6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın, daha sonraki dönemde yeniden imarı adı altında yapılan projeler, toplamı 41,5 milyarı bulan ihalelerin büyük çoğunluğunun alan müteahhitlerce taşeronlara devredilmesi, kapalı kapılar arasında haksız ve hukuksuz olarak yapılan 'rezerv alan' tespitleri, torpilli ve güçlü kişilere rant sağlamaya yönelik işlemlerin baş sorumlularından biri olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde istifa eden Mehmet Özhaseki, görevi bırakmasının ardından ciddi eleştirilere muhatap oldu.
"AKRABASINI BELEDİYE BAŞKANI, HEMŞEHRİSİNİ MÜDÜR OLARAK ATATTI.."
Malatya gibi deprem sonrası yapılan sorunlu iş ve işlemler nedeniyle tartışmaların bulunduğu depremin merkezi Kahramanmaraş'ın Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partili milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin sağlık sebepleriyle görevinden affını istemesi üzerine açıklamalarda bulundu. Karatutlu, Özhaseki'nin Kahramanmaraş halkına yönelik yaptığı uygulamaları sert bir dille eleştirdi ve helallik istemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Karatutlu, konuşmasına geçmiş olsun dilekleriyle başladı ancak ardından Özhaseki'nin Kahramanmaraş'a verdiği zararlara dikkat çekti. "Sayın Özhaseki'ye hakkımızı helal etmiyoruz," diyen Karatutlu, Özhaseki'nin siyasi ve Bakanlık gücünü kullanarak beş yıl önce bir akrabasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak atattığını ve bu sürecin Kahramanmaraş'ın beş yılının boşa gitmesine neden olduğunu söyledi.
Deprem sonrası uygulamaları da eleştiren Karatutlu, Özhaseki'nin Kayserili bir başka hemşehrisini Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olarak atadığını ve bu atamanın ardından yapılan rezerv alan, orta hasarlı bina ve uygunsuz alan uygulamalarıyla binlerce esnafın ve ailenin mağdur edildiğini belirtti.
Malatya'da da 24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice merkezli depremlerin ardından, birçok yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarına bazı yöneticilerinin de katıldığı yolundaki soruşturmalara, haberlere konu olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün bu depremden sonra 5 il müdürü ya da vekili tarafından yönetilmesi, son müdür vekilinin de Kimya Mühendisi Cengiz Başer olması eleştiri konusu olmuştu.
"ÖZHASEKİ'Yİ İHALELER YAKTI"..
Bu arada, medyaradar.com'da yayınlanan "Özhaseki'yi Yakan İhaleler" başlığıyla yayınlanan bir haberde de, deprem bölgesinde yapılan ihalelerin aynı şirketlere verilmesinin parti içerisinde rahatsızlık yarattığı iddiasına yer verildi.
Haberde, "MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 6 Şubat tarihinde büyük bir deprem atlatan ülkemizde neredeyse üç ilin büyük bölümü yok oldu. 10 ili etkileyen depremde daha enkazdan yaralıları çıkarırken TOKİ, deprem ihalelerine start vermeye başlamıştı. Konutların yapılacağı arazinin sağlam olup olmadığı araştırılmadan yapılan bu ihaleler büyük tepki çekti. Yapılan ihalelerin hep aynı şirketlere verilmesi de cabası. Bu tartışmalardan sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koltuğuna Mehmet Özhaseki oturdu. Artık TOKİ’de bazı şeylerin değişeceği konuşulsa da düzen devam etti. Bilindik şirketler deprem pastasından milyarları götürdüler. O ihalelerin belgelerini MedyaRadar açıklıyor..." denilerek, bazı ihalelerle ilgili iddialar dile getirilirken, Malatya'dan da bir ihale haberde yer aldı.
medyaradar.com'daki haberin tamamını okumak için, aşağıdaki linki tıklayınız:
malatyahaber.com- medyaradar.com
ARŞİV FOTO: Özhaseki'nin bakan olarak Malatya'ya yaptığı ziyaretlerden