SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Parktaki Kazı Sırasında Tarihi Yapı Taşları Ortaya Çıktı

0
Güncellendi - 2018-09-03 20:51:39
Parktaki Kazı Sırasında Tarihi Yapı Taşları Ortaya Çıktı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nce Beydağı Tabiat Parkı için İnderesi mevkiinde yürütülen düzenleme çalışmaları esnasında bazı tarihi yapı taşlarının çıkması üzerine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından inceleme kazıları başlatıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile birlikte İnderesi mevkiinde yaklaşık 1 ay önce başlatılan Beydağı Tabiat Parkı’nın ilk etap çalışmasının bazı bölümlerinde tarihi yapı taşları çıktı. Bunun üzerine tarihi yapı taşlarının çıktığı bölümde çalışmalar durduruldu. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin nezaretinde sondaj çalışmaları başlatıldı.

Daha önce mühimmat deposu olarak kullanılan ve uzun yıllar sivil vatandaşların giremediği İnderesi bölgesinde yapılan inşaat kazı çalışmaları esnasında ortaya çıkan tarihi yapı taşlarına karşın,  askeri idaresi tarafından çok sayıda yapı taşının ise havuz yapımında kullanıldığı, sütün taşıyıcıların bahçe süsü olarak yerleştirildiği ve yapı taşlarının yola döşendiği görüldü.

Bölgedeki çalışmalarda İnderesi’nin değişik noktalarında sürpriz tarihsel değerlerinde ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

Kaynaklarda İnderesi bölgesinde sadece mağaralardan bahsediliyor, ancak burada her hangi bir tarihi yapıdan söz edilmiyor. Bazı kaynaklarda İnderesi’nden “Su temini” konusu ifade ediliyor.

-“Bölge koruma altına alındı”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Burası kafe, restoranlarıyla, oturma alanlarıyla, yürüyüş yolları ile Malatyalı hemşerilerimizin hizmetine açacağımız ve Malatya’ya yakışır bir şekilde bir reaksiyon alanı, bir parka dönüşecek. Bu çalışmalar çerçevesinde bu bölge de yapılan kazı çalışmasında tarihi olan bazı taşlar tespit edilince Kültür Müdürlüğümüz ile bağlantıya geçtik ve bu alanı koruma altına aldık. Bu alanda şuanda Kültür Müdürlüğümüz çalışmalarını, sondaj çalışmalarını  yapmakta. Eğer burada tarihi bir doku söz konusu ise bundan sonraki süreçte bu alan koruma altına alınıp arkeolojik anlamda çalışmalar yapılacak. Eğer sondaj çalışmaları sonucunda tarihi bir doku yoksa yine bizler çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Polat, “Tabi bir şehrin geçmişi çok önemli. Malatya’mız 10 bin yıllık tarihe sahip, böyle bir şehrin mensuplarıyız. Gurur duyulacak bir şey.  Tarihi ve kültürel zenginliklerimiz önemli. Bu anlamda oradaki kazıda olayın ortaya çıkması üzerine orayı koruma altına alıp çalışmaları diğer taraflarda devam ettireceğiz. Zamanında askeri alandı. Cephanelik olarak kullanılan 30’a yakın odalar var. O bölgeler SİT alanı. Dolayısıyla oradaki çalışmalarımız Sivas Koruma Kurulu ile devam ettiriyoruz. Burası etaplar halinde hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Şu anda 100 dönüm alan üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki yaz ile birlikte Malatyalı hemşerilerimizin yararlanacağı bir park olarak hizmete açacağız.” Şeklinde konuştu.

-“Geç Osmanlı Dönemi Çeşme kalıntısı”

Alanda Kültür ve Turizm Müdürlüğü adına çalışmaları yürüten Malatya Müze Müdürlüğü Sanat Tarihçisi Selim Yavuz ise şu bilgileri verdi:

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce yapılan Beydağı Tabiat Parkı çalışmaları sırasında ortaya çıkartılan zemin taşları ile ilgili müdürlüğümüz bünyesinde arkeolojik sondaj çalışması yapılmaktadır. Burada ortaya çıkartılan bir bina kalıntısına ait olduğunu düşündüğümüz taşların nevini öğrenmek için, içeriğini öğrenmek için, kullanım maksadını öğrenmek için sondaj çalışmalarına başladık. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve yine Milli Parkların desteği ile burada kazı çalışmalarına burada devam etmekteyiz.  Bu çalışmalar sırasında ortaya Geç Osmanlı Döneminde kullanıldığını düşündüğümüz bir çeşme kalıntısını ortaya çıkardık. Üzerinde Ermenice olduğunu düşündüğümüz  yazıtlar mevcut. bu yazıların çözümlenmesi ile birlikte buradaki tarih daha detaylı bir şekilde  ortaya çıkartılacaktır.  Burada yapılacak belki bir restorasyon çalışması ile  tabiat parkı olarak kullanılacak parkın içerisinde aynı zamanda ziyaretçilere aynı zamanda arkeolojik küçük bir parkında tesis edilmesi de mümkün olabilmektedir.”

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • cirmiktili (6 yıl önce)
    Bir el değmemesi gereken doğa daha yok oluyor... Orduzu Tabiat Parkı Tabiatlıktan çıktığı gibi, burası da tabiatlıktan çıkacak bizim gibi bilinçsin insanların sayesinde...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (6 yıl önce)
    Aha mimarimiz da olay yerinde ?Yahu hani harita yok mu? Hani 10 kisi toplanip haritaya bakiyorlar ya haritaci muhendis haritayi aciyor Baskan da parmagiyla bir yerleri gosteriyor o esnada da buyuksehirin şip ŞAKcisi seri cekim yapiyor şaşaşak şak şak. Millet de diyorki bu adamlar çalisiyiiiii
    0
    0
    Yanıtla
  • Başar pekin (6 yıl önce)Malatyahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Hiç güleceğim yoktu. Mükemmel tespit :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulvahap gulezgin (6 yıl önce)
    unutulan malatya unutulan kültür ancak kendini böyle ortaya atarak hatırlatacak....
    0
    0
    Yanıtla