Vali Ulvi Saran, Türkiyede her önüne gelene Hidroelektrik Santrali (HES) kurma izni verilmesinin zararlarının yeni yeni ortaya çıktığını söyleyerek . HES kuralım derseniz, bunun uygunsuz bir şekilde kurulması, canlı hayatının sona ermesi demektir. Türkiyede her önüne gelene HES kurdurdular. Bu olay hızlı bir şekilde gelişti ve zararı şu anda ortaya çıktı dedi.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Malatyadaki mevcut su potansiyelinin değerlendirilmesinde, içmesuyunun birinci, sulama suyunun ikinci planda geldiğini söyleyerek HESler bizim için en son sırada gelir. Su kaynaklarını kullanılmasında son derece titiz davranacağız dedi.
Aksu, 4628 Sayılı Kanun gereği HESlerin kurulduğu bölgedeki canlı ve çevre yaşamını tehdit edecek unsurları ve bu HESlerin yasalarda belirtilen kriterlere uygun olup olmadığını denetleyecek HESleri Kontrol Teşkilatının kurulacağını açıkladı.
İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumunun yatırımlarına ilişkin bilgiler aktaran DSİ 9. Bölge Müdürü Aksu, gelen HES taleplerini değerlendirirken, başka illerde uygulanan yatağa yüzde 10 su bırakma şartını bu bölgede yüzde 35e çıkardıklarını kaydederek Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Bizim için öncelikli olan içme ve sulama suyunun teminidir. HESler kurulurken, bölgedeki canlı yaşamını da gözetmek zorundayız. Bu nedenle 4628 sayılı Kanunun gereğince Malatyada HESlerin çok sıkı bir şekilde kontrol edileceği bir birim kuruyoruz. Biz kurduğumuz bu birimle, dağın tepesinde bile olsa gidip HESleri kontol edecek ve şartları yerine getirmeyen santrallere gerekli yasal işlem yapılacaktır dedi.
"BİZ HER İSTEYENE İZİN VERMEDİK.."
Daha önce Biz canlıların da valisiyiz diyen Vali Saran ise, HESlere ilişkin olarak Maalesef içmesuyu, sulama ve HES üçgenine çoğu yerde uyulmuyor. Önüne gelen HES kuruyor. Malatya olarak biz bu konuda Türkiye genelinde sayılı bir iliz. Her isteyenin HES kurmasına müdahale ettik. Bu müdahalemiz, yaşayan canlıların varlığı için çok önemli. HES kurulması kaçınılmaz ama kurulurken ona bağlı olan dengeleri mutlaka gözetmeliyiz. HES kuralım derseniz, bunun uygunsuz bir şekilde kurulması, canlı hayatının sona ermesi demektir. Türkiyede her önüne gelene HES kurdurdular. Bu olay hızlı bir şekilde gelişti ve zararı şu anda ortaya çıktı. Bölgelerde HESler kurulduktan sonra canlı hayatını idame ettirecek ne kadar su ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi önemlidir. Biz bunu Malatyada yüzde 35 olarak belirledik ve canlıların hayatını sürdürmelerine olanak sağladık. Malatya, birçok projelerle Türkiyede adını duyurdu. Pek çok il arasında model bir il olduk. Örnek olduk. Olmaya da devam edeceğiz şeklinde konuştu.