8.MUFF'UN TANITIM TOPLANTISI İSTANBUL'DA YAPILDI.. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin tanıtım toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yıl sekizincisi düzenlenecek olan festivalin içerisinde birçok yenilik yer alıyor. Festivalin açılış gecesinde, ünlü komedyen Cem Yılmaz, usta oyuncu Şener Şen'e 'Onur Ödülü'nü takdim edecek.
The Marmara otelinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Ali Kaban, Festival Başkanı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Yürütme Kurulu Üyesi ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yürütme Kurulu Üyesi ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yürütme Kurulu Üyesi ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Festival İcra Kurulu Üyeleri, sanatçılar ve yönetmenler katıldı.
TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli, Ulusal Jüri Başkanı Reis Çelik, 8. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin Uluslararası Uzun Metraj Yarışma bölümünün jüri başkanlığını, ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’da tanıtım toplantısında yer aldı.
"MALATYA, DÜNYA TARAFINDAN BİLİNMESİ GEREKEN BİR VİLAYET"
Tanıtım toplantısında konuşan Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Ali Kaban, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin sekizincisinin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Kaban, Hekimhan'daki Taşhan'da Arapça, Süryanice ve Ermenice yazılmış olan kitabenin olduğuna dikkat çekerek, “Bir taşın üzerinde tam 800.yılındayız, kitabede Arapça, Süryanice ve Ermenice alfabeyle o hanın kuruluşuna dair bir kuruluş taşı. Malatya’yı ifade edecek olursak özetle, bu taş Malatya’yı ifade etmeye fazlasıyla layık bir taştır. Çünkü 800 yıl önce üç ayrı dilde üç ayrı değer yargısı sistematiğinde hepsi bir arada bir taşın üzerinde bugüne kadar kalarak, bugüne kadar barış içerisinde birlikte yaşamayı ifade ederek, Malatya’nın bir özetini sunuyor. Malatya, bütün tarihten getirdiği birikimiyle ve elinde bulundurduğu bütün değerleriyle ülkemizin sadece tanıtılması gereken ve başta Türkiye, sonra dünya tarafından bilinmesi gereken bir vilayetidir” dedi.
Malatya’nın tanıtılması amacıyla dokuz sene önce filim festivali çalışmasının başlatıldığını anımsatan Kaban, şunları söyledi:
“Bu film festivalinin sekizincisini gerçekleştirmek için bir aradayız. Basın toplantısıyla süreci başlatıyoruz. Bir film festivalinin ki Türkiye’den Malatya’ya benzer 20’nin üzerinde festivaller var. Kendini bir farklı ifade ediş tarzıyla ifade edebilmesi lazım ki anlamı olsun, işte o anlamda Malatya Uluslararası Film Festivali, istikrarıyla ve her tür spekülasyondan uzak, kendince bir istikamet tutturmuş yapısıyla gelecekte gerek Malatya’nın tanıtımında gerekse bu sanatın ülkemizde ve dünyada tanıtılması çabalardan bir yer almaya adaydır. Unutmayalım ki önümüzde daha uzun bir yol var ve biz bu uzun yolda Malatya Film Festivali olarak kendimizi farklılaştıracak süreçler için sürekli bir arayışla, gayretle önümüzü görme çabası içerisindeyiz.”
Kaban, film festivalinin farklılaşması gerektiğini bir önceki festivalde ifade ettiğini anımsatarak, “Bir sene içerisinde gördüm ki arkadaşlarımızın bu hususta ciddi gayret sarf ettikleridir” dedi.
"FİLM FESTİVALİ AYRI BİR GÜZELLİK"
Festival Başkanı ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise Malatya için ayrı güzel bir günü yaşadıklarını, Malatya Uluslararası Film Festivali’nin sekizincisini düzenlediklerini belirtti.
