SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Restorasyonda Sona Gelindi

0
Güncellendi - 2018-09-04 17:22:42
Restorasyonda Sona Gelindi
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediyesi’ne devredildikten sonra restorasyon çalışmalarına başlanılan Osmanlı Padişahı Abdülhamit Han döneminde yapılan ve kentte uzun yıllar redif (yedek asker) alma yeri olarak işlev gören tarihi binanın restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, burada bir açıklama yaptı. Başkan Gürkan, restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Askerlik Şubesi bildiğiniz gibi 0smanlı döneminin son mimari örneklerinden birisi. Sadece yapısal anlamda taş mimarinin yanında ahşap mimari ve diğer işlev anlamında da önemli bir binamız. Bu binanın Kent Müzesi olması noktasında Milli Savunma Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesi içinde bize devri gerçekleştirildi. Devri gerçekleştirildikten hemen sonra Koruma Kurulu’ndan gerekli resüsitasyon, restorasyon ve rölöveler çıkartılarak ilgili kurulda onaylatılarak ihale süreci başladı. İhale süreci sonrası yapım ve restorasyon işlemleri başladı. Restorasyon çalışmalarında son aşamaya geldik. Çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öyle tahmin ediyorum ki bu ay sonunda bu çalışmalar bitirilerek iç dizayn ile ilgili, müze olgusu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılacak” dedi.

“Kendi elimiz ile tarihimizi ve kültürümüzü yok ediyoruz” diyen Başkan Gürkan, beton sıvalarla kaplanmış tarihi binanın aslına kavuşturulduğunu belirterek, “Burası hakikaten Osmanlı mimarisi açısından, Türk mimari yapımı açısından ve gerek taş mimari açısından hakikaten binanın kendisi bir müze hüviyetinde. Buradaki kafeteryası,  oturma alanları, kütüphanesi ile halkımızın hizmetine açılacaktır. Bu tarihi binaların korunması noktasında Battalgazi Belediyesi olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Bugün Malatya'da tarihi eserlerin hemen hemen yüzde doksandan fazlasını bizzat biz, kendimiz uğraşarak hem gün yüzüne çıkarılması noktasında, hem tescili noktasında, hem de restorasyon işlemlerinin başlatılması noktasında büyük gayret gösterdik. Son Osmanlı mimarilerinden biri Askerlik Şubesi diye tabir ettiğimiz Redif Asker Alma Merkezi ile yine Osmanlı mimari örneklerinden Tahtalı Minare Hamamı vardı, biz onlarla da ilgili çalışmaları başlattık. Biliyorsunuz Tahtalı Minare Hamamı’nın müze olarak açılması ve akabinde de bunun yapılması, tarihi ve kültürel mirasın korunması noktasında hanlar, hamamlar, kümbetler, ziyaretler, namazgahlar, konaklar ve surlar ile ilgili çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Bizim arzuladığımız kent, marka kent değil de, kimlikli kent hüviyetinin olması, hafızasını koruyan bir kent olması. O kimliğin üzerinde ayakta durarak, orada bir çekim merkezi ve bir cazibe merkezi olması noktasında ki çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Müzelerin hareketli yerler olması gerektiğini belirten Başkan Gürkan, “Malatya'da Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müzemiz vardı, pek işlevsel anlamda da hareketli değildi. Biz, müzeleri aktif hala getireceğiz, orada böyle soğuk bir rüzgarın estiği değil de, sıcak bir rüzgarın estiği kafeteryasının olduğu, kütüphanesinin olduğu, günlük gazetelerin olduğu, çayını, kahvesini içtiği, aynı zamanda dinlenip rahatladığı, görsel olarak ta fakında olmadan bilgi birikimi ve farkında olmadan öğrenme olgusunun zihinlere kalıcılık oluşturulması noktasında gayret ediyoruz. Gerek Zanaatlar Müzemizde olsun, gerek Mahalle Müzemizde olsun, gerek Hamam Müzemizde olsun, gerek burada ki Kent Müzemizde olsun bu formata dikkat ediyoruz. Yani insanları sıkan bir format yerine onun içeriğini ifade eden ve onu topluma anlatabilecek görsel ve fotoğrafik bir anlamda da hafızada kalıcı olması konusunda da gayretimiz var. Özellikle Çınar Park’taki yaptığımız çalışmalardaki medeniyet duvarı diye tabir ettiğimiz duvarda da dikkat ederseniz rölyefler ile yaptığımız çalışmalara vatandaşımız pek ilgi göstermedi. Orda da büyük bir medeniyet vardır. Ama hemen fotoğrafik anlamda sinema ve ses sanatçısı bölümüne büyük bir ilgi ve alaka var. Dolayısıyla vatandaşın algısına hitap edebilecek ve kalıcı iz olması noktasındaki çalışmalarımızı müzelerde de devam ettiriyoruz” dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • veli97630 (6 yıl önce)
    ne gerek var ki o kadar para harcayıp restarasyon yapmaya..müsriflik = belediyecilik bu kadar net
    0
    0
    Yanıtla
  • Çöşnüklü (6 yıl önce)
    Bu restorasyonların (Çınarpark hariç) paralarının %95 i Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından karşılanıyor... Sayın başkan Bu konudan neden hiç bahsetmemiş acep...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdurrahman Yavuz (6 yıl önce)
    Restorasyon ve sonrasında müze fikri güzel, ancak dış cephedeki doğramaları aslına uygun yapmak yerine ahşap orta kayıt hissi vermek maksadıyla camlarda kumlama yapmak olayı son derece basitleştirmiş durumda. Bu uygulamaya onay veren kişiyi ve kurumu çok merak ediyorum. Söz konusu uygulama, yapılan işi ve harcanan emeği değersizleştiriyor. Restorasyon çalışması bitmeden bir an evvel müdahele edilmesini umut ediyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (6 yıl önce)
    Baskan iyisin hoşsun, Allah biliyor seni severiz fakat her taraf muze oldu. Artik sehirde bir farkindalik yaratmanin mega bir proje getirmenin vakti gelmedi mi? Beydagina sembolik bir teleferik yapmani bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla