SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rant Bölgesi'nde Acele Yıktırılan Bina İçin Yargıdan İptal Kararı!

'Rant Bölgesi'nde Acele Yıktırılan Bina İçin Yargıdan İptal Kararı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 6 Şubat depremleri sonrasında, özellikle rantı yüksek olan, kent merkezinde çeşitli derecede hasar gören binalarla ilgili olarak, gözleme dayalı olarak, herhangi bir belgeye ve delile dayanmadan "aceleye getirilerek" yıkılan binalardan birinde işyeri bulunan vatandaşın, yıkım için talimat veren Malatya Valiliği aleyhine 1. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, Valilik işleminin iptaline ilişkin karar çıktı. Bu karar, benzer bir şekilde depremden hemen sonra onbinlerce vatandaşın yaşadığı konutlarla ilgili herhangi bir işleme girişilmeden, rantı çok yüksek olan ticaret merkezlerinin olduğu alanların ilk önce yıkım için hedef seçilmesiyle ilgili eleştirileri haklı çıkardı.

Yeni Cami civarı, Yenihamam Mahallesi'nde işyeri bulunan bir vatandaş, binanın ağır hasarlı olarak tespit edilerek yıkım kararı alındığını, buna ağır hasar tespitine itiraz ederek, işlemin durdurulmasını ve iptalini istedi. Vatandaş, yasal itiraz hakkını kullanırken, ağır hasarlı olmadığını öne sürdüğü binası yıkıldı.

Yıkıma rağmen yargılama devam etti. Yargılama sürecinde, yıkımı yapılan binayla ilgili depremler nedeniyle ağır hasarlı hale gelip gelmediği ve hasar durumunun tespiti açısından yargısal denetime imkan sağlayacak bilgi ve belgeler Valilik tarafından sunulamayınca, re'sen belirlenen bilirkişiler Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal ve Doç. Dr. Yusuf Yeşilce ile Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mümtaz Çolak tarafından dosya üzerinden inceleme yapılarak mahkemeye bir rapor verildi.

Mahkeme, taraflara tebliğ edilen bilirkişi raporuna yapılan itirazlar yerinde görülmediğinden, bilirkişi raporunu hükme esas alınabilecek nitelik ve yeterlikte buldu.

1.İdare Mahkemesi'nin verdiği kararda, "...kamu idarelerince tesis edilen idari işlemlerin tüm unsurları ile hukuka uygunluğunun yargısal denetimine imkan sağlayacak şekilde bilgi ve belgelere dayanılarak tesis edildiğinin ortaya konulmasının gerektiği, somut olayda davalı idarece dava konusu işlemin, hukuka uygunluğunun ortaya konulamadığı, dolayısı ile hukuki dayanaktan yoksun olduğu anlaşıldığından, dava konusu taşınmazın 06/02/2023 tarihinde meydana gelen depremlerin akabinde 726 sayılı Kanun kapsamında yapılan incelemeler sonucu ağır hasarlı olarak tespit edildiğinden bahisle yıkımına ilişkin işlem ile yıkım kararının dayanağı hasar tespit raporunda hukuka uyarlık bulunmamaktadır." denildi ve dava konusu işlemle ilgili iptal kararı verildi.

