SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Projeye Bir Tramvay Hattı da İlave Edildi'

'Projeye Bir Tramvay Hattı da İlave Edildi'
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, Çarşı Projesi, Yerinde Dönüşüm, Orta Hasarlı Binalarda Son Durum, Eski Yerleşim Birimlerinin Yeniden İnşası, Hak Sahipliği gibi konulardaki son durum hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

Malatya Merkez-Çarşı projesi:

Babacan, merkez çarşı bölgesini ifade eden alanda, 236 dönümlük bir proje alanı Emlak Konut tarafından inşa edileceğini, toplamda 6425 bağımsız birim olduğunu ve bunun 5752'si işyeri, 673 tanesi ise konut olduğunu belirtti.

Bakırcılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı olmak üzere 2 pilot bölge ile inşaat sürecinin başladığını söyledi.

Ayrıca, bu yeni projeye göre eskisine kıyasla, Bakırcılar Çarşısı'nda 281, Kuyumcular Çarşısı'nda da 194 adet yeni ticari birim inşa edilmiş olacak. Ayrıca projeye, Kuyumcular Çarşısı'nın hemen ön tarafında İnönü Caddesi üzerinde bir tramvay hattı da dahil edildi. Önümüzdeki süreçlerde Büyükşehir Belediyesi tarafından bu hattın aktive edilmesi ve bir tramvay sisteminin kurulabilmesi mümkün olabileceği hususunda altyapısının artık mevcut olduğunu dile getirdi.

Yerinde dönüşümde son durum:

Malatya genelinde toplam 33.095 başvuru alındığını ve yerinde dönüşümde %100 çoğunluk sağlanması durumunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bilgilendirme mesajı ile başvuru sahibi, işlemleri başlatması için İl Müdürlüğü'ne davet edilecek ve sonrasında, açıklanan rakamlardaki hibe ve kredi süreci başlatılıp proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri onayı ile beraber inşaatların başlayacağını söyledi. Burada ilaveten proje, yapı denetim ve ruhsat işlemleri için her bir bağımsız birim başına 40.000 TL hibe desteği sağlanacağının bilgisini verdi.

Şu an itibarıyla 2666 başvurunun, yerinde dönüşümde bu %100 oranını sağlamış durumda olduğunu ifade ederek bu başvuruların inşaata başlanması için hazır olan sayıyı gösterdiğini belirtti.

Orta hasarlı binalarda son durum:

Babacan, orta hasarlı binalarla ilgili genelgenin geçen hafta itibariyle AFAD tarafından yayınlandığını ve burada iki opsiyonun sunulduğunu belirtti: ya ağır hasarlı gibi işlem görerek beraberinde hak sahibi olunarak ilgili orta hasarlı binalar yıkılacak ya da kat maliklerinin en az 5'te 4'ünün rızası alınmak kaydıyla güçlendirme sürecine başlanabilecek. Bu güçlendirme sürecine ve işlemlerine dair detaylar ise geçen hafta sosyal medya hesaplarından duyurulduğunu ve AFAD tarafından açıklanan orta hasarlı binalar genelgesinde de mevcut olduğunu ifade etti.

Mevcut barınma rakamları:

An itibarıyla tamamı konteyner geçici konaklama merkezlerinde olmak üzere 113.231 kişinin barınmasına ilaveten, kırsal alana kurulan bireysel konteynerlerde toplamda 29.632 kişi barınmakta ve bu noktada bireysel konteyner taleplerinin %97'si an itibariyle karşılanmış durumda olduğunu belirtti. Babacan: kırsalda ağır hasarlı ahırlar için ise geçen hafta paylaşımını yapmış olduğumuz gibi; Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri yaptık, vatandaşlarımız ahır için çadır talebini İl ve İlçe tarım Müdürlüklerimize yapacaklar ve süreç içerisinde ihtiyaca göre çadır tedariği sağlanacağını söyledi.

Esnaf-İşyeri konteyner durumu:

Toplamda 3158 iş yeri esnaf konteyneri kurulduğunu bunun 3105'i; yani %98,32'si dolu durumda. Burada, âtıl durumda olan esnaf konteynerleri sorunumuz var. Buna ilişkin ise Battalgazi ve Yeşilyurt'un merkez lokasyonları belirlendi ve oralara dair yeni bir organizasyon yapılarak daha işlek, merkezi yerlerde esnaf konteyner çarşıları kuruluyor. Böylelikle hem vatandaş hem de esnaf için alışveriş ve ticaret kolaylaştırılacağını ifade etti.

