Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık hizmetlerinde önemli bir yeniliği daha hayata geçirdi. Hastane bünyesindeki Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Merkezi'nde ilk kez ozon tedavisi uygulanmaya başlandı.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve GETAT Merkezi sorumlu hekimi Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Doğru, uygulama hakkında bilgi verdi. Dr. Doğru, "GETAT Merkezi'nde gerçekleştirdiğimiz uygulamaları Sağlık Bakanlığımızın izin verdiği çerçevede dokuz farklı alanda sürdürüyoruz. Son olarak ozon cihazını envanterimize dahil ederek ozon tedavisini başlattık. Artık hastalarımız bu hizmeti hastanemizde alabilecek" dedi.
Tıbbi oksijenin ozon jeneratörleriyle ozon gazına dönüştürülmesiyle elde edilen ozonun farklı dozlar ve uygulama yollarıyla vücuda enjekte edildiğini kaydeden Dr. Doğru, "En sık kullanılan yöntem major otohemoterapi. Bu yöntemde hastadan alınan kan ozonla birleştirilip tekrar kişiye veriliyor. Ayrıca ozon gazı kas içine, cilt üzerine veya kulak içine enjekte edilerek de uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Ozon tedavisinin geniş bir uygulama alanına sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Doğru, "Kronik yaralardan şeker hastalığına, metabolik rahatsızlıklardan bağışıklık sisteminin desteklenmesine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Hatta bağışıklık sistemini destekleyici etkisiyle ‘gençlik aşısı' olarak da değerlendirilebiliyor" diye konuştu.
Tıbbi oksijen gazının ozon gazına çeviren cihazı envantere kazandırarak tedaviye başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Feyzi Doğru, işlemin nasıl yapıldığına ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Ozon tedavisinin farklı veriliş yolları vardır bunlardan birincisi major otohemoterapi dediğimiz yoldur. Bu yöntemle hastanın kendi kanını farklı dozlarda alarak alınan bu ozon gazını kanla birleştiririz. Hastadan alınan ozonla birleştirilmiş kanı daha zengin ve uyarılmış halde tekrar kişiye vermek suretiyle uygularız. Bunun yanında kişinin kanını kas içine, cilt üzerine veya kulak içine enjekte ederek farklı hastalıklarda çok farklı tedaviler uygulayabilmekteyiz.”
Bu arada, hastanede yapılan ozon uygulamasının da Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Merkezi’ndeki diğer uygulamaları gibi SGK kapsamında olmadığı bildirildi.
Bülten- iha