Polat, uzun bir emek ve çalışmadan sonra bugünlere geldiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
“Bugünden sonra çok daha hızlı adımlarla inşallah festivalin sekizincisini gerçekleştirmiş olacağız. Belediyecilik hizmetleri hayatın her alanına şamildir. Ama artık klasik belediyeciliğin ötesine geçmemiz gerekiyor. Klasik belediyecilik hizmetlerinde asla bir eksik bırakamayız ama bunun ötesinde kültürel, sanatsal, çevresel, sportif belediyecilik hizmetleriyle şehrimizi bir öte noktaya taşımamız gerekiyor. Malatya, dört dörtlük bir şehir. Malatya, genelde Anadolu, özelde Malatya olmak üzere birçok medeniyete beşiklik etmiş, birçok medeniyete ev sahipliği etmiş mini bir Anadolu şehrimiz. Malatya sevginin, hoşgörünün, birliğin, beraberliğin bir şehridir. Malatya, kayısının başkentidir. Bu çerçevede gerek Malatyalılar, gerekse de Türkiye’mizin bütün vatandaşları olarak sanat alanında atacağımız birçok adımlar olduğu gibi; biz film festivali çerçevesinde birçok yarışmalarla yine bu süreç içerisinde yediden yetmişe küçük büyük, yaşlı genç, engelli engelsiz bütün Malatyalı hemşerilerimizi birçok sanat çalışmalarıyla, sinema filmleriyle buluşturarak, aslında hayatın bütünü, asıl amacı olan kültürü ifade ediyoruz. Malatya’da sekizincisini düzenlediğimiz film festivali bizim için ayrı bir güzellik ifade ediyor.”
DİĞER KONUŞMALAR..
TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli de festivalinin basın toplantısında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Yürekli, TRT’nin kamu kurumu olarak kamusal bir amacının olduğunu kaydederek, yapılan sosyal işlere önem verdiğine dikkat çekti. Kültür Bakanlığı’yla birlikte sinemanın gelişmesine destek verdiğini dile getiren Yürekli, bu anlamda ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.
‘Engelsiz Filmler’ başlığı adı altında bir bölümün olduğunu kaydeden Yürekli, “Bu bölüde engellilerin izleyebileceği filmler yayınlıyorlar Bizde ‘Engelsiz TV’ diye Web’de bir platform var daha sonra inşallah televizyona taşıyacağız. Bu anlamda gerçekten işbirliği yapabileceğimizde bir alan. Kamu sorumluluğu çerçevesinde gerçekten işbirliğine açık bir festival olduğunu görüyoruz. Sinemanın ulaşmadığı, film seyredemeyen köylere bunu ulaştırmaları bizimde amacımız olabildiğince geniş kitlelere ulaşmak, bunu da işbirliği içerisinde başarabileceğimize inanıyoruz. TRT World kanalımız var, bir haber kanalı ama BBC, CNN, Al Jazeera ile yarışacak. ‘TRT World bu konuda ne diyor?’ başlığı altında, gerçekten mazlumların sesine ilham olan bir kanalımız var. Burada da yine hoşuma giden Filistin’den seçilen beş filmin gösterimde olması ve yönetmenlerinde buraya gelerek, seyirciyle yüz yüze paylaşım içerisinde olmaları. İşin içerisinde bulunmamız için önemli noktalardan görüyoruz” dedi.
Yürekli, TRT’nin son dört yılda 70 televizyon ve sinema filmine destek verdiğini kaydederek, “Saray Bosna, Priştine gibi yurt dışındaki festivallere, yurt içinde de Antalya, Boğaziçi film festivali ve Malatya Film Festivali’ne destek veriyor. Hepsinde de amacımız sadece bu festivalleri desteklemek değil biz kendimiz için zemin buluyoruz. İyi yönetmen, yapımcı ve filmlerin çıkması, kaliteli ürünleri televizyonuna yansıtmamız açısından da önemli bir unsur. Sadece karşı taraf için değil, bizim içinde olumlu bir durum” diye konuştu.
Malatya Uluslararası Film Festivali’ne yaptıkları destekler hakkında da bilgi veren Yürekli, şunları söyledi:
“Festival kapsamında ‘Senaryo Geliştirme’ ödülü veriyoruz. 3 kısa filme 10’ar bin TL destek veriyoruz. 1 tane de uzun filme ön alım desteği veriyoruz o da 250-300 bin TL gibi bir rakam olacak. Bu yıl ilk kez TRT yapımı gösterime girecek, yönetmenleriyle söyleşi yapılacak.”
Yürütme Kurulu Üyesi ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise Malatya’nın köklü bir tarihe sahip olduğunu ifade ederek, Malatya’nın bilime, sanata, kültüre, spora çok değer veren; çok okuyan bir şehir olduğunu belirtti.
