SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Piyasada Kaos Oluşturuldu, Kontrol Kaybedildi"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, yarım asırı geçen sürede uygulanan şeker piyasası sisteminden vazgeçilmesi ile piyasada kaos oluşturulduğunu açıklayarak, “Türk Şeker A.Ş., 1 kilogram şekeri 7,80 TL olarak açıklamış olmasına karşın, marketlerde 1 kilogram şeker ortalama 15-17 TL’ye satılmaktadır. Büyükşehir marketinde bile 1 kilogram şeker 12.5 TL. Bir kamu kuruluşu olan Türk Şeker Tarım A.Ş. eliyle maalesef piyasada kaos oluşturulmuştur, kontrol kaybedilmiştir” dedi.

Keskin, şeker piyasasında esnafa yönelik oluşturulan haksız rekabet ve haksız uygulamaları Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Ankara’da yapılan toplantıda şeker piyasası ilgili sorun ve sıkıntılara aktardığını belirtti.

Keskin, “Türkiye’de şeker sorunu kamu şirketi olan Türk Şeker A.Ş.’nin üretmiş olduğu şekeri kamu şirketi olan Türk Şeker Tarım A.Ş.’nin, Şubat 2022 itibariyle kamuoyuna ve piyasaya herhangi bir bilgilendirme ve açıklama yapmadan, şekeri direk özel şirketler aracılığı ile piyasaya sunması ile başlamıştır. Bir kamu kuruluşu olan Türk Şeker Tarım A.Ş. eliyle maalesef piyasada kaos oluşturulmuştur, kontrol kaybedilmiştir.  Esnaflar ve imalatçılar; peşin para yatırdıkları halde Şubat 2022’den itibaren Malatya Şeker Fabrikasından şekeri alamamıştır” dedi.

-“Türk Şeker’in 7.80 TL açıkladığı şeker piyasada 15-17 TL”
Keskin şunları söyledi:

“Ortada, kontrolsüz bir şeker piyasası oluşturulmuştur. Türk Şeker A.Ş. kendi üretmiş olduğu şekerin piyasaya sunumunu dahi bilmemektedir. Şöyleki; Türk Şeker A.Ş., son yapmış olduğu açıklamada “Şekerin kilogram fiyatı, 31.03.2022 tarihi itibari ile KDV dahil 7,80 TL olarak belirlenmiştir.” denilmiştir. Türk Şeker Tarım A.Ş.’nin Malatya’daki bayiliği bırakan Birdamla A.Ş. kamuoyuna 24 Mart 2022 tarihli açıklamasında; “Firmamız 5 kg lık (1 kilosu 7,75) şekeri 38,78 TL' ye alıp %5 kâr ile 40,72 (8,14) TL’ye marketlerimize ulaştırmıştır.” denilmiştir.  Türk Şeker A.Ş. daha zam yapmadan 7 gün önceki 1 kilogram şekeri bayisine 7,75 TL’den vermiştir. Bayii ise 1 kilogram şekeri 8,14 TL’den marketlere vermiştir. Bakkal esnafına ise bu fiyattan daha yüksek fiyata verilmiştir.   Görüldüğü gibi; Malatya Şeker Fabrikasından 1 torba (50 kg) şekerin çıkışı 254 TL iken, bu fiyat piyasaya Türk Şeker Tarım A.Ş. sistemi ile 450 -500 TL olarak yansımıştır. Piyasada şu anda 1 torba şeker 700 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Türk Şeker A.Ş., 1 kilogram şekeri 7,80 TL olarak açıklamış olmasına karşın, Malatya’da şu anda Malatya Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Esenlik Marketlerde 1 kilogram şeker 12,25 TL’den (1 torbası 625 TL’den) satılmaktadır. Diğer zincir marketlerde bu fiyat farklı değildir.  Piyasada şu anda 1 kilo şeker 15-17 TL’ye kadar satılabilmektedir. Malatya’da şu anda bakkal esnafı ve imalatçı esnafımız piyasadan şeker bulamamaktadır. “

