SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Projeler Hazırlandı, Koruma Kurulunda Görüşülüyor"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan kentin sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami’nin restorasyonuyla ilgili proje çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, yapının ayağa kaldırılması için hazırlanan rölöve projesinin Sivas Bölge Koruma Kurulunda görüşüldüğünü söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da 30’a yakın ağır hasarlı kültür varlığının tespit edildiğini belirten Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, kentin en önemli kültür varlıklarından olan asırlık Teze Cami'de restorasyon kapsamındaki projelendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden olurken onlarca kültür varlığı ise yıkıldı ya da hasar aldı.

Malatya’nın sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami'nin de aralarında bulunduğu 30’a yakın kültür varlığı depremde etkilenirken bir çok yapı ise tamamen yıkıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Malatya’da depremden etkilenen kültür varlıklarının tespiti için görevlendirilen Harput İç Kale Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, “6 Şubat depremleri sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Elazığ-Malatya Afet Bölgesi Kültür Varlıkları İnceleme Kurulu oluşturdu. Biziler de ekip olarak depremlerden hemen sonra eserleri gezerek özellikle kültür varlıklarından acilen Malatya Müzesine taşınması gerekenleri belgeledik, raporlandırdık ve naklettik. Zaman zamanda sahayı geziyoruz” dedi.

“Projeler hazırlandı koruma kurulunda görüşülüyor”
İnceleme gezilerinin ilk durağının Yeni Cami olduğunu kaydeden Aytaç, ”Depremler sonrası yıkıntıların oluştuğu Yeni caminin enkazı altında kalan bazı eserlerine ulaşamamıştık. Yetki alanı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakfılar Bölge Müdürlüğü, şehrin sembolü yapı hakkında hızlı hareket etti, projeler hazırlandı ve koruma kurulunda projeler görüşülüyor. Bugün yaptığımız incelemelerde yapıdan düşen bir çok eser numaralandırılmış ve restorasyonda kullanılmak üzere hazır hale getirilmiş. Bu anlamda bütün kurumlar yeterli çalışmaları sürdürüyor. Biz sahada diğer ilçelerdeki incelemelerimizi yaptık. Bazı eserleri Malatya Müzesi’ne naklettik“ diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bunlarda nasıl vur kafa var Allah'ım. Zaten teze camii Elazığ depremi sonrası restore edildi. Şayet ilk deprem namaz saati olsaydı yüzlerce insan ölecekti. Daha neyin restoresinden bahsediyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oğuz (1 yıl önce)
    Restore edilecek ne kaldı söğütlü camisinde yıkın ikisinin ortasına büyük sağlam bir cami yapın
    %86
    %14
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Tekrar yapın bir daha ki depreme kadar idare eder. Olan devletin halkın parasına oluyor. Bu nasıl düzen böyle. Bu işten tek karlı çıkanlar ihaleyi alan şirketler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Söğütlü camiide yıkılacak nasıl olsa iki camii yerine daha büyük bir cami yapılarak geniş avlulu olarak inşaası yapılabilir . İllaki herşey aynı yerinde mi yapilacak bununla ilgili kanun mu var anayasanın degistirilemeyecek hükmü mü sanki. Zaten eski merkez hiç güzel değildi köy gibiydi köyler bile daha güzel gerçi .
    %78
    %22
    Yanıtla
  • abuzer (1 yıl önce)
    bu neyin cabası çokmu gerekli yıkıp yerine daha büyük, şehre yakışır merkez bir cami yapılsa daha iyi olmaz mı ya da bırakın enkazı kalsın yerinde gelecek nesiller gelecek olan turistler depremin şiddetini görebilsinler dıye etrafı çevrilse olmazmı kış günü ilk depremde bunca yapılan restorasyona dayanamayan taşlara verilecek emek yerine bir kaç ailenin evi yapılsa daha makul olmazmı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Aynı yöntem ve projeyle yaparsanız yine yıkılır. Zemin, statik ,dinamik denen bilim alanları var, akıl var.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • mehmet (1 yıl önce)
    Yapın ki bir daha yıkılsın. Taşların dile gelip "Beni buraya dikmeyin, zemin iyi değil yine yıkılacağım" demesini bekliyorlar. Belki taşlar dile gelse yine de dinlemez yaparlar aynı camiyi aynı yere.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Beyhude çabalar teze cami depremde yıkıldı aynı sistemle yapılırsa namaz saatinde yıkılırsa sorumlusu kim olacak,söğütlü cami yıkılacaksın adamakıllı büyük bir cami yapılsın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Büyük denince herkes mest, 50.000 kişilik cami yapılsın.
    %50
    %50
    Yanıtla