Kızılay, Malatya’nın köklü bir üniversiteye sahip olduğunu kaydederek, “İkinci bir üniversitemiz oldu ve toplam 50 bine yakın üniversite öğrencimiz var” dedi.
8. Malatya Uluslararası Film Festivali’ne de İnönü Üniversitesi olarak çok güçlü bir destek verdiklerini ifade ederek, “Bizim desteğimiz sponsorluk açısından maddi bir destek değil, öğrencilerimizin çok önemli katkıları var. Bu yıl farklı olarak festival için ülkemizin iletişim fakültelerinde Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü olan üniversitelerinden 4 öğrenci, 1’de öğretim üyesini şehrimize davet ettik. Onların organizasyonu ve ev sahipliğini üniversitemiz yapıyor. Böylece Malatya Film Festivali’ni tüm Türkiye’de Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü olan üniversiteleri de paydaş ederek, onları haberdar etme ve festivale katma amacını taşıyoruz. Festivalimize katılan çok değerli sanatçılarınızı, senaristlerimizi üniversitemizde misafir ediyoruz, öğrencilerimizle buluşuyoruz. Öğrencilerimiz sürecin her aşamasında aktif rol alıyorlar. Ayrıca İletişim Fakültemiz, kısa film festivali yapıyor. Bu sene 11.’ncisini yapacağız. Orada birikmiş bir tecrübemiz var. Mütevazi bir bütçeyle 11.’nci kısa film festivalini yapıyoruz. Oradaki tecrübemizi de Malatya Film Festivali’ne aktarmak için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Yürütme Kurulu Üyesi ve Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin sinema ve Malatya’ya hayırlı olması temennisinde bulundu.
Gürkan, Malatya’nın Anadolu’yu anayurt eden bir şehir olarak tarihi yönüyle de şehrin tanıtılması gerektiğine vurgu yaparak, “Biz, Malatya’yı tarif ederken; Anadolu’yu anayurt yapan medeniyetler merkezi ve destan şehri olarak ifade ediyoruz. Anadolu 1071’de Malazgirt Savaşı’yla kapıları Türklere açılması olarak algılanır. Oysa Battalgazi filmleri ve destan kitaplarını okuyan, izleyen vardır. Battalgazi, babası Hüseyin ve amcası Hüseyin Gazi 700’lü yıllardan Malatya’da yaşamışlardır” ifadelerini kullandı.
Arslantepe’nin Malatya için önemine değinen Gürkan, “Malatya, ilklerin öncüsü ve önemli bir merkezdir. Malatya demek Türkiye demek, Türkiye demek Malatya demektir. Sinemayı sinemacılar anlatırlar. Biz Malatya’nın medeniyetini, kültürünü, uygarlığını, tarihi geçmişini, insanımızın sosyal-devlet-spor-sanat hayatını da anlatmalıyız. Malatya bu anlamda önemli bir merkez; geçmişte rahmetli İnönü ve rahmetli Özal olmak üzere iki cumhurbaşkanı çıkartmıştır. Önemli olan dünya sinemasında oynadığımız hayat filmindeki rollerimizin iyi olmasıdır” dedi.
Yürütme Kurulu Üyesi ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise sinema sektörünün doğduğu günden buyana insanlığı hem etkileyen hem de yönlendiren bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek, “Dünyada büyük sanatçı ve yönetmenler sayesinde birçok gösterilmesi gereken düşünce, fikir ve sanat eseri belki de çalışmalar sinema sektörü sayesinde gösterilmiş bulunmaktadır. Bu sektör, çok büyük sanatçı ve oyuncular yetiştirmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde çok büyük sanatçılar ve yönetmenlerimiz oldu, güzel eserler üreterek, dünyaya satar hale getirdik. Tabi bunun içinde büyük emekler verildi, gayretler sarf edildi. Sinema sektörü sayesinde insanlarımız gelişti, birçok şeyi öğrendi, ilerledi ve toplumun olmazsa olmazı sektör haline geldi. Sektörde aktif rol oynayanlarda toplumun rol modeli olur hale geldi. Malatya’mızda düzenlenen sekizinci film festivali de bu anlamda büyük önem taşıyor” diye konuştu.
ÖDÜLLER VE DEĞİŞİKLİKLER..
