İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, “püf” demenin temizlik anlamına gelmediğini kaydederek, “Püf dediğimiz anda mikroplar etrafa saçılıyor ve mikropsuz olan herhangi bir alan mikroplu hale geliyor” dedi.
Ağızda çok çeşitli mikropların olduğuna dikkat çeken Yakıncı, “Ağzımız çok çeşitli mikropları taşıyor. Ve sindirim sisteminin dışa açılan bir bölgesi. Bu bölgedeki mikroplar, Türkiye’de çok yaygın olan bir alışkanlık nedeniyle, 'püf' dediğimiz anda etrafa saçılıyor ve mikropsuz olan herhangi bir alan mikroplu hale geliyor” diye konuştu.
“TOPLUMDA ALIŞKANLIK HALİNE GELMİŞ”
Yakıncı, “Püf” demenin toplumda alışkanlık haline geldiğine dikkat çekerek, “Bizim doktor arkadaşlardan bir tanesi lokantada bir gözlemi olmuş. Lokantada bıçak ve çatalların konulduğu, temizlik göstergesi olan poşetleri açmak için görevli poşetin içine üflüyor. Üfleyerek açtığı poşetin içerisine kaşık ve çatalları koyuyor. Aslında böyle bir uygulama yapmasa içi temiz. Ama ağzındaki mikropları 'püf' diyerek içine atıyor. Tıp Fakültesi 4. sınıfta okuyan bir öğrenci, iğne yapmayı öğrendiği bir derste enjektörün ucuna 'püf' dedi. İğnenin steril ucu tamamen mikroplu hale geldi. Toplumumuzda böyle bir alışkanlık var. O öğrenci arkadaşımızda da aynı alışkanlık devam etmiş ve bu şekilde 'püf' deyince oranın temiz olacağı düşüncesi var” dedi.
“ANNELER DİKKAT ETMELİ”
Annelerin de dikkatli olması gerektiğini ifade eden Yakıncı, “Anneler, yalancı emzik emen çocuklarının emzikleri yere düştüğü zaman emziğe 'püf' diyorlar ve temizleneceğini zannediyorlar. Bazı anneler de emzikleri alıyorlar ve bunu daha da ileriye götürüp o emzikleri kendi ağızlarına alıyorlar, ağzındaki o mikropları emziğe yaydıktan sonra çocuğa emziği veriyorlar. Bu şekilde yapılması çok tehlikeli. Diş çürüklerine neden olan mikroplar, annenin ağzından çocuğa geçmiş oluyor. Bulaşıcı bir hastalık olan diş çürüklüğü bu yolla anneden çocuğa geçiyor. Çok basit tedbirlerle bu önlenebilir” şeklinde konuştu.