-“Eski sisteme geri dönülsün”
Şevket Keskin, “Türk Şeker A.Ş., yarım asırı geçkin süreden beri var olan sistemini bozmadan esnafa ve imalatçıya yönelik uygulamasına aynen devam etmeli. Esnaf siciline kayıtlı esnaflara ve imalatçılara; marketlere göre daha ucuz şeker temini yapıldığı takdirde, zincir marketler şekerde keyfi fiyat artırımı yapamazlar.  Denetim ve kontrolle görevli kurum ve kuruluşlar ya görevini yapmalı, yada bu kurumlar kapatılmalı. Çünkü piyasadaki en büyük sıkıntı zamanında ve yerinde yapılmayan denetimlerdir. Piyasadaki en büyük sıkıntılardan birisi de siyaset zırhıdır ve kamu kurumları maalesef siyaset yapan gıda toptancılarına yaklaşamamaktadır.” İfadelerini kaydetti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Rıdvan (2 yıl önce)
    şeker fabrikasının satış mağazasında şeker fiyatı 11 tl , neden bahsediyorsunuz.hiç esnafa dürüst olmasını söylemiyorsunuz.kdv indirmini kaç esnafın etiketlere yansıttı? şimdi çıkıp diyeceksin devlet kontrol etsin,peki siz necisiniz? konuşmaya gelince, muhalefete gelince varsınız ama esnafın dürüst olması gerektiğine gelince sus-pus. sahi siz esnaf sanatkarlar odası başkanı değilmisiniz? dürüstlüğü kim öğretecek bu esnafa...
    0
    0
    Yanıtla
  • Emin (2 yıl önce)
    Vallahi billahi tallahi hepimize müstahaktır...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Olayın özü şeker fabrikaları özelleştirilince bunlar yani özelleşen şeker fabrikaları, üç harfli marketlerin estirdiği havayı estirmek için geri planda anlaşmışlar. Sonra glabal anlamda yaşanan bulanık ve puslu havayı fırsat bilen oportinistlerde krizi fırsata çevrmek istemişler. Bu durumun çaresi olarak eski bir otorite şu önlemi öneriyi ortaya attı, şeker olması gereken değerine geri dönmesi için Şeker ihracat için yasa çıkarılacak ancak ihracat yetkisi sadece devlete ait şeker fabrikalarına verilmesi ile piyasa denge getirebileceğini belirtmiş. Hatırlayın biz bunu yakın geçmişte patates ve sebze fiyatlarında yaşamıştık belediye marketleri insiyatif alarak sorun aşılmıştı. İşte toplumsal olarak bozulma her alanda olduğu gibi burada da bozulma olduğunu şevkat ve merhamet ayı olan ramazanda ülkenin gündemi şeker. Glabal anlamda yeniden haritalar oluşturuluyor. Avrupa birleşik devletleri kurulyor, Dünya dengeleri değişirken biz hala en küçük bu meselede çakılıp kalıyoruz. Atomize olmuş dünyada bu değişim nasıl sonuçları olur, bu değişimin ülkemize güvenlik ve siyasi etkileri ne olur bunu konuşmak varken biz şeker neden zamlandı bunu konuşuyoruz. Dünya ultra hızlı değişimi yaşandığı bu dönemde böylesine önemsiz bir mesele gündemi karartıyorsa, temel meselerde bile biz hala yol alamıyorsak; Siz neyi milli olarak üretirseniz üretin, (yakın tarihin en önemliği örneği Mustafa Reşid Paşa'da olduğu gibi) vatandaşın kafasını ve dünya algısını millileştiremediğiniz sürece bu durum aşılamaz. Glabal milyarder ve hayırseverler hep bir satın alabilecekleri vatansız! vatandaş kimlik kartına sahip olanı bulacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYALI (2 yıl önce)
    altındaki arabaya oturduğu eve bakıp teşkilatları boş,liyakatsiz insanlarla doldurursanız olacağı bu.Bir bakın Allah aşkına 2 cümleyi art arda kuramayan kim varsa hepsi AKP teşkilatlarında ilkokul mezunu adamlar birbirlerine BAŞKANIN BAŞKANIM diye diye akşama kadar fors atıyorlar.2 arsa parselledim mi de tamam...Kimsenin fakire acıdığı yok.Sırf zenginin keyfi bozulmasın diye yıllarca şükretmeyi öğrettiler millete.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    Zor biraz eskiden devlet vardı ama milletin yanında olan şimdi devlet ayrı vekil bakan belediye başkanları ayrı niyemi Kahtalı şekerin ortaklarindandi yükselmeye karaborsa olmaya başladı şeker ortaklıktan ayrıldı .bunun gibi kaç kişi var Türkiye deki marketler toptancılar .fabrikalar örümcek ağı gibi .devletin zabıtası veya bakanlığın inceleme denetim memurlarının birşey yapamadığı .bir ortamdayiz çünkü iktidardaki herkesin herşeye ortaklığı var her yerden çıkıyorillet ne yapsın ramazanda ti vallahi billahi sebze almadık evimize .hayatımda ilk defa rezil durumdayiz
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Dolapdereli Sabri (2 yıl önce)
    Et fiyatları çok yüksek ACİLEN çözüm bulunmalı kurban bayramı yaklaşıyor bu fiyatlarla kimse kurban da kesemez
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    Sadece şeker piyasasında mı, bütün piyasalarda kaos oluşturuldu. Kifayetsiz liyakatsiz yandaşların elinde 85 milyon vatandaş kaosa ranta kurban edildi. Ülke ve vatandaşlar sırf yandaş zengin oldsun diye 50 yıl fakirleştirildi. Neyse ki seneye bir sandık gelecek. Bunların hepsi geççek…
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Feryat (2 yıl önce)
    Sadece şeker de kontrol kaybedilmesi. Herşey de kontrol kaybedildi. Bir kilo domates 25 TL olurmu. 1kilo et 120 TL olurmu vs. Herşeyin çivisi çıktı. Kontrol kaybedildi. Şu anda fren boşaldı tutmuyor. Geçen yılın 100 TL si 10 TL oldu. Enflasyon %55 değil gerçek enflasyon %150 den fazla. Bu durum daha zor kontrol altına alınır. Gerçi zaten kimse de yok ortada. Kaderine terk edilmiş zavallı bir halk. Allah yardımcımız olsun.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tüketici (2 yıl önce)
    TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları inandırıcı değil bundan dolayı enflasyona göre maaş alan memur ve emeklinin alış gücü günden güne eriyor değerli TÜİK yetkilileri enflasyonda kullandığınız ürün fiyatlarini lütfen sitenizde yayınlayınız Malatya fiyatlarını tespit ettiğiniz marketleride belirtiniz de gidelim o marketlerden tüketim malzemelerimizi alalım.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    İlimizdeki yüzlerce market yetmezmiş gibi Her köşe başında tarım kredi marketler açılmış sayın keskin acaba sorabildinizmi esnafın durumu ne olacak.
    %64
    %36
    Yanıtla