Rezerv Alan kapsamına alınıp alınmadığı dahi net bir şekilde duyurulmadan, bu yolda çalışmalar olduğu yönünde bilgilerin kamuoyuna sızması üzerine, özellikle Atatürk (Kışla) Caddesi esnafına siyasiler tarafından 31 Mart seçimleri öncesindeki görüşmeler sırasında yıl sonuna kadar süre tanınacağı yolundaki sözleri verildiği ortaya çıkmıştı.
Saray Mahallesi, Kışla ve Fuzuli Caddeleri'ndeki yeniden yapılaşma projesi kapsamındaki inşaat ihalesinin seçimlerden önce yapıldığı, 4 milyar 111 milyon TL tutarındaki ihaleyi Kuzu İnşaat A.Ş.'nin kazandığı, AKP Milletvekili Abdurrahman Babacan tarafından 20 Mayıs Pazartesi günü kamuoyuna duyurulunca, bölgede tasarlanan ve yapılanlarla ilgili iddialar haklılık kazanmaya başladı. Fuzuli Caddesi ile Saray Mahallesi'ndeki iki otel binasının, rezerv alan dışında bırakıldığı, inşaat alanının panolarla çevrilmeye başlanmasıyla görünür hale geldi.
Babacan'ın açıklamasında, bu bölgede 594 konut, 493 dükkan, 265 ofis, 24 blok ve toplam 1352 bağımsız birimi içeren ihaleye ilişkin sözleşmenin 4 Mart 2024 tarihinde, yani 2.5 ay önce imzalanmış olduğu belirtilirken, bu tarihler ve açıklamalar, seçimler sürecinde esnafı ürkütmemek için verilen sözlerin doğru olmadığı ve bir oyalama taktiği olduğu tespitlerine yol açtı.
Adil olmadığı, bölgede gayrimenkulu bulunan güçlü ve torpilli kişileri korumaya yönelik müdahaleler içerdiği gözlenen kent genelindeki tartışmalı 'Rezerv Alan' tespitleriyle ilgili eleştiriler devam ederken, sahiplerinin mülkiyet hakkını büyük ölçüde ortadan kaldıran bu uygulamadan bazı binaların hariç tutulduğu, Saray Mahallesi, Kışla ve Fuzuli Caddeleri Projesi'yle ilgili inşaat alanı sınırlarının fiilen paravanlarla çevrilmesiyle gözlenmeye başladı.
Proje alanı kapsamındaki Fuzuli Caddesi'nde, bir otel binasının sağı solu ve arkasının rezerv alan kapsamında inşaat için hazırlandığı görülürken, otel binasının 'rezerv alan' kapsamı dışında bırakılmış olduğu dikkatlerden kaçmadı. Yine Saray Mahallesi Ömer Efendi Sokaktaki bir eski AKP yöneticisine ait otelin de aynı kapsamda değerlendirildiği, her iki otelin rezerv alan kapsamında inşaat sahasına dahil edilmemesi çeşitli yorumlara yol açtı.
Kentin rantı yüksek birçok bölgesinde, rezerv alan kapsamına alınan sağlam ya da hafif hasarlı binaları dahi bu kapsamda yıkmakta ısrarlı olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile proje uygulayıcılarının, kişilere ve güçlerine göre işlem yaptığı iddiaları somut görüntülerle 'gerçek durum'a dönüşmeye başladı. Yine, özel bir çalışma ve gayretle AKP eski milletvekilleri Öznur Çalık ile Cemal Akın'a ait bina ve arsalar, rezerv alan dışında bırakılırken, bunların yanında ya da yakınında bulunan çok sayıda bina ve arsaya 'rezerv alan' gerekçesiyle 'çöküldüğü' ifade ediliyor.
malatyahaber.com
FOTOĞRAF: Fuzuli Caddesi'nde, çevresi rezerv alan kapsamında panolarla kapatılırken, rezerv alan kapsamı dışında bırakılan bina (solda). Aynı durumda Saray Mahallesi Ömer Efendi Sokakta da bir bina bulunuyor.
ALTTAKİ KROKİ: AKP eski milletvekilleri Öznur Çalık'ın işyerinin bulunduğu Mücelli Caddesi'ndeki bina(krokide üstteki dairede) ile Cemal Akın'a ait hasarlı olduğu için yıkılan binanın bulunduğu alan da (krokide alttaki dairede) rezerv alan kapsamı dışında bırakılmıştı.