Yıkımlarda mevcut durum:

Babacan, toplam 35.680 ağır hasarlı binanın tamamının yıkım ihalesi yapıldığını ve yıkımı yapılan bina sayısının 20.074 olduğunu belirterek; yıkım oranının %65,89 olduğunu belirtti.

Aynı zamanda burada iptal davası açan 1190 dosya bulunuyor; bunların hukuki süreçlerinin devam ettiğini söyledi.

Hak sahipliği durumu:

Bir ek süre geçtiğimiz hafta verildiğini AFAD başkanı ile yapılan görüşme neticesinde duyurmuş olduğunu, önümüzdeki hafta bir ek süre daha tanınacağını ve vatandaşların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

TOKİ-Toplu Afet Konutları'nda son durum:

Toplamda 14.338 konutun inşaatı devam ettiğini, 2023 Aralık sonundan itibaren peyderpey teslimatların yapılmaya başlanacağını ifade etti.

Köy evlerinde (Kırsal Afet Konutları) son durum:

Belirlenen toplam köy sayısı 353, an itibariyle ihale edilen köy evi konut sayısı 7542, ihalesi yapılan ahır sayısı 740 ve temeli atılan konut sayısı ise 3529 ifade ettiğini ifade ederek bu sayıyla Malatya’nın, Kahramanmaraş'tan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Kira yardımında son rakamlar:

Babacan, 55.380 ev sahibinin ve 74.608 kiracının kira yardımından faydalandığını belirtti.

Malatya’nın eski yerleşim yerlerinin inşası:

Eski Yeşilyurt merkez, Gündüzbey, Banazı-Konak, Barguzu ve Eski Yakınca merkez gibi Malatya’nın eski yerleşim yerlerinin inşası noktasında tarihi ve kültürel doku korunarak ve ilgili bölgelerin mimari yapısı ve şehirleşme planı gözetilerek bir proje hazırlandığını ifade eden Babacan; proje hazırlama ve yapım işini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün üstlendiğini belirtti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • veysel (11 ay önce)
    Tramvay projesi iyi olmuş ancak Adana -Ankara yol ayrımına kadar (tavşantepe mevkii) uzatılması elzemdir.Kamu kurumları ve yerleşim alanları hep o bölgede.Umarım bu konu da gözden geçirirlir.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Maştiye uzadı orası kaldı, boş dağlara travmayın gitmesi neden elzem oluyor. O kurumlar binaları teslim olunca geri gelecekler. Ama ikizceye gidebilir.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Şimdi aklıma ne geldi. Mahalle yangına gidiyormuş,mahallenin güzeli saçını tarıyormuş. Sayın vekil eywallah tramvayda gelsin,metroda gelsin,trambüste gelsin, fayton da gelsin. Gelsin gelsin de şu anda Malatya'da en büyük sıkıntı barınma. Hak sahipliği yaptık oldu bitti. Mantık bumu. Hak sahibi olamayan binlerce aile var. Malatya'da (deprem illerinde) sosyal konut projeleri acilen başlatılmalı.yoksa yerinde dönüşüm ile bu şehir ayağa kalkmaz.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Slp (11 ay önce)
    Hızlı trende gelecekti.ağam bizimle eğleniyor...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Özcan (11 ay önce)
    25 yıldır hızlı tren geldi ya tramvay da gelir ...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (11 ay önce)
    Malatyada uyuşturucu karterlerine çare bulsunlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (11 ay önce)
    Sonra buda trambüs gibi her yeri kabloyla doldurmaya aşağıda zaten trambüs var yaylara yürüyüş alanı kalmalı ayrıca malatyada binlerce insan halen evsiz bekliyor lütfen tokilere odaklanalım
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (11 ay önce)
    bir depremzede olarak tramvey de hızlanmlş tirende kesmez ay'a sert veya yumoşak iniş yapılacağından malatyamıza buna göre projelerle gelseler daha uygun olur diye düşünüyorum ay'a dört şeritli yolda yetersiz kalır
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mustafa Turan (11 ay önce)
    Malatyanın eski yerleşim yerlerini de dikkate almanız güzel. Konak semti için hali hazırda bağbaşı bölgesinde elektriği, yolu, suyu hazır, zemini kayalık bir hazine arazisi var. Burayla ilgili en son yeraltı ve fizibilite çalışmaları yapılmıştı. İsteğimiz tez zamanda buradaki eski kültüre sahip insanlar için konutların yapılması.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (11 ay önce)
    İnönü Cadddesi en az 5 6 metre genişletilmelidir. Tramvay hattı bu cadde üzerinde planlanmalıdır. Çöşnük-Kışla Cad.-İnönü Cad.-Devlet Hst. bu hatta mutlaka tramvay gereklidir. İlgili şahıs ve esnaflar mağdur edilmeden hakları teslim edilerek yol genişletme, kaldırım ve peyzaj düzenlemesi yapılıp Malatyamızı geleceğe hazırlamalıyız. İmkan varken bu süreçte bu hususlar değerlendirilmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esra (11 ay önce)
    Malatya adına tramvay , metro gibi ulaşım araçlarının inşaa edilerek aktif hale getirilmesi şehre vizyon, değer katacak ve şehri bir üst noktaya taşıyacak cok cok onemli konular. Metro için belirli bir nufus kriterinin saglanması gerek bildiğim kadarıyla fakat tramvay da metrodan farksız zaten. Tramvay kesinlikle bu sehre yapılmalı ve yol guzergahi sadece İnonu Caddesi ile sinirli olmamali ki o zaman ne anlamı kalır. Sehrin doğu - batı arasında bir tramvay hattinin olmasi sehre her anlamda kolaylık saglamakla birlikte bir vizyon katacaktır. Malatya büyükşehir olduktan sonra Sahnahan , Dilek , Topsoğüt gibi yerler mahalle oldu ve buralar merkeze uzak konumda yapılacak tramvay hattinin buralara baglanmasi gibi bir proje buralara da inanılmaz bir deger katmakla birlikte sehri muthis derecede genisletecektir. Trambüsten bahsedenler olmuş kusura bakmayin degerli hemşerilerim fakat trambus kadar sacma sapan bir ulasim araci olamaz. Metro tramvay veyahut metrobusle alakasi olmayan normal bir otobusten farksiz herkesin tiye aldigi sacmasapan bir sistem. Malatya nin şu surecten sonra sehri ayaga kaldiracak cok akilli degerli projelere ihtiyaci var ve umarım tramvay vb. projeler sadece sözde kalmaz hayata da geçirilir
