SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Otizm İçin Farkındalık Yürüyüşü

0
Güncellendi - 2016-04-02 20:52:46
Otizm İçin Farkındalık Yürüyüşü
A- A+ PAYLAŞ

2 Nisan Otizm* Farkındalık Günü dolayısıyla Malatya'da otizmli çocuklar ellerinde mavi balonlarla yürüyüş yaptı.

Dede Korkut Parkı'nda toplanan otizmli çocuklar, farkındalık oluşturmak için İnönü Caddesi üzerinde yürüyüş yaptı. Yeşilyurt Kaymakamlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilen yürüyüşte, otizmli çocuklar 'Herkes kadar aynı herkes kadar farklıyız. Otizmi fark et hayatı paylaş' pankartını taşıdı.

Yürüyüşün ardından otizmli çocukların yaptıkları el işi ve resim sergisinin açılışı yapıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, "Dünya Otizm Günü dolayısıyla Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ve iş okullarımızla birlikte farkındalık oluşturmak amacıyla bir etkinlik düzenledik. Umarım bu farkındalık toplumun her kademesinde gelişir. Çocuklarımızın eğitimi ve toplum içerisinde kendi kendilerine yetecek düzeye gelmesi için herkes kendine düşen insani sorumluluğu yerine getirir" dedi.

Yeşilyurt İlçe Kaymakamı Nesim Babahanoğlu ise, "Diğer engel durumlarında olduğu gibi otizmde aslında bir farklılıktır. Dolayısıyla biz bunu acınacak bir durum değil, onlara imkan ve şefkat sağlayarak yardımcı olabiliriz. Onların farklılıklarının farkına vararak, toplumumuzun diğer kesimleri, kamu kurumları, belediyelerimiz, okullarımız bu farklılıklarına uygun şekilde ortam ve eğitim şartları hazırlamalıdır. Bütün toplumda bir duyarlılık oluşması amacıyla da bir yürüyüş tertip ettik. Çocuklarımızın ellerinden tutulunca, onlara eğitim verilice neler başarabileceğini görüyoruz. Yüzün üzerinde bu farklı çocuklarımız madalyalar getirdi" diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi

_____________

* OTİZM, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır.Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir. Nadir vakalarda, doğum sakatlıklarına neden olan etmenlerle yakından bağlantılıdır. Diğer görüşlere göre ise çocuklukta yapılan aşılar gibi nedenler tartışmalıdır ve aşı kökenli varsayımların ikna edici bilimsel kanıtları yoktur. Yakın dönem araştırmaları otizmin prevalansını 1.000 kişiye bir ya da iki vaka olarak tahmin eder, aynı araştırmalardaki tahminlere göre OSB yaklaşık 1.000 kişide altı vakadır ve erkeklerde rastlanma oranı kadınlara göre 4,3 kat daha fazladır. Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.

Otizm beynin birçok kısmını etkiler ama bu etkinin nasıl geliştiği çok iyi anlaşılamamıştır. Ebeveynler genellikle çocuklarının yaşamının ilk iki yılında belirtileri fark eder. Erken davranışsal ya da kavrayışsal müdahaleler çocukların kendine bakabilme yetisi ile sosyal ve iletişimsel yetiler kazanmasına yardımcı olabilir. Otistik çocukların çok azı erişkin olduktan sonra bağımsız yaşamakta, bunlardan bir kısmı bunda başarılı olabilmektedir. Bazılarının otizme bir çare aradığı, diğerlerinin de otizmin bir bozukluktan çok bir durum olduğuna inandığı bir otistik kültür ortaya çıkmıştır.

Otizmin Belirtileri

Eğer çocuğunuz:

Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,

İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,

Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,

Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,

Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,

Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,

Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,

Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,

Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,

aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,

Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,

Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,

Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,

otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir. (vikipedi- otizmvakfi.org.tr)

a1

aa

a3

a2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız