümüzü de geleceğe taşıma adına çalışmaları da buradaki arkadaşlarımızla yoğun bir çalışmayla yaptık. Bu binanın memleketimize, Malatya'mıza, Malatya'mızın tarih ve kültürüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum."
Gürkan, İspendere Şifalı İçmeleri, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi'yle ilgili ise şunları söyledi:
"Bin 250 dönüm alan içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, DOKAP ve üniversitemizle ortak çalışarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi diye tabir ettiğimiz ve Türkiye'de de ilk olarak resmi formatta ve fizikli mekana kavuşan güzel, 40 odalı ve 80 yataklı havuzları, konferans salonları, rehabilitasyon merkezleri, fizik tedavi merkezleri, hamamları fitness salonları olan beş yıldızlı bir tesis yapıldı. Ayrıca, yürüyüş kulvarlarıyla birlikte şifalı havuzlarda orada ihdas edildi."
AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Malatya'mıza çok önemli yatırımlar ve hizmetler aldık. Ulaşımdan eğitime, sağlıktan tarıma kadar çok ciddi yatırımlarımızla Malatya'mızı 2023'e hazırlıyoruz. hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Malatya, yeşil ve cennet Malatya. Battalgazi Belediye Başkanı ve AK Parti Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Ziyaretimizin en önemli amacımız; 33 yıllık turizmde deneyimi olan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde de Kültür ve Turizm Bakanı olan Mehmet Nuri Ersoy bakanımızı Malatya'ya davet etmekti. Turizm cenneti Malatya'mızdaki hedeflerimizi gerçekleştirme Malatya'nın yerli ve yabancı turist sayısını daha da fazla artırmak ve turizm ağı içerisine alabilmekti. İnşallah bakanımızın çok önemli cümleleri oldu. Aslantepe'nin UNESCO 'Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girebilmesi için bakanımız gerekli talimatları verdi. İnşallah Aslantepe Höyüğü'nün UNESCO 'Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesiyle birlikte Malatya çok önemli bir turizm ağı içerisine girecek. Hem Güneydoğu hem de Doğu Anadolu bölgeleri içerisinde turizm ağına girdiğimiz andan itibaren şuan Malatya'mızdaki yerli turist sayımız 285 bin, yabancı turist sayımız ise 8 bin 500 civarında, en önemli hedefimiz bunları artırmak" diye konuştu.
Malatya Valisi Aydın Baruş ise Battalgazi Kent Müzesi'nin Malatya ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Vali Baruş, konuşmasında şunları kaydetti: "Malatya gerçekten engin bir kültüre ve tarihe sahip. Medeniyetlerin buluşma noktası olan çok önemli bir şehir. Bu şehrin değerlerine ve tarihine sahip çıkmak hepimizin boyun borcudur. Aslantepe'den başlayan medeniyet adımları bugüne kadar Malatya'ya çok eşsiz ve tarihi değerler kazandırmış ve bu değerleri sahip çıkan Malatya'da bugün Türkiye'nin gerçekten önemli kültür merkezlerinden birisi haline gelmiş. Eski askerlik binası da zaman içerisinde yapılan onarımlarla deformasyona uğramış ve neredeyse orijinal niteliğini kaybetme durumuna gelmiş bir binaydı. Değerli belediye başkanımız Selahattin Bey bu binayı ele alarak hem binanın özgün niteliğine kavuşmasını sağladı hem de içerisini gerçekten çok güzel bir müze olarak düzenledi."
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan'a Battalgazi Kent Müzesi'ni kazandırmasından dolayı teşekkür etti.
Ersoy, Battalgazi Belediyesi tarafından yaptırılan Kent Müzesi ile İspendere Geleneksel Tedavi Merkezi'nin açılış törenine katıldı.
İspendere'nin sadece sağlık değil turizm çeşitliliği açısından da oldukça önemli olduğunda değinen Bakan Ersoy, "Biz yeni dönemde turizm hedeflerini büyüttük. 70 milyon turist gibi yeni bir hedef belirledik. Bu hedefe ulaşmak için de geleneksel turizm alanları dışında tüm Türkiye'yi kapsayan, turizmi 81 ile yayan çalışmalar yapmamız gerekiyor. Potansiyeli olan her yerin turizmden pay alması gerekiyor ki biz bu rakamları yakalayalım ve geçelim” dedi.
Bakan Ersoy, bir ilin tek başına tanıtımının çok faydalı olmadığını söyleyerek, turizm potansiyeli olan komşu illerle birleştirilip bir paket halinde tanıtımın daha faydalı sonuç vereceğine değindi.
Aslantepe Höyüğü'nün kazılarının tamamlanmasın ve UNESCO geçici miras listesinden kalıcı listeye geçirilmesinin hayati önem taşıdığına dikkati çeken Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Biz bölgelere baktığımız zaman iki noktada ayrıştırıyoruz. Birinci noktası Türkiye için değer olanları ayrı bir önem veriyoruz bir de bölgesel kendisi açısından önemli olanlara ayrı bir önem veriyoruz. Zaten turizmde bir yere gelmek istiyorsanız öncelikli olarak o ilin halkının, belediyesinin, idaresinin istekli olması lazım. Önce siz isteyeceksiniz."
Turizme sadece arkeoloji ve kültür olarak bakılmaması gerektiğine değinen Ersoy, turizmde kültür, sanat, arkeoloji, deniz, kum, güneş ve gastronomi gibi tüm ögeleri birleştirildiği zaman çok iyi sonuçlar alınacağını kaydetti.
Müzelerle ilgili bir çalışmalarının olduğunu hatırlatan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"En önemli sıkıntı ziyaretçi sayısı. Yani Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin ziyaret programını Avrupa'nın yarısı kadar. Bizim bunlar eşitlememiz gerekiyor. O yüzden Mayıs ayı içerisinde çok ciddi bir şekilde müze tanıtımına başlayacağız. Her bölgenin kendi ön planda olan müzesini, orayı ziyaret eden ziyaretçilere ulaşacak şekilde ciddi bir tanıtımla müze ziyaret oranlarını arttıracağız. Bu hem mevcut turistin memnuniyeti arttıracak hem olası potansiyel turist artışı sağlayacak. Sosyal medya iletişimi ve dijital medya sayesinde kişiden kişiye çok hızlı bir şekilde iletiliyor."
Bakan Ersoy, Malatya Valisi Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı ile Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Selahattin Gürkan tarafından müzenin ve geleneksel tıp merkezinin açılışı gerçekleşti.
Bakan Ersoy daha sonra Aslantepe Höyüğünde ve Levent Vadisi'nde incelemede bulundu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com