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Şahnahanda travmayın ne işi var abla, az mantıklı konuşun. Çevreyolu ve İnönü-Kışla hatlarından gerisi yalan. Bencillikle bu iş çözülmez.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Mehmet Bey ; bir şehrin genel anlamda gelişmesi ivme ve değer kazanması şehrin her alanını değerlendirerek orayı şehrin dinamizmine katmakla olur. Şahnahan'da ne işi var dediğiniz yer şu anda Malatya'nın bir mahallesi olarak geçen bir lokasyon. İstanbul' a gittiniz mi bilmiyorum bugün İstanbul yüzölçümü en küçük şehirlerden biri fakat baktığınız Malatya'nın 50 katı büyüklükte bunun sebebi İstanbul'da boş bir alan göremezsiniz şehrin her tarafı bir şekilde değerlendirilmiş en ücra noktası belirli toplu taşıma ulaşım araçlarıyla merkezle bağlantılı hale getirilmiş . Ulaşım hafife alınacak bir husus değil bir alanın gelişimini sağlayan en önemli noktalardan bir tanesi. Bugün Topsöğüt, Orduzu , Beylerderesi, Dilek, Şahnahan , Hatunsuyu vb. yerler müthis şekilde değerlendirilebilecek şehrin genişlemesini ve gelişmesini sağlayacak nüfus popülasyonunun yayılmasını sağlayacak yerler. Buraların en önemli sıkıntısı şu anda ulaşım. Buraya yapılacak tramvay hattı ( ki olmaması için bir sebep yok) vb ulaşım alternatifleri buraların şehre dahil edilmesine ve şehrin bir dinamizm kazanmasını sağlayacaktır. Ayrıca bugün İstanbul'da 70 kmlik noktalar arasında dahi tramvay metro hattı vs var . veyahut Ankara , İzmir vb şehirlerde. Buralarda yapılıyorsa Malatya'da da yapılmaması için bir sebep yok . Şahnahan -Malatya arası dediğiniz 15 km. Lütfen siz de metro, tramvay vb. hatların hangi lokasyonlar arasında hangi mesafeleri kaplayarak inşa edilebiceğini biraz daha araştırarak ( mantık dahilinde) yorum yapın olur mu Abi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (11 ay önce)
    Havaalanı kavşağından başlayıp Turgut Özal bulvarı, Buhara bulvarı devamında mevcut trambüs yolunu takip ederek futbol stadına kadar hafif raylı sistem planlaması yapılmalıdır. Altyapısı hazırlanmalıdır. Ayrıca Dede Korkut Parkından başlayıp İnönü caddesini takip ederek Mehmet Buyruk caddesini takiben Çevre yolu ile birleşen bir hafif raylı sistem planlanmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ufuk (11 ay önce)
    Ulaşım medeniyet demektir yok medeniyet demektir. Bu ve bunun gibi yatırımları sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye de büyük şehirlerde bu hizmet varken Malatya mızın neyi eksik. Hem şehrin cazibesini arttırmak adına hem şehre farklı bir hava katması adına hem de gelecek nesillere daha gelişmiş daha uygar daha güzel bir Malatya bırakmak adına çok güzel bir proje. Şehir yeniden imar edilirken bu fırsatı kaçırmamak gerekir. Tam Destek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deniz (11 ay önce)
    20 yıldır Öznur Çalık en başta sonra diğerleri hızlı tren hızlı tren diye söylediler her seçim öncesi, o tutmadı Sivas'a geldi, Sivas' a gelen hızlı trenle övündüler büyük başarıymış gibi aktarma yoluyla kullanımını şova dönüştürdüler, şimdi yeni nesil milletvekilleri de birgün çıkıyor yeraltı metrosu bir gün çıkıyor tramwayda ekledik diyor projeye, kendileri de emin zaten kim aday olursa olsun nasıl olsa alacaklarını biliyorlar, akşamına da halayını çekecekler seçim kazandık diye ondan sonra ne metro ne tramway görürüz, standart değişmeyen sıra gelen belediye başkanlarının yaptığı işler, Kernek Şelalesi ve civarının yapımı, 5 yıl oldu yollardaki kaldırımlar eskidi, depremde de zarar gördü ilk bir kaç ay onlar yapılır ondan sonra hiçbir hizmet göremezsiniz, peşlerindeki sosyal medya ekibi ile İnstagram vs. hesaplarından paylaşımlar devam, olmaz olmaz demeyin olmazsa olmazda olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Sayın Babacan konteyner kentlere Aralık sonuna kadar İnternet verilecek demişti ama halen bir gelişme yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • New Malatya (11 ay önce)
    Eğer gerçekten yapılacaksa trafiği rahatlatması açısından geç kalınmış güzel bir proje olur. Fakat madem böyle bir konu gündeme gelecekti bu trambüs nazıl bir oyundu hiçbir soruna çözüm olmadı yine birileri zengin oldu? Seçim yalanı değilde gerçek bir proje ise çarşı projesi şuanda yapılırken hemen başlanması lazım tamamlanmayan seçim vaatleri gibi olmasın. Sadece inönü caddesi ile sınırlı olması çok bir çözüm olmaz 1.etap üniversite-organize , 2.etap organize havaalanı olsa şehir batıya doğru daha güzel bir gelişim gösterir. Kayseri, Eskişehir, Samsun, Antepte olduğu gibi tramvay yolcu taşıma, trafiği rahatlatma ve turistik açıdan şehre değer katacak bir proje. Metro diyen arkadaşlar metro için belli bir nüfus kriteri var 2 milyon gibi bir sayı o yüzden tramvay daha hızlı yapılabilecek ve maliyeti düşük bir yatırım. Malatyada üniversite-maşti arasında trambüs elektrik hattı olduğu için sadece ray döşeme kalıyor umarım biran önce yapılır
