SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Parlamenter Sistemin İflas Nedeni CHP Zihniyeti"

0
Güncellendi - 2017-01-30 04:12:34
A- A+ PAYLAŞ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, “Mevcut parlamenter sistem, artık iflas etmişti. Bu iflasın sebebi Cumhuriyet Halk Partisi’nin zihniyetiydi. 2007’de cumhurbaşkanını seçmek istediğimizde hukuk garabetini ortaya çıkararak, 367 krizini Türkiye’nin gündemine sokan zihniyet, o gün parlamenter sistemin altına dinamiti koymuştu” dedi.

Kernek Şelale’de Malatya’daki kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Çalık, kadın sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’nin geçtiği her zorlu dönemde sosyal sorumluluk projeleriyle, hassasiyetleriyle, ulusal ve uluslararası mağduriyet nerede yaşanıyorsa ‘bizde varız’ diyerek, bedenini ortaya koyup, mağduriyetleri ortadan kaldırmak için sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdiğini belirtti.

“KADININ ADININ VAR OLDUĞU TÜRKİYE’YE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ”

Çalık, 15 Temmuz hain darbe girişiminde Malatyalılarla birlikte kadın sivil toplum örgütlerimizde çok dik bir duruş sergilediğini ifade etti.

15 yıllık AKP iktidarlarında kadınlar adına çok şey söylediklerini, icraat ve yasal düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Çalık, “Uluslararası sözleşmeler, anayasadaki değişikliklerimiz, medeni kanunda, Türk ceza kanununda, iş kanununda yapmış olduğumuz düzenlemelerle kadının doğuştan itibaren var olan haklarını kazanması için cumhurbaşkanımızın önderliğinde çok önemli çalışmalara imza attık. Temsildeki adalet konusunda siyasetin temsilinde kadının var olması için cumhurbaşkanımız çok özel bir önem gösterdi. Kadınlarımız için fırsatta eşitlik yaratma adına birçok düzenleme yaptık. Siyasi, ekonomik istikrarı sağladık. Demokratik istikrarı sağlamak içinde var gücümüzle mücadele ediyoruz. Kadının adının olmadı bir toplumdan, kadının adının var olduğu bir Türkiye’ye doğru emin adımlarla ilerliyoruz” diye konuştu.

Çalık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev alacak hakimlerin seçiminin yapıldığını anımsatarak, seçimde Türkiye’de tıp fakültesinde okurken, eğitimi engellenen ve başörtüsü kararında AİHM’de aleyhinde karar verilen AKP Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta’nın oy kullandığını ifade etti.

“PARLAMANTER SİSTEM İFLAS ETMİŞTİ”

15 Temmuz’un Türkiye’nin ikinci Kurtuluş Savaşı olduğunu ifade eden Çalık, “Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’nin bütün unsurları ortak mücadele verdi. Kadınlarımız kahramanca mücadele verdi” dedi.

Çalık, Türkiye’yi yeniden inşa ettiklerini kaydederek, şunları söyledi: “Yeni bir Türkiye’nin inşası için ihtiyaçlarımız var. Bunun en önemli gereksinimlerinden bir tanesi anayasada yapılacak değişiklikler. Referandum çalışmalarına, genel merkezimizin yapacağı açıklamayla başlayacağız. Mevcut parlamenter sistem artık iflas etmişti. Bu iflasın sebebi Cumhuriyet Halk Partisi’nin zihniyetiydi. 2007’de cumhurbaşkanını seçmek istediğimizde hukuk garabetini ortaya çıkararak, 367 krizini Türkiye’nin gündemine sokan zihniyet, o gün parlamenter sistemin altına dinamiti koymuştu. Cumhurbaşkanını seçtirmeyen zihniyet, halktan ret cevabını aldı, cumhurbaşkanını sandığa giderek seçti. O gün yarım kalan bir hesap vardı, milletimiz hiçbir hesabı yarım bırakmaz. Yarım kalan değişikliği, Allah nasip ederse meclisten geçirmiş olduğumuz Anayasa Değişiklik Paketiyle birlikte referandumda bu hesabı görecek.”

