Malatya Kürecik'e kurulacak radarın ardından, Türkiye'ye Patriot (PAC 3) adlı hava savunma füze sisteminin kurulması bekleniyor. Türkiye'nin halihazırda 1 milyar dolarlık PAC 3 sınıfı füze ihalesi bulunuyor.
Cumhuriyet Ankara- NATO’nun kısa, orta, uzun ve kıtalararası füze tehdidine karşı oluşturduğu “Avrupa İçin Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşım - EPAA” projesi 4 aşamada hayata geçecek. İsrail’i de kalkanı içine alacak projenin aşamaları şöyle:
• Birinci aşama (2011): Kara konuşlu PAC - 3 ve THAAD gibi füze savunma sistemlerini desteklemek üzere SM - 3 Blok IA füzeleri ile donatılmış AEGIS destroyer ve kruvazörlerinin Avrupa’nın etrafındaki denizlerde konuşlandırılması ve İran’dan fırlatılacak kısa veya orta menzilli balistik füzelerin tespitinde kullanılmak üzere Türkiye’ye X Band AN/TPY-2 mobil ileri bölge erken ihbar radarının yerleştirilmesi.
• İkinci aşama (2015): SM-3’ün daha gelişmiş bir versiyonu olan SM-3 Blok IB füzelerinin gemi ve karadaki mevzilere konuşlandırılması ve radar kaplamasının genişletilmesi amacıyla daha gelişmiş yeni radar sistemlerinin entegre edilmesi. Bu çerçevede, Güney Avrupa’nın füze savunması için Romanya’da AEGIS Ashore ismi verilen ve kıyı konuşlu bir AEGIS radarı ile kara konuşlu SM-3 BlokIB füzelerinden oluşan bir tesis kurulacak.
• Üçüncü aşama (2018): Kısa, orta ve uzun menzilli füzelere karşı kullanılabilecek SM - 3 Blok IIA füzelerinin gemilerde ve karada konuşlandırılması. Bu çerçevede, Kuzey Avrupa’nın füze savunmasını sağlamak üzere Polonya’da bir adet AEGIS Ashore tesis kurulacak. Tesiste AEGIS radarı ve SM-3 füzeleri bulunacak.
• Dördüncü aşama (2020): Kıtalararası ve uzun menzilli füzeler için gözetleme uyduları kullanıma geçecek. Kurulan sistemler modernize edilecek.
(Barkın ŞIK)