Uluslararası Malatya Film Festivali’nin Direktörü Suat Köçer de festivalde görev değişiklileri ve yeni görev alan isimlerle ilgili bilgiler aktardı.
Köçer, festival kapsamında verilecek olan Onur Ödülleri’yle ilgili şunları söyledi:
“Şener Şen, büyük ustamız onur ödülü alacak ve kendisine ödülü Cem Yılmaz takdim edecek. Perran Kutman çok kıymetli bir oyuncumuz, ödülünü çok büyük bir aksilik olmazsa Tolga Çevik takdim edecek. Osman Sınav ustamıza da oyuncu Mehmet Aslantuğ ödülünü takdim edecek. Bu sene iki tane sinema katkı ödülümüz var. Birincisi Fono filme gidiyor. 1967 yılından beri sinema sektöründe emek veren bir kurum, yönetim kurulu başkanı Cemal Okan temsili olarak ödülü olacak ve üç kuşak Malatya’da sinema salonu işleten kıymetli büyüğüm Hüseyin Yeşil, sinemaya katkı ödülünü alacak ve ödülünü de çok önemli bir yapımcı olan Abdurrahman Keskiner verecek. Bir makyör Derya Ergün. Son yıllarda sinema sektörümüz çeşitli türlerde filmlerin üretildiği zengin bir hale ulaştı bu anlamda makyajında çok önemli bir değeri var. Derya Ergün’de sinemamıza emeği geçmiş bir makyör. Kendisine emek ödülü takdim edeceğiz.”
Bu yılki festivalde önemli yeniliklerin olduğuna da değinen Köçer, “Bu yeniliklerden birisi, ‘Öğrenciler Festivalde.’ Türkiye’nin10 ayrı üniversitesinden 5’er öğrenciyi Malatya’da misafir edeceğiz. Tabi bu İnönü Üniversitesi’nin desteğiyle olacak. Hem festival atmosferini almış olacaklar hem de oradaki eğitimlerden faydalanacaklar. TRT belgesel kuşağıyla ilgili çok önemli 5 TRT yapımını, TRT belgesel kuşağında izleyeceğiz. İnşallah bundan sonra her yıl TRT’yle belgesel kuşağını devam ettireceğiz. 3 tane önemli ödül ekledik bu sene. Sinemamızın büyük ustası Lütfi Akad adına en iyi ilk film ödülünü bu yıldan itibaren vereceğiz. Festivalimizin kurucusu, eski Malatya Valisi Ulvi Saran’ın onuruna jüri özel ödülünü vereceğiz. Film Yönetmeleri Derneği (Film-Yön) bizim sektörümüz açısından önemli bir kurum. Onların vereceği bir ödül olacak. En iyi yönetmen dalında her yıl ödül verilecek. Geçen yıl konuk ülkemiz Güney Kore’ydi, bu sene Filistin’i ağırlıyoruz” dedi.
Köçer, bu sene Malatya’da iki önemli anma programlarının olduğunu belirterek, “Cengiz Aytmatov’un 90.doğum yıldönümü ile ilgili anma ve kendisinin eserlerinden oluşan 5 filmi göstereceğiz ve bir söylemişimiz olacak. Öte yandan Azerbaycanlı ve Türk sinemasına gönül vermiş Tevfik İsmailov anısına yine bir bölümümüz olacak ve 5 filmini göstereceğiz. Bu senenin yeniliklerinden iki bölüm ise ‘Korku Tüneli’ artık Uluslararası Film Festivali’nde yerli ve yabancı korku filmleri gösterilecek. Orada 3 tane filmimiz olacak. Bunların ikisi yabancı, biri ise yerli. ‘Komedi Vitri’ni de bu sene yeni bir bölüm. Bu seneki konuğu Cem Yılmaz. Arif V 216 filmi 9 Kasım’da gösterilecek. Filmden sonra Cem Yılmaz, Malatyalı sinemaseverlerle söyleşiye katılacak. Öte yandan ‘Mişmiş Çocuk Filmleri’ festivalimizin geleneksel bir bölümü. Geçen sene benim çok sevdiğim ve heyecanlandığım bir bölüm ise ‘Festival Geldi’ bölümü. Huzurevi, Sevgi Evleri, Suriyeli misafirlerimize, engelsiz kardeşlerimize ve Malatya’nın bazı ilçe ve köylerine filmleri götüreceğiz. Benim için çok önemli bir bölüm ise Malatya Film Platformu. Üzerinde çok durdum. Yapım aşamasındaki projelerin desteklendiği ve bu bağlamda çeşitli eğitim ve etkinliklerin düzenlendiği bir bölüm. Geçen sene başlattık, bu sene biraz daha genişleterek devam ediyoruz. Çok ilgi görmüştü, bu sene daha fazla ilgi gördü. İki tane uzun metraj desteğimiz var; onlarda Ertem Eğilmez Aile Filmleri desteği ve TRT ön alım desteği. TRT bu sene bir destek daha ekledi. TRT Kısa Film Yapım desteği ki, 3 filme 10’ar bin TL destek veriliyor” dedi.
