Türkiye Tütün Müskirat Gıda ve Yardımcı İşçileri Sendikası (Tek-Gıda İş) Malatya Bölge Başkanı Servet Akbudak, TEKEL'in özelleştirilmesi ile ilgili olarak kaynağı çok belirgin olmayan spekülatif haberlerin yapıldığını ileri sürdü.
Akbudak, yaptığı açıklamada, sendika olarak özelleştirme karşıtı olduklarını belirterek, "Ortalıkta dolaşan söylentiler dahil TEKEL ile ilgili en küçük bir gelişme, büyük bir önem atfedilerek titizlik ve dikkatle izlenmektedir. TEKEL'in özelleştirilmesi konusunda bir gelişme yok ancak aynı oyunlar devam ediyor. Olası bir özelleştirme girişimi karşısında kimse bizden sessiz kalmamızı beklemesin" dedi.
HABER YABANCI AJANSTAN!..
Bu arada Tek Gıda-İş Sendikası Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, TEKEL'in özelleştirilmesi sürecinde satışa çıkacak sigara fabrikaları ile ilgili çıkan haberlerin neden bir yabancı bir haber ajansı kaynaklı çıktığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Karlıkaya, çıkan haberleri ise piyasanın nabzını ölçmek amaçlı spekülasyon olarak değerlendirdi.
TEKEL'in Sigara İşletmeleri için, "Ekim ayının ilk yarısında ihaleye çıkılması planlanıyor" şeklinde basında yer alan haberleri değerlendiren Tek Gıda-İş Sendikası Tokat Şube Başkanı Suat Karlıkaya, TEKEL'in özelleştirme sürecinde ilk haberin yabancı bir haber ajansı tarafından düştüğünü ileri sürdü. Karlıkaya, bu tür bir haberin yabancı bir haber ajansına düşmesi ilginç bulduğunu ifade ederek, "Yani niye yerli bir haber ajansı değil de yabancı bir haber ajansı tarafından bu haber gündeme ve gazetelere
taşınıyor? Çıkan bu tür haberler, TEKEL'in pazar payında çok büyük sıkıntılar oluşturuyor. Buradaki hedef sadece sigara fabrikalarının bitirilmesi mi, yoksa Türk tütüncülüğünün mü bitirilmesi mi? Bugün Çaykur devlette olan bir kamu sektörü ama Çaykur özelleştirme kapsamında değil. Çaykur'un yöresel özelliği nedeniyle özelleştirme kapsamına alınamaz. Yani şuan TEKEL'in özelleştirilmesi 200 bin civarında tütün ekicisini ilgilendiriyor. TEKEL'in 60 bin olan mevcudu, 4 senede 13 bine düşürüldü. KİT'lerdeki sıkıntı fazla istihdam ise bu giderildi. Modernizasyon ise TEKEL Tokat Sigara Fabrikası'na 5 adet sert paket ünitesi geldi. Tütün hazırlama makinelerimiz geldi, çalışıyor. Böyle bir yapılanma var. Ama özelleştirme gündemde, şartname yok ortada. Sadece 'düşünülüyor' diye bir ifade bütün gazetelerde var. Benim şahsi düşüncem, bunlar biraz piyasanın nabzını ölçmek amaçlı spekülasyonlar. Burada en çok araştırılması gereken hususlardan bir tanesi neden yabancı bir haber ajansına bu haberler düşüyor. Onlar mı alıyor bilgiyi, yoksa başka bir oyun mu var?" dedi.
Özelleştirme İdaresi'nin sayfasında TEKEL'in özelleştirilmesi ile ilgili bu tür bir çalışmanın olmadığına dikkat çeken Karlıkaya, "Şuan bu süreçte bir şart name yok. Bunun belirli bir süreci var. Neye göre ekim ayında özelleştirmeye çıkılıyor. Bayram öncesi insanları telaşa sokmanın anlamı yok. Böyle bir uygulama olduğunda en sert cevabı vereceğiz. Sendika olarak gerekli çalışma yapılacak. Halkımızın da bu konuyu iyi düşünmesi gerekiyor. İşçi arkadaşlarımız gergin" diye konuştu.
Karlıkaya, TEKEL'in bu aşamadaki özelleştirilmesine karşı olduğunu dile getirdi.
Öte yandan, özelleştirme kapsamında, İstanbul, Samsun, Tokat, Adana, Bitlis ve Malatya sigara fabrikaları, içinde bulunduğu arazilerle birlikte satılması bekleniyor.