Malatya'da çeşitli eylemlerde bulundukları savıyla haklarında DHKP-C örgüt üyesi olma suçlamasıyla özel yetkili 3.Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 6'sı tutuklu 7 sanıklı davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. 1 kişiye beraat veren mahkeme heyeti, 6 sanığa ise örgüt üyeliği ve örgüt propagandasından değişik hapis cezası verdi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, duruşma sonunda, cezadan dolayı hoşnut olmadıklarını ancak yasayı uyguladıklarını belirterek, "Yeni ceza yasasındaki düzenlemenin inşallah sanık lehine düzenleme içerir" dedi. Duruşmayı CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün de izledi.
Malatya'da çeşitli basın açıklamalı eylemlere katılmak, örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla yaklaşık 8 aydır süren DHKP-C davası sona erdi. Malatya özel yetkili 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 6'sı tutuklu 7 sanıklı davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. Son savunmaları sorulan tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanık ile sanık avukatları suç vasfının oluşmaması ve uzun süre tutuklu kalmaları nedeniyle mağduriyetin giderilmesi için tahliye ve beraat isteminde bulundular.
Duruşmaya kısa bir süre ara veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Hatice Harman'ın beraatine karar verirken, diğer 6 tutuklu sanık ile ilgili olarak örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlamasıyla 8 yıl 9 ay ile 13 yıl arasında hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan Ayça Kılınç'ın tutuklu kaldığı süreyi göz önüne alarak tahliyesine karar verirken, diğer tutuklu sanıklar Kubilay Uçucu, Sevcan Göktaş, Erkin Kocaman, Yusuf Yılmaz ve Uğur Pektaş'a verilen ceza miktarı ve kaçma şüphesini göz önüne alarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Mahkeme heyeti tutuksuz sanık Hatice Harman ile ilgili sanığa yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığına ve kast yokluğundan beraatine, kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihi itibariyle avukatlık asgari ücret tarifesine göre 2 bin 400 TL tahsili ile kendisine verilmesine karar verdi.
Mahkeme başkanı Hayrettin Kısa, kararı açıkladıktan sonra "Cezadan dolayı hoşnut değiliz. Yasaları uyguluyoruz. 2 Milletvekili de duruşmayı izliyor, kısa süre önce Adalet Bakanımız da buraya geldi. Ceza yasasında düzenleme çalışmaları bulunuyor. İnşallah lehe düzenleme olur" dedi.
KIZIMIN RESMİNİ TAŞIDIM
Davanın tek tutuksuz sanığı olan ve mahkeme tarafından beraatine karar verilen Hatice Harman kızının resmini taşıdığı için kendisinin de yargılandığını söyledi.
DHKP-C davasından hüküm alan ve Malatya E-Tipi Ceza Evinde 2002 yılında başlatılan ölüm orucu nedeniyle cezası 6 ay ertelenen ve tedavi iççin Ankara Numune Hastahanesi’ne kaldırılan ancak tedaviyi kabul etmemesi nedeniyle 16/12/2002 tarihinde hayatını kaybeden Feride Harman’ın, fotoğrafı 8 Mart 2011 günü dünya Emekçi kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen yürüyüş sırasında taşıyan anne Hatice Harman için savcılık DHKP-C terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan 3713 sayılı terörle mücadele yasası kapsamında cezalandırılması istendi. Mahkeme tarafından beratine karar verilen Hatice Harman duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, “Ben kızımın resmini taşımışım diye beni de yargılıyorlardı. Ben beraat ettim. Benimle birlikte 1 kişide tahliye oldu, 5 kişide ceza aldı. Feride Harman benim kızım. Ölüm orucunda yaşamını yitirdi. 8 Mart Kadınlar Gününde kızımın resmini taşıdım. Onun için beni de yargıladılar. 'Sen niye taşıyorsun' dediler. Taşırım. Yüreğimde de taşırım. Elimde de taşırım. Benim kızımdır.” Dedi.
Bu arada sanık avukatları karara itiraz edeceklerini söylediler.
Bu arada duruşma sırasında Adliye binasında ve bina çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti.
FOTOLAR: Görüş- A.A.