YARIŞANLAR..
TRT Belgesel Kuşağı
1-Aile Olmak-Emre Karapınar
2-Büyük Mücadele-Abdüsselam Sancaklı
3-Doğu’nun Kayıp Siluetleri-Göknil Duygulu
4-Mülteci/Refugee-Hayrullah Gürcan Erdemir
5-Ucuz Hayatlar-Osman Öztürk
Konuk Ülke Filistin’den uzun seçkiler şöyle: 1-Wajib (Düğün Davetiyesi)-Annemarie Jacir, 2-Gost Hunting (Hayalet Avı-Istiyad Ashbah)-Raed Andoni, 3-Writing on Snow (Hayalet Avı-Kitaba Ala Al Thai)-Rashid Masharawi.
Konuk Ülke Filistin’den kısa seçkiler ise şöyle: 1-The Parrot (Papağan)-Amjad Al Rasheed, Darin J.Sallam, 2-Kâğıttan Gemi/Papper Boat-Mahoud Abu Ghalwa, 3-Ave Maria-Basil Khalil, 4-Güvercinler/The Living of The Pigeons-Baha Abu Shanab, 5-Kahvedanlık/Coffee Pot-Thaer Al Azeh, 6-Süleyman Kayası/Solomon’s Stone-Ramzi Maqdisi.
TRT Ön Alım Desteği Finalistleri
1-Anadolu Leoparı-yönetmen Emre Kayiş, Yapımcı Olena Yershova Yıldız
2-Bir Düş Gördüm-yönetmen ve yapımcı Murat Çeri
3-Çok Süper Bir Şey-yönetmen Sinen Sertel, yapımcı Turgay Şahin
4-İstanbul’un Kayıp Rüya’sı-yönetmen ve yapımcı Cengis Asiltürk
5-Maskeler-yönetmen ve yapımcı Nuri Cihan Özdoğan
6-Yedinci Ocak-yönetmen Haydar Şişman, yapımcı Ümran Safter
TRT Kısa Film Desteği Finale Kalan Projeler
1-Kari Kış, Kıyamet, 2-Ayna, 3-Düğün Fotoğrafı, 4-Masalların Hikayesi, 5-Fıstıkçı Şahap, 6-Tapınak, 7-Gece Babamızı Ararken, 8-Cinayet, 9-Zemberek, 10-Kendini Gömen Adam, 11-Dima, 12-Yavru Karınca.
Ertem Eğilmez Aile Filmlerinin Finalistleri
1-Ali’nin Tabiatı, 2-Aralık, 3-Havuz, 4-Kusur, 5-Melek, 6-Umut, 7-Üç Arkadaş.
Ulusal Kısa Film Yarışması'na 348 başvuru yapıldı. Yarışma filmleri: 1-Kimse Elimi Tutmasın, 2-Pantolon, 3-Her Şey Yolunda, 4-İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış...ve İlkbahar, 5-Balık Kraker, 6-Hikayeci, 7-Boşluk, 8-Görüşme, 9-Sonsuz, 10-Sen Adam Mısın
Ulusal Film Yarışması'na 45 uzun film başvuru yaptı. Yarışma filmleri: 1-Borç, 2-Aydede, 3-Son Çıkış, 4-İçerdekiler, 5-Halef-Halef, 6-Güvercin, 7-Meleklerin Koruyucusu, 8-Dört Köşeli Üçgen, 9-Kardeşler, 20-Anons, 11-Sükut Evi, 12-Çınar, 13-Güvercin Hırsızları.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com