Milletin hesap görmesinden hiçbir siyasi partinin korkmaması gerektiğini dile getiren Çalık, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin arkasına takıldığı HDP, bugün PKK’nın meclisteki izdüşümüdür. ‘Hayırcı’ cephenin kimler olduğunu hepimizin çok iyi görmesi lazım. ‘Evet’ diyen kesimin milli ve yerli duruşunu bütün vatandaşlarımızın çok iyi görmesi gerekir. Parlamenter sistem iflas etmiş ve bu sistemin garabet bir sistem haline dönüştürüldüğü çok net görülmekte, bunun müsebbibin Cumhuriyet Halk Partisi ve onun zihniyetinin olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi bir rejim değişikliği değil, bir hükümet sistem değişikliğidir” dedi.

“1,5 YILDA DEĞİŞEN HÜKÜMETLERİN SEBEBİ, PARLAMENTER SİSTEMDİR”

Çalık, siyasi istikrara ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi: “93 yıllık cumhuriyet, 65’nci hükümetini görüyor. 93’ü, 65’e böldüğünüzde, her hükümet başına 1,5 yıl düşüyor. 1,5 yılda siz bir işe başladığınızda, hangi işi bitirebilirsiniz? Hangi işinizi tamamlayabilirsiniz? İşte 1,5 yılda değişen hükümetlerin en önemli sebebi, parlamenter sistemdir. Parlamenter sistemle oylarını milletimizin verdiği milletvekilleri, partiler koalisyon kuramadıklarında yaşanan kriz ortadaydı. En son yaşanan koalisyonların krizi ve çift başlılığın ortaya koymuş olduğu krizin en önemli göstergesi, 2001’de yaşanan krizdir. Bu çift başlılığa, koalisyonlara son vermek için yapılması gereken değişiklik, hükümet sistemindeki değişiklik cumhurbaşkanını milletimiz seçecek, parlamentoyu milletimiz seçecek.”

AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı ise sivil toplum kuruluşlarının bir ülkenin en önemli dinamiklerinden önemlisi olduğunu ifade etti.

Kahtalı, ülkenin sıkıntılı süreçlerden geçtiğini kaydederek, “Bu sıkıntıları aşmak için her zaman olduğu gibi ülke, vatan meselesi olduğu zaman nasıl birlik, beraberlik ortaya koyabiliyorsak, inşallah bu sıkıntılı süreçlerde de bizim için en önem verdiğimiz kuruluşları başında gelen STK’larımızla el ele verip, bu sorunları aşacağımıza inanıyorum” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, AKP’nin felsefesinin halk için hizmet, Hakk’a hizmet olduğunu belirterek, bunun için her zaman istişareye her zaman önem verdiklerini ifade etti.

Çakır, kadın STK’ların güçlenmesinin ayrı bir anlam ifade ettiğine vurgu yaparak, tabanın beklentisini ve önerisini istişareyle aldıklarını söyledi.

Ülkenin önemli bir sürece girdiğine değinen Çakır, “Türkiye’nin siyasi yönetim sisteminde de daha aktif, daha dinamik olabileceği hem ekonomik anlamda güçlü hem siyasi anlamda güçlü bir Türkiye’ye doğru inşallah bir değişikliğin arifesindeyiz” ifadelerini kullandı.