    %82
    %18
    Yanıtla
  • O proje de Ahmet Çakır ve çevresi 1 trilyonluk işi 15 trilyon a mal ettiler kaçıncı taşeron bile köşe oldu
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Yalan (11 ay önce)
    Bir de HIZLI TREN PALAVRASI vardı? Bu da onun bir başka versiyonu…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (11 ay önce)
    Yapsınlar şehre dönüp ücretsiz çalışmazsam namerdim seçim yatırımı yapmayın be yeter kandırmayın insanları
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Seçime doğru (11 ay önce)
    İlimizde, önemli olan proje üretmek değil projeyi uygulayıp sonuca ulaştırma problemi mevcut maalesef, ilimizin trafiğini büyük oranda rahatlatacak Kuzey çevre yolu henüz bitirilememisken tramvay projesi kaç yılda biter siz düşünün.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mlx (11 ay önce)
    Gördüğümüz kadarıyla yıkılmayan ve sağlam kalan binalardan dolayı yollar genişlemeyecek böyle bir imkan yok. Eskisi gibi kalacaksa yollar tramvay nerede gidecek. Trafik zaten sıkışık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tarmvaycı Geldi Tramvaycı. (11 ay önce)
    Yine bir seçim önce tramvay metro teranesi dinledik. 2002 den buna aynı masallar...
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (11 ay önce)
    Muhteşem proje!!! Tamvay nedir kadeşim ? Malatya nın bir ucundan diğerine metro yapın. Cazibe merkezlerini dağıtın. Yoksa aynı trafik yoğunluğu yine yaşanacak. Organizede çalışan işçilerin yoğun yaşadığı TOKİ yerleşkelerinden ulaşımı toplu taşıma ile servis zulmünden kurtarın. Akçadağ yol ayrımından Pütürge yol ayrımına kadar yapın metroyu. Şehrin doğundan batısına batısına hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayın. Kuzey güney otobüs hatlarını metroya entegre edin. Şirinlik olsun diye tramvay ile yaranın üstünü kapatın. Sütlüce, Dilek , Yaka ve Yeşiltepe güzerganı her geçen gün yoğunlaşıyor. Eskimalatya merkez güzergahı yeterince yoğun. Temiz enerji, yakıt tasarufu ve güvenli yolculuk metrodur. On yılda yapın ama Malatya yı metrosuz bırakmayın.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Yok havaray yapsınlar..hatta inönü caddesine uçak insin
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (11 ay önce)Fikret isimli kullanıcı yorumuna
    Havaray fikri değerledirilebilir. Beydağı eteklerinden iyi olur. İnönü caddesine uçak inmesi biraz abartı ama imkansız değil. Araya bir de beylerderesi viyadüğüne alternatif projeniz var ise bekleriz.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Abi siz neyin kafasını yaşıyorsunuz 6 metrelik yol var orada kanal malatya yapın gemi geçsin vah vah
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (11 ay önce)Alp isimli kullanıcı yorumuna
    Alp bey, Malatya gibi dağ eteğinde olan bir şehrin yerleşim planını beğeniyorsanız eğer diyecek sözüm yok. Aksi taktirde ovaya şehir kurup bütün cazibe merkezlerini ( çarşı, avm, hastane, resmi kurumu ) aynı yere veya yakın yere kurmaya devam ederseniz ne trafik sorununu çözebilirsiniz ne de güvenli konutlar üretebilirsiniz. Günlük çözümler yerine asırlık çözümler üretilmeli. Yaşadığım kafa bu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fikret (11 ay önce)
    İnşallah dedikleriniz yapılır sayın vekil..Tramvay alt yapısı kesinlikle bu süreçte yapılmalı zira şehir alt yapısı daha sonra tramvay için kazılıp dökülmemeli yerinde bir karar..Trambus sisteminin kataner alt yapısı olduğundan Malatya tramvay sistemine daha hazır..trambüs sistemiyle tramvay sistemi birbirine entegre sekilde rahatlıkla ćalıştırılabilir..birçok Avrupa sehrinde bu var..Malatyamız inşallah eskisinden güzel olacak..
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Ahmet (11 ay önce)
    İyi ki varsınız Vekilim Malatya'nın sorunları ile en çok siz ilgileniyor çaba gösteriyorsunuz,bir de inanç Siraç Hanım sağolun,demekki taze kan lazım bazen
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Yazdığın yorumu bir doktor inşallah görür de Allah rızası için yardım eder çok geçmiş olsun Allah beterinden esirgesin
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Birde yağcılar durağı yapsınlar o tramvay hattında lazım olur
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Akut beyin yetmezliği. Rüzgara tutsan ceyran yapacak duzeyde
    %90
    %10
    Yanıtla