Bolu Kartalkaya'da 80 kişinin can verdiği otel faciasının ardından 10 yıldır ruhsatı olmadan faaliyette bulunan otel Valilikçe boşaltılarak kapatıldı. Yakınında 2. Kara Havacılık Alayı'nın ve hava alanının bulunduğu otelin boşaltılmasına gerekçe olarak 'mania planı'na uymadığı gerekçe gösterilirken, hemen yanındaki aynı yükseklikte iki binaya ise dokunulmaması, 'mania planı' gerekçesinin inandırıcılığına engel oluyor.
Malatya’da 10 yıldan beri faaliyet gösteren, 6 Şubat depremlerinin ardından da faaliyetlerine ara vermeyen, Özsan Sanayi Sitesi’nin karşısında bulunan Divalin Otel, Malatya Valiliği’nin talebi üzerine Yeşilyurt Belediye Başkanlığı tarafından 11 Şubat Salı günü ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Söz konusu otelin, Kara Havacılık Alay Komutanlığı pisti nedeniyle Mania Plana kapsamında ruhsat alamadığı belirtildi.
Malatya Valiliği’nin talebi üzerine Yeşilyurt Belediyesi tarafından Divalin Oteli’ni 11 Şubat Salı günü saat 17.00 itibariyle içerisinde müşterisi ve yaklaşık 100 çalışanı ile birlikte boşaltırken, aynı otelin bitişiğinde bulunan 104 dair eve 10 dükkanın yer aldığı 2 bloka ise dokunulmadı. Divalin Otelin bitişiğindeki 104 dairede vatandaşların oturduğu öğrenildi.
Malatya’da Bostanbaşı, Yakınca, Karakavak, Turgut Özal Mahallelerinde daha önce Maina Planı nedeniyle ruhsat verilmeyen çok sayıda bina ve yapıya son İmar Barışı Kapsamında ruhsat verildiği bilinirken, Divalin Otel’in çevresinde aynı kat yüksekliğine sahip diğer binalara dokunulmadı.
Bu arada, Divalin Otel yöneticileri konuya ilişkin olarak şu iddialarını dile getirdiler:
“Otelimiz Divalin Hotel Malatya, Acemoğulları grubunun turizm sektöründeki yatırımı olarak 2015 yılında işletmeye açılmıştır. 10 yılı aşkın süredir misafirlerimize üstün kalite ve hizmet anlayışı ile şehir oteli olarak hizmet vermekteyiz.
Otelimizin yapımı esnasında, 25/12/2008 tarihinde Yakınca Belediyesi tarafından yapı ruhsatı verilmiş ve inşaat çalışmaları başlamıştır. Otel inşaatı devam ederken Yakınca Belediyesi kapatılmış ve otel yapıldığı, hali hazırda bulunduğu bölge olan Yeşilyurt Belediyesi sınırlarına dahil edilmiştir. Otel ve iki adet blok projeye uygun şekilde tamamlanmış, 05/08/2015 tarihinde oturma ruhsatı talebi ile Yeşilyurt Belediyesi’ne başvuruda bulunulmuştur. Ancak otel adına yapılan başvuru Yeşilyurt Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nce mania planına aykırılıktan dolayı reddedilmiştir.
Otel inşaatı süresince ne Yakınca Belediyesi tarafından ne de sonrasında Yeşilyurt Belediyesi tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmamış, tarafımıza mania planına aykırılıkla ilgili hiçbir bilgi verilmemiştir. Ne zaman ki inşaat tamamlanmış ve tarafımızca iskan başvurusunda bulunulmuş o zaman mania planına aykırılık gündeme gelmiştir. Söz konusu Otel ve iki blok geçtiğimiz 10 yılda uçakların uçuşuna, inişine, kalkışına herhangi bir şekilde engel olmamış ve tehlike yaratmamıştır. Dolayısıyla otelimize ve iki bloğa mania planına aykırılık olduğundan hareketle iskan ruhsatı verilmemiş olması açıkça hukuka aykırı olup bu hususa ilişkin ilgili Bakanlık ile hukuki süreç başlatılmıştır.
Otelimizin iskanı yukarıda açıklandığı üzere, tarafımızdan kaynaklanmayan sebeplerle henüz alınamamış olsa da faaliyet göstermemizi engeller hiçbir durum bulunmamaktadır.
Malatya Valiliği tarafından, Bolu ilinde yaşanan vahim otel yangını nedeni ile oluşan kamuoyu baskısıyla yapılan işbu hukuka aykırı işlemler nedeni ile otelimiz, otelde bulunan misafirlerimiz, otelde istihdam edilen 100’den fazla çalışanımız ve otelin yanındaki iki blokta yaşayan insanlar mağdur edilmektedir. Otelimiz projesine uygun şekilde inşa edilmiş, hizmet verdiği on yıllık süreçte, ilgili kurumlar tarafından yapılan; insan ve çevre sağlığı, can ve mal güvenliği, temizlik, servis, yangın, idare ve işletme bakımı ve benzeri tüm denetimlerden geçmiştir.”
Mania Planı Nedir?
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Mania Planı ile ilgili olarak şu bilgi veriliyor:
“Mânia, "hava araçlarının yer hareketleri için kullanılan yüzeylerde bulunan veya seyir halindeki hava aracının korunması için belirlenmiş yüzeyleri aşan ya da bu yüzeylerin dışında bulunan ancak hava seyrüseferine bir tehlike oluşturduğu değerlendirilen bütün geçici, sabit ya da hareketli cisimleri veya bunların bir kısmı" olarak tanımlanmaktadır.
Havaalanlarına emniyetli hava aracı operasyonları düzenlenebilmesi için havaalanları çevresinde belirlenmiş bazı bölgelerde belirli yüksekliklerin aşılmaması, yani mânialara izin verilmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Genel Müdürlüğümüz tarafından havaalanı mânia planları hazırlanmakta ve uygulanmak üzere başta ilgili belediyeler ve valilikler olmak üzere imar planı yapma yetkisine sahip ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderilmektedir.”
malatyahaber.com
![](/fotolar/haber/haber-20250212171659.jpg)