SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Orta Hasarlıların Hepsini Ağır Hasarlı Gibi Görmeye Razıyız"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Orta hasarlıların hepsini ağır hasarlı gibi görmeye razıyız. Üzerimize gelen mali yükü daha da arttırıyor ama olsun. Yeter ki bu iş bir kere yapılıyor, bu işlerin içinden çıkalım." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş'taki bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptığı toplantıda, kentte bugün birçok konut ve iş yerinin temelini attıklarını belirterek, bu yatırımların hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti.

Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu dile getiren Özhaseki, Türkiye topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığını anımsattı.

"Deprem ülkesi olduğumuzu bilelim" diyen Özhaseki, Himalayalar'dan başlayıp Alplere doğru devam eden sıradağlar içerisinde en riskli 5 ülkeden birinin Türkiye olduğuna da dikkati çekti.

Özhaseki, Bakanlık olarak daha önceden deprem bölgesindeki rezerv alanlarda, bugün ise şehir merkezinde çalışmalara başladıklarını ifade etti.

180 bin konutun inşasına başladıklarını ve inşaatların devam ettiğini hatırlatan Özhaseki, "Bir zorluğumuz var. Rezerv alanlarda yer bulamıyoruz. Yani çevrede hazine arazileri arıyoruz oralarda yer bulmak bazen mümkün olmuyor. Mesela Hatay'da hiç bulamıyoruz. Sonra insanlar 10, 15 kilometre öteye yaptığımız evlere gitmek istemiyorlar. Eski hatıralarının bulunduğu, yaşadıkları yerde devam etmek istiyorlar. Onun için de mecburiyet olarak yerinde dönüşüme başladık." diye konuştu.

Depremin oluşturduğu hasarın çok ciddi olduğunu, bunun da yüklü bir maliyetinin olduğunu dile getiren Özhaseki, herkesin kendi yerinde kurallara uygun bir şekilde dönüşüm yapabileceğini belirtti.

Orta hasarlı binaların durumuna ilişkin çok sayıda soru aldıklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"Orta hasarlı bina yorulmuş bina demektir. Bunlar ne kadar uğraşırsanız uğraşın, birçok masraf etmenize rağmen birazcık güçlendirseniz de yarın bir gün tehlikeye açık bina demektir. Eğer ille de 'Biz bu orta hasarlı binamızı güçlendirmek istiyoruz.' diyorsanız, raporları alın, müracaatınızı yapın, belediyeden ruhsatınızı alın devam edin. Ama bana soruyorsanız, 30 yıldır bu işlerin içerisinde olan, yıllarca belediye başkanlığı yapmış, ömrü bu işlerle geçen kardeşinize soruyorsanız. Lütfen bu işe tevessül etmeyin, ağır hasarlılar grubunda görelim ve yıkalım. Bizim verdiklerimizden istifade ederek sıfırdan yapın. Yeniden yapın. Yok hayır kanun diyor ki, 'Ben bundan istifade edeceğim arkadaş, raporu da aldım, her türlü işi de hazırladım, belediyeye gidiyorum uygun şekilde ruhsatımı alıyorum, güçlendireceğim.' Siz bilirsiniz. Diyecek bir şey yok ona. Naçizane yine söylüyorum, Cumhurbaşkanımızın talimatı da böyle, orta hasarlıların hepsini ağır hasarlı gibi görmeye razıyız. Bu bizim yükümüzü arttırıyor aslında. Üzerimize gelen mali yükü daha da arttırıyor ama olsun, arttırsın. Yeter ki bu iş bir kere yapılıyor, yapılsın ve bu işlerin içinden çıkalım."

Yerinde dönüşüm projesinin şehir ekonomisine de olumlu etkilerinin olacağını ifade eden Özhaseki, kentteki birçok esnafın bu proje kapsamında işlerinin canlanacağını vurguladı.

Kahramanmaraş'ta 30 bin vatandaşın projeye müracaat ettiğini söyleyen Özhaseki, Bakanlık olarak yarım kalan inşaatları da kendilerinin bitireceğini dile getirdi.