Hukuka aykırı bir şekilde yıkılan bina için tazmiat davası açılacağı öğrenildi. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • okan (3 hafta önce)
    her şey rant ise yıkılmayacaksa bu çarşı nasıl yapılacak sayın yorumcu merak ettiğimden soruyorum ne yapılsın peki ağaların keyfimi beklensin sizden bir şey anlamış değilim devamlı aynı lakırtı rant rant bırakın rahat malatya gelişsin
    %50
    %50
    Yanıtla
  • murat geçkil (3 hafta önce)
    Arkadaşlar şehir adamakıllı yeniden yapılsın istiyorsanız sağlam olup olmadığına bakılmaksızın o bölgelerin komple yıkılıp yeni planlar çerçevesinde yapılması lazım .Yoksa s şeklinde yollar, çıkmaz sokaklar,daracık yollar , park sıkıntısı olan yollar, daracık yaya kaldırımları görürsünüz. Fahri Kayahanı gördünüz zengine dokunmamak için 40 takla atmışlar. Yüzakı bulvarı güzel yapılmış.
    %10
    %90
    Yanıtla
  • Yüzakı bulvarı açılmış da ne olmuş Rantın babası olmuş tarla ve bahçelik alanlar zemini çok kötü olan parseller Z+2 kat olması gerekirken çok katlı yapıya izin verilerek bu günkü durum yaşanmasına sebep olmuştur Anlayacağın her taraf rant kokuyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ALİ (3 hafta önce)
    Bir rant bölgesidir gidiyor. Rant bölgesi kime rant sağlıyor. Yıkılan binaların yerine yapılacak binalar orada oturanlar için yapılmıyor mu. Rant haberleri yapıyorsunuz ama altını doldurmuyorsunuz. Bir şey biliyorsanız haberleştirin. Kimseyi veya kurumları töhmet altında bırakmayın.
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Okuduğunu anlama problemin mi var. İnsanların malına çöküyorlar, adamlara çöktükleri yerlerinden yer verip vermeyeceklerini bile söyleyemiyorlar, kimseye doğru düzgün bir cevap verilmiyor vs. diyorlar. Rezerv alanları ve torpil meselesini tüm krokilerle yazdılar, duyurdular. Yalan söylediler, doğru düzgün cevap bile veremediler. AKP'lilerin, zengin ve nüfuzlu olanların mallarını rezerv alanı alanı dışında tuttular. Daha neyi göreceksin. Anlayamıyorsan bu senin problemin
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı 44 (3 hafta önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Hele bir hesaplar çıksın, hele binaların mevcut sahipleri kendilerine çıkarılan maliyetleri ödemesin veya ödeyemesin bak gör o zaman mülķiyetler nasıl el değiştittiriliyor. Ha bir de Malatya merkez de iki tane otel hikayesi varmış. Bir de o konuyu araştır. Öğrendiklerin belki kafandaki soruların cevabı olabilir. Biri AKP yöneticisi diğeri AKP'ye çok yakın olan Ömer Efendi ve Fuzuli'deki otelleri önce yıkma kararı almışken sonra niye vazgeçtiklerini öğren. Elazığ depreminde aynen bugünkü gibi çürük çarık binalarına milletvekili bürokrat torpiliyle sağlam raporu alan kaç kişinin oteli çöktü bundan bile ders almadılar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (3 hafta önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Alican ranti kendilerine çıkartıyorlar! Gazetenin cevap istediği konu çok basit: buraya bir proje yapılmış. Firmalar teklif verip ihaleye girmiş ve kazanan firma inşaatı kazanmış. İşte bu firmaların kazandığı ihalede herkesin yeri aslında belli. Fakat milletin malına çöktükleri için açıklamıyorlar! Ahmet amcanın dükkanı nerede kaç metrekare? Bilgi vermedigin sürece birilerinin malına çöküyorlar demektir! Yapılan çökme işlemi de şöyle oluyor: senin dükkanın zeminde ön cephede 30 metrekare diyelim. Orda yapılan tüm dükkanlar 14,5 metrekare.. yani 2 dükkanı olur adamın. Bunlar bir tanesini önden diğerini kör bir cepheden itelemeye çalışıyor!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 hafta önce)
    Üniversite ücretli çalışıyor. Ücreti veren farklı rapor çıkartabiliyor. Çevre ve Şehirciliğin tespitine hep muhalif raporlar düzenliyor. Sanki Çevre ve şehirciliğin mühendisleri mühendis değil, hep itibarsızlaştırıyor. Oysa ki bu mühendisleri yetiştirenler de bu üniversitelerden çıkıyor. Benim gördüğüm tespit ettiğim bu. Hele birde ücretsiz hasar tespitlerine çıksınlar da görelim.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Battal (3 hafta önce)
    Tamam da o binalar yıkılmadan yeni çarşı nasıl yapılacaktı??
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Adem (3 hafta önce)
    Konut rezev alanlarında buna benzer sıkıntılar mevcut.evi yerinde dönüşümle yapmak istiyor ancak bağnaz ve şedit bir şekilde karşı çıkıyorlar.amaç devletin sosyal destek projesi ve kendi imkanlarıyla yeni ve sağlam bir ev yapmak isteyene müsade etmeyip resmen hak gaspı yapacaksın.diğer yandan adamı olan kendi alanını konut rezerv alan dışında bıraktırıp, sayısız daire bekleyen insanlara rağmen hak sahipliğinden daire alıp birde yerini kat karşılığı yaptırarak develeti ve milleti zarar üstünde zarara uğratanlar var.diger vatandaş güçlendirme ve yerinde dönüşüm her ikisi için elini taşın altına koyduğu halde yeri konut rezerv alanında diye hak gaspı zulmüne sebep olunmaktadır.şimdi amaç sağlam daire ise vatandaşlar da kendi yerini yapabilecekse konut rezerv dayatması niye.konut rezerv oldukça iyi bir çalışma ama hak gaspı yaparak değil,konut rezerv alanında olsa bile,birine yerinde dönüşüm hakkı tanımayacaksın ötekinin yerini de özel ihtimamla yerini konut rezev dışında tutup kâr üstüne kâr yaptıracaksın ve devletten o kadar çok daire bekleyen olduğu halde.eğer yerini konut rezerv dışında tutup yerinde dönüşüm yapmak istiyorsa başka.yerini güçlendirmek istiyorsa başka.ama biri kendi binasını yapmak isterken engellerken öteki kendi yerini fevkalade yalan yanlış işine bakıyor.velhasıl konut rezerv, yerimde dönüşüm her türlü sosyal devlet projesi çok önemli.ama hak gaspı yaparak, insanların canını yakarak, devletin değerli yetkilileri özel hak zararına uğrayanların sesini duymayarak değil.işte sesimizi duyurmaya çalıştığımız cimerden gelen cevaplar dahi tam bir komedi şeklinde.insanlar haksızlığı buğz ediyor cevaba veren yerelde ki yetkilere havale ederek haksızlığa çözüm üretemeyenlere cimer cevabı yazdırıyorlar.yazıklar olsun böyle namertliğe.
    %96
    %4
    Yanıtla