AKP Malatya Kadın Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan ise sivil toplum kuruluşlarının tabanda aldığı sorumluluğu, toplumun üst kesimine ilettiğini, bu nedenle STK’lara önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Oğuzhan, istişare etmek adına bir araya geldiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanlığı sisteminin daha iyi tartışılması ve bu sistemi anlatmak adına bir araya geldik” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kadın sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile soru cevap yapılarak, anayasa değişikliğiyle ilgili bilgiler verildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

37 yorum yapılmış

  • Murat (7 yıl önce)
    Yeter artık, 15 yıldır bu ülkeyi siz yönetiyorsunuz, hala çıkıp suçu başkalarına atıyorsunuz. Hiç mi sizin suçunuz yok. Sırf bir kişinin hırsı yüzünden güzelim memleketi uçurumdan yuvarlıyorsunuz... Artık bu konu siyaset üstü... O parti veya bu parti değil. Kıymayın bu ülkeye, bırakın kardeş olarak kalalım... Vazgeçin bu tek adam yönetimi sevdasından... Gemi batarsa hepimiz boğulacağız. Buna siz de dahil sayın Çalık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (7 yıl önce)
    $ 4 TL olmuş, Ülkenin kredi notu çöp seviyesine inmiş, Ülkede hukuk desen tatile çıkmış, Bunların hepsini CHP yaptı :)) 15 Yıldır ülkeyi CHP yönetiyor, Tabi Yersen.
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (7 yıl önce)
    EVET VE HAYIR HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL 9. MİLYON EMEKLİ AÇ AÇ 41 TL ZAM HARCADIK BİTİREMEDİK ŞİMDİ SİZE TEKRAR İADE ETMEK İSYORUM LÜTFEN BİR HESAP NUMARASI VERİNDE GÖDERELİM.
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali elmas (7 yıl önce)cumali elmas isimli kullanıcı yorumuna
    HA BU ARADA EMEKLİLERE ZAMI MHP VE CHP YAPMADI 15 YILDIR SİZ YAPIYORSUNUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (7 yıl önce)
    Sayın Çalık, Siz bu ülkeyi 15 senedir CHP zihniyeti ile mi yönettiniz de 78 sene iflas etmemiş olan Parlementer sistem 15 senede iflas etti? Demogojide üstünüze yok, icraat sıfır.
    0
    0
    Yanıtla
  • muse (7 yıl önce)
    Camur,at,izi,kalsin,sizleri,engeliyenmi,var,ulkeyi Sizler,yonetiyorsunuz,chp,yonetmiyor,anam,baba Kardesim,dediniz,oylarini,aldiniz,sonrada,bunlarada,camur,atiniz,onun,icin,basakanilik,sistemine Kocaman, hayir,diyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Kral (7 yıl önce)
    Başkanlığa Hayır Diyoruz Hayırda Hayır Vardır Elbet ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit efe (7 yıl önce)
    21 milyon aileyi tarımı çökertip,köylerdeki okulları ve sağlık ocaklarını kapatarak şehre tasıyıp sadakaya muhtaç ettiler,köleler yarattılar bu insanlarıda kentlerin varoşların toki evlerine borçlandırıp konserve kutusu gibi yığıp sermayeye hizmet ettiler bu halkıda tarikat cemmaat ile oyaladılar yine de bu halk 15 temmu darbesini diğer orta sınıf ailelerle bir olup defetti,burdan bütün Akp ye oy veren kardeşlerime ve Akp yönetimine sesleniyorum bu ülkeye kurulan en büyük tuzak olan bu yasaları çekin.Elin attığı taş uzağa gider halkı birbirine düşman etmeyin sizler gibi herkes bu ülkenin sevdalıları
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamle (7 yıl önce)
    Hanımefendi siz malatya siyaset sahnesinden çekilirseniz bu halk çok memnun olacak.sizden bıktık.inanın Cumhurbaşkanı na ve akp ye zarar veriyosunuz çok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (7 yıl önce)