Bakan Özhaseki, bir katılımcının orta hasarlı binalarla ilgili sorusu üzerine, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Neredeyse bütün bu soruların içerisinde her sayfada 'Orta hasarlı binaları güçlendirmek için projeleri hazırlamıştık, bunları yapabilir miyiz' diyor. 'Canlı yayında da siz yıkılacağını söylemiştiniz.' diyor. Arkadaşlar bir kez daha söylüyorum. Eğer bir kardeşiniz olarak görüyorsanız lütfen yıkın. 'Yok ben kanundan istifade edeceğim arkadaş, rapor da aldım, üniversiteye gittim, onlar da bunu hazırladılar. Belediyeden ruhsat alıyorum.' Yolunuz açık olsun. Gelin ruhsatınızı alın yapın. Bir şey demiyorum ben buna. Ama bir kere daha düşünün bunu yaparken. Eğer bazıları da ben bunu orta hasarlı gibi gösterip yarın bir gün birilerine kiraya veririm, nasıl olsa içinde de ölürse o ölsün gibi bakıyorsa o da herhalde Allah'a hesap veremeyeceği bir durum. Onu da net söyleyeyim, ayıp olmasın. Emin olun birisinin ölümü sizin yüzünüzden olursa bunun hesabını veremezsiniz. Bu binalar yorulmuş binalar. Bir iki sefer daha 5 veya 6 şiddetinde bir depremle eğer bir dakika süren bir uzunlukta veya 30, 40 saniye devam ederse o binaların hepsi yerle yeksan olur. Böyle bir güçlendirme imkanı var. Ama biz üzerimize yük geleceğini bildiğimiz halde ağır hasarlı grupta görün, lütfen değiştirin ve dönüştürün. Biz yardım edelim diye de söylüyoruz."

Kahramanmaraş, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Miraç (1 yıl önce)
    E abicim gelin yıkın o zaman elimizde balyozla biz mi vuracağız binaya. Anlamadım gitti biz kendimiz yiktirsak hak sahibi miyiz şimdi?
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Razı Rıza (1 yıl önce)
    Razıyız ne demek? Görecek iseniz görür yani karar alırsınız olur biter. 4 aydır bir karar yok. Sürekli yuvarlak laflar. Bu kadar oyalama yapılacağına orta hasarlı binaları yeniden inceler ve değerlendirirsiniz olay biter. Güçlendirme yapılacaksa vatandaşa bırakılmaz, seçilmiş firmalara veya TOKİ'ye işi verir vetandaştan da para almazsınız. Goçlendirme işe yaramayacak ise konut hakkı onlara da verilir. 6 Şubat depremlerinden sonra yapılan hasar tespitlarinin ardından binlerce artçı ve onlarca ayrı deprem yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Eski hasar tespitlerinin geçerliliği kalmamıştır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Kim evini onarıp kiraya verme derdindeyse Allah onları kahreylesin.yerinde dönüşüme güç yetiremeyenler için orta hasarlı yapıları yıkmaya zorlamayın.insan istemez mi sıfırdan ev yapılabiliyoriken en yapmayı.bakan bey dahi bilmiyor mu ki verilen 1 milyon desteği parası olan için alâ olmayan için ne ifade eder.herkese yerinde dönüşüm için destek vermek adil olan.amma inşaa yapımı için ilave parası olmayan için desteği arttırmanız toplumun dengesi için hayati öneme sahip değil mi.kim istemez evini yeniden yapmayı.darboğazda olan bizim gibi insanlar bilimsel olarak makul bir maliyetle güçlendirme yapılabilecekse ve gücü yeniden yapmaya yetmiyorsa niye evi zorla yıkılsın.kimse kimseyi zorlamasın.isteyen ve güç getiren evini yapsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yapılması gereken bir durumda güçlendirme yapılan binaların sadece kat maliklerinin kullanımına bırakılması, kiraya verilemeyecek konut şerhi konulması gerekiyor bu bagimsiz bölümlerde,
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Dr cengiz (1 yıl önce)
    Bu bakan bu sözlerinden 2 saat önce tüm orta hasarlıları yıkacağız güçlendirme diye birsey yok dedi 2 saat sonra da bu sözleri söyledi… nasıl yönetiliyoruz biz ya bu nasıl devlet ciddiyetidir..Allahım yardım et bizlere
    %96
    %4
    Yanıtla