    Sayın vekilim , 15 yıldır siz hangi icraatı yapmak istedinizde parlementer sistem size engel oldu ? Önce bunu açıklayın bu ülke zaten 15 yıldır tek adam tarafından yönetiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Haydar (7 yıl önce)
    İsviçre de yaşıyan bir aileler konuştum Darendeli dindar bir aile 30 yıldır ordalar İsviçre vatandaşılar.ordaki seçimde oylarını sosyal demokrat parti ye vermiş Lee.sordum muhafazakarsiniz neden sola verdiniz.adamin cevabı ırkçı ve faşist değil Lee Türkiye'de bu aile olsa Alaplı ve mhpli oldukları söylüyorlar bu perhiz ne lahana sen orda sosyalist kere sarıl Burda ırkçı partilere işte Türkiye Müslümanği kurnazlık üzerine kurulu yani mesele bu buradaki milliyetçi Lil Kürt karşıtlığı üzerine muhafazakar Müslümanlik ezilenin değil ezenin gölgesi olmuş evet çıksa ne olur çıkmasa ne olur önemli olan zihniyet devrimi bu kafayla ancak Mozambik vize anlaşma sonucunda imzalriz hayırlı olur inşallah :))
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (7 yıl önce)
    is zora gelince Chp zihniyeti Chp yi savunacak degilim ama kardesim sizin zihniyetiniz yonetiyor Turkiyeyi yillardir 15 yildirda direkt siz yonetiyorsunuz ayip bukadar piskinlik yeter .. yaptiginiz iyi seyleri soyluyorsaniz kotu seyleride kabul edin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Sizin sectıgınız siyasıler becerıksız ise secmeyın oldu bıttı! Referanduma gelınce bazı hayır dıyen yorumlara bakıyorum da sizin ki pireye Kızıpta yorganı yapmaya benzıyor! Bu vatan ülke meselesi mılletvekılı olayı degıl! Ondan dolayı reıs yarı yolda bırakmayacağız ve tabııkı evet dıyecegız! Hayır dıyenler baksınlar etrafına hdp var CHP var pkk var! Dogru yoldan gıden akp tabııkı! Koalısyon yoktu tek basınaydı ama evlere senlik bır muhalefet vardı hersey anayasa mahkemsıne gıden, gezi olayları yapan meclısı karıştıran pkk nasıl salladık dıyen kım! Parlementer sıstem gule gule bıttı artık! Gecmıs olsun.. yüzde 40 dıyen arkadas yüzde 70 ıle geçecek rahat ol?
    0
    0
    Yanıtla
  • donüpte yanında oturan belediye başkanına sorsaya Malatyanın suları neden akmıyor diye Muhalefetmi engelledi suyu anayasa mahkemesine mi götürdülert çırpınmayın batıyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Benım yanımda oturan beledıye başkanı sayın Topbaş' tır! İstanbul'da yasıyorum sular da bol bol akıyor? Sular Nıye kesik dersenız ise zamanında buyuksehır yapılmayan Malatya nın temel sorunudur Nıye? Orduzu, Yazıhan, dılek vs vs etrafındaki tüm küçük belde beledıyeleri kafalarına göre su borusu alt yapı yaparlarsa olacağı bu! Simdi şehir tek elden yonetılıp sıl baştan altyapı yapılıyor olay bu! Sabrecedeksınız! Dıger bu konuda sen halını yatağını yolda su ıle yıkarsan Arabanı ıcme suyu ıle yıkarsan tarlanı ıcme suyu ıle yıkarsan suda kalmaz! Istanbulda araba halı yıkada görelim bak neyapıyolar! Suçlu bırazdan Bızız
    0
    0
    Yanıtla
  • Servet (7 yıl önce)
    14 senedir chp iktidarda sayın çalık haklısınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit efe (7 yıl önce)
    Halk artık sizin gerçek niyetinizi biliyor,15 yıldır yoksullaştırıp cahilleştirdiginiz halkın önüne sandık koyarak ,halktan gerçekleri kaçırarak bugünlere geldiniz.Degistireceginiz 18 madde emperyalistlerin ülkeyi yıkmak istrdigi maddeler halka bu maddeleri anlatın bakalım ne diyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    MALATYA NE OLDU NASIL BU HALE GELDI YÜZDE 40 EVET OLSA BILE YINE YAZIK YAKISMIYOR siyasi degil mantik lütven
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya daha iftihar etmesi gereken Turkiye tarihinin en guclu Ataturkten sonra 2. lideri Inonuye sahip cikmiyor cikamiyor. camur atanlara cevap vermeyi birakin birde en yuksek oranda oy veriyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • INÖNI GIBI BIR LIDER GELIRMI ACABA COK HALISIN HÜSEYIN TESEKÜRLER
    0
    0
    Yanıtla
  • muse (7 yıl önce)
    Tafli,yorumlari,yayinliyorsunuz,isinize,gelmeyen Yorumlari,yayinlamiyorsunuz,bu,yapti niz Gazetecilik,,deyildir
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen once ismini yazmayi ogren tarafli demisinde senle ayni dusuncede olanlar iki kelimeyi bir araya getirmekten acizz
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Hep bu chp zaten... F tipiyle kol kola gezen, pkk ile masaya oturan, ŞEHİDE kelle diyen hep chp... O değilde 400 vekil olmadann Yüce divana C.BAŞKANI suç işlerse gönderilmeyecek o nasıl olacak.. Ama onuda chp yaptı haklısın!!! Ergenekon ve balyozun Savcısı kimdi?
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (7 yıl önce)
    O zaman 600 milletvekili niye?
    0
    0
    Yanıtla
  • semaaa (7 yıl önce)
    pkk ile yan yana duran CHP... referandum da cevabını alacak... Reisimizin yanındayız Malatya %90 EVET diyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • megri megri
    0
    0
    Yanıtla
  • Oslo , Dolmabahçe görüşmelerini kim yaptı. Habur da mahkemeleri teröristlerin ayağına kim götürüp serbest bıraktı. İyi uykular...
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (7 yıl önce)semaaa isimli kullanıcı yorumuna
    Semaaa partiler değil anayasa değişikliği oylanıyor, lütfen sapla samanı birbirine karıştırma.Referandumda neyin oylanacağını da iyice oku ondan sonra yorum yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (7 yıl önce)semaaa isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Çalık , 15 yıldır ülkeyi koalisyonlar mı yönetiyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • 90 derken yani o kadar malatya olamaz olmmamai
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Eyy Çalık ne dediğinin farkında değilsin.Kafayı CHP'ye taktığına göre,içinizde bir korku var.Demek ki CHP politikaları doğru yolda.367 garabetinden söz ederken,Yeni anayasa değişikliğinde AKP'de 400 garabetini getiriyor.Bu arada işsizlikten,ekonomik krizden,neden söz etmiyorsunuz.Hiç merak etme Halk oylamasında Anayasa değişikliği reddedilecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit efe (7 yıl önce)
    15 yıldır bu ülkeyi uzaylilar mı yönetiyor?2010 referandumu fetöcülerin devleti işgali,15 temmuz darbesi kan ve gözyaşı getirdi,bu da eyalet,federasyon ekonomik olarak sonuçlanacak bunun dönüşü ülke topraklarının parçalanması olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Sacit (7 yıl önce)
    Parlementer sistemi kasıtlı olarak siz yok etmeye çalışmayasınız,sizi gidi sizi...
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (7 yıl önce)
    15 yıldır yönetimde olup sürekli başkasını suçlamak ne kadar etik Malatya nın suyu akmıyor bu kimin zihniyeti
    0
    0
    Yanıtla
  • Anka (7 yıl önce)
    Titanik batarken keman çalmak
    0
    0
    Yanıtla
  • yumurtaya can veren Rabbim... (7 yıl önce)
    küresel ısınma nedeni de chp zihniyeti !
    0
    0
    Yanıtla
  • MÜHENDİS (7 yıl önce)
    ZATEN DÖVİZ KURLARININ YÜKSELMESİ,İŞSİZLİK,TÜRKİYE'NİN NOTLARININ DÜŞMESİ,KURAKLIK,DEPREMLER VE KOMŞULARIMIZ İLE İLİŞKİLERİMİZİN BOZULMASI,TURİSTLERİN GELMEMESİ VE DİĞER NE KADAR OLUMSUZLUK VARSA HEPSİ CHP NİN KABAHATİ!!!
    0
    